Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Je kind leren fietsen? Ga aan de slag met deze 5 handige tips!

De ene mijlpaal volgt na de andere in het leven van je kindje. Voor je het weet, haalt je spruit zijn of haar rijbewijs! Maar voor het zover is, beginnen we bij het begin: leren fietsen. Met deze 5 tips hou je het leuk, leerrijk en vooral veilig.  

Dwing je kindje niet 

De meeste kinderen leren fietsen rond de leeftijd van vijf jaar. Maar het is zeker niet erg als je kindje er op dat moment nog niet aan toe is. Motivatie is namelijk erg belangrijk. Praat daarom met je kind en pols of hij of zij het al ziet zitten om voor het eerst op de fiets te springen. Is je zoon of dochter angstig of ongeïnteresseerd, dan stel je het leren fietsen beter nog even uit. 

Schaf de juiste fiets aan 

Je hoeft echt geen dure fiets aan te schaffen wanneer je je kind wilt leren fietsen. Waarom zou je bijvoorbeeld geen exemplaar lenen of tweedehands kopen? Let wel op dat de fiets in goede staat is en dat hij het juiste formaat heeft. Je kind moet vlot met zijn voeten aan de pedalen én aan de grond kunnen.  

Werk in stapjes 

Zelfs Tom Boonen heeft ooit stapsgewijs leren fietsen. Een loopfietsje kan peuters al voorbereiden en traint hun evenwichtsgevoel. Begin daarna eventueel met zijwieltjes, die je steeds hoger kunt klappen. Je kunt ook een stok achter het fietsje monteren en zelfs meelopen. Laat af en toe los en vervolgens helemaal. Spannend! 

Kies een veilige plek om te oefenen

De ondergrond waarop je kind leert fietsen, speelt een grote rol in het succes van het leertraject. Eerst en vooral moet de weg vooral vlak zijn. Het gras in de tuin is dus niet geschikt. Maar ook de openbare weg is niet altijd de perfecte plaats, omdat jonge kinderen nog niet opgewassen zijn tegen druk verkeer. Je vindt vast wel ergens een parking van een warenhuis waar op een rustige zondag weinig of geen auto’s aanwezig zijn. 

Laat je kind altijd een helm dragen 

Maak meteen duidelijk dat je kind op de fiets een helm hoort te dragen. Dat is niet alleen belangrijk tijdens het vallen – wat in het begin sowieso regelmatig gebeurt – maar ook om je kind deze goede gewoonte te helpen aanmeten voor de rest van zijn leven.  

Nood aan meer tips en tricks voor je gezin? Op de Parentia-blog vind je leuke en nuttige artikels voor jong en oud.  

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!