FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Wil je kind zijn handen niet wassen? Parentia deelt enkele tips!

Naast het belang van het wassen van de handen in tijden van griep of coronavirus is het ook belangrijk om je kroost goede gewoontes voor lichaamshygiëne mee te geven. Al is het niet altijd even makkelijk om onze kinderen het belang van een goede hygiëne aan te leren. Welke ouder kan zeggen dat zijn kind nooit heeft tegengesputterd als hij of zij zich moest gaan wassen? Wie heeft volgende vraag nooit gehoord: “Waarom moet ik mij opnieuw wassen, ik heb dit gisteren toch al gedaan?”

Als ouder heb je waarschijnlijk al je argumenten wel eens moeten bovenhalen. Niet altijd even makkelijk na een lange dag... Zin of geen zin, toch is het belangrijk dat je je oogappeltje aanleert waarom het poetsen van de tanden, het nemen van een douche of bad, het wassen van de handen zo belangrijk is.

Wij zetten alles even op een rijtje en delen onze trucjes!

Het poetsen van de tanden

Het regelmatig poetsen van de tanden is belangrijk voor een goede mondgezondheid. In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, is het poetsen van de melktanden even belangrijk als het poetsen van de definitieve. Enerzijds om allerlei wondjes te vermijden in de mond en anderzijds omdat je de gewoonte om de tanden te poetsen best zo vroeg mogelijk aanleert. Om het aangenaam te maken kun je tijdens het poesten een verhaaltje vertellen, liedje zingen of een poetsliedje opzetten van 2 minuten (online te vinden). Het zal je veel meer moeite kosten om deze gewoonte aan te leren als je kind al 6 of 7 jaar oud is.

Iedereen in bad

Terwijl een bad of een douche voor jou een zalig moment betekent, kan dit voor jouw kind een echte last zijn. Je lieve engel is net zo goed aan het spelen en moet plotseling alles achterlaten om zich te wassen. Dit kan echt heel frustrerend zijn. En toch zijn een bad, een douche of een wasbeurt aan de wastafel, essentieel voor de dagelijkse hygiëne. Er zijn geen precieze regels wat het tijdstip betreft. Het belangrijke is om het juiste moment te vinden in je dagdagelijkse organisatie en om er een aangenaam moment van te maken. Aarzel zeker niet om je kind te verwittigen dat de tijd om zich te wassen er bijna aankomt. Op die manier, kan je zoon of dochter het einde van zijn spel een beetje inplannen of zijn verhaaltje een draai geven.

Jouw oogappel vindt het vast fijn om over wat speelgoed te beschikken. Bekertjes maken de kinderen meestal al heel gelukkig. Houd wel in je achterhoofd dat je het speelgoed goed moet laten drogen. Stilstaand water is een echte bron van bacteriën. Je wil niet zien welke viezigheid je soms terugvindt in een rubberen eendje.

Probeer dit moment zeker zo leuk mogelijk te maken. Het zal jouw dagelijkse sleur aangenamer maken en wie weet kom je de grootste geheimen van je oogappel wel te weten terwijl hij in zijn badje speelt.

Tips bij het wassen van de handen

In deze tijden kent het wassen van de handen voor jou waarschijnlijk geen geheimen meer. We worden omringd door affiches, video’s en pictogrammen. Download onze checklist, wij zetten de verschillende stappen even kort op een rij:

  • Handen bevochtigen
  • Handen inzepen
  • Zeep laten schuimen en geen enkel stukje van onze hand vergeten: handpalm, handrug, vingers, nagels,... en tijdens verschillende seconden
  • Spoelen met proper water
  • Handen drogen met wegwerppapier of propere handdoek
Als ouder is het zeker belangrijk dat je je kinderen begeleidt. Jonge kinderen hebben niet hetzelfde begrip als jij over de transmissie van microben en virussen. Ze zijn onzichtbaar en blijven dus heel abstract voor je kroost. Wil je wat visuele ondersteuning? Toon dan aan de hand van een beetje verf wat er gebeurt als je niest of hoest, bijvoorbeeld. Neem een penseel met verf en schudt deze penseel boven je hand. Verschillende druppels komen op je hand terecht. Neem er nu een blaadje bij en leg je hand op het blaadje.

Je vindt de verf nu niet enkel meer terug op je hand, maar ook op je blaadje papier. Dit is net wat er gebeurt als je niest of hoest, die onzichtbare druppeltjes komen overal terecht.

Wast jouw kind zijn handen in sneltempo? Pas dan zeker onze tip toe. Zing al wassend jullie lievelingsliedje. De tijd gaat sneller voorbij en je respecteert de aangeraden wastijd van minimum 20 seconden.

Of er nu al dan niet een virus de ronde doet, het is belangrijk om je kinderen zo snel mogelijk goede gewoontes aan te leren. Handen worden gewassen na een toiletbezoek, na een uitstap, na school, na contact met dieren, voor het eten en op elk ander moment waar je handen er niet netjes uitzien. Beter een keertje teveel als eentje te weinig.

Bronnen:

  • ONE
  • Fondation Mustela

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!