Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Psychomotorische therapie (PMT) voor kinderen: wat moet je weten als ouder?

Psychomotorische therapie (PMT) is aanbevolen voor alle kinderen en kun je preventief vanaf de geboorte volgen. Wil je er meer over weten? Wat houdt het in? Is dit voor je kind bestemd? Wat is een psychomotorische evaluatie? Parentia gaat hier dieper op in.

Wat is psychomotorische therapie?

Psychomotoriek is de combinatie van geest (psyche) en beweging (motoriek) of denken en doen. Iedereen kent de uitdrukking "oefening baart kunst".

Onze bewegingen moeten door de geest worden gestuurd en gepland om doelgericht te kunnen handelen. Dit vereist onder meer kennis van het lichaam, concentratie en motorische planning.

In de PMT-therapie leren kinderen hun eigen lichaam kennen en leren ze hun eigen moed en bekwaamheid in te schatten. Zo leren zij hun lichaam beter te beheersen: zij leren de linker- en rechterkant van het lichaam te herkennen, zij leren zich in de ruimte te oriënteren, zich te concentreren, enz. Ook het geheugen en de motoriek worden gestimuleerd.

Psychomotorische therapie richt zich op de ontwikkeling van het kind als geheel, waarbij gewerkt wordt aan de basisvaardigheden van de ontwikkeling van het kind.

 

Wanneer moet mijn kind psychomotorische therapie krijgen?

Psychomotorische oefeningen voor baby's en kinderen kunnen verschillende doelstellingen omvatten:

  • Preventieve doelstelling: psychomotorische sessies kunnen vanaf zeer jonge leeftijd worden aangeboden, in de vorm van psychomotorische bewustmaking, om de verschillende stadia van de psychomotorische ontwikkeling te begeleiden. Het doel is hier de essentiële grondslagen voor de ontwikkeling van baby's te verwerven en tegelijk plezier te maken (aangepaste ludieke spelletjes, massages, ontdekking van het eigen lichaam, sensomotorische ervaringen, enz.)
  • Therapeutisch doelstelling: wanneer de baby/het kind moeilijkheden ondervindt bij het leren of bij zijn emotionele, intellectuele en/of motorische ontwikkeling (concentratieproblemen, onhandigheid, hyperactiviteit, stotteren, autismespectrumstoornissen, moeilijkheden bij het leren op school...). Het doel is om het kind zijn motoriek, zijn mogelijkheden, zijn lichaam, zijn communicatieve vaardigheden, zijn grenzen, zijn ruimte te laten ervaren...
 

Wat is een psychomotorische evaluatie?

Tijdens de oefensessies kan een psychomotorisch therapeut een psychomotorische beoordeling van je kind uitvoeren.

Deze evaluatie wordt over het algemeen in verschillende sessies uitgevoerd en wordt meestal voorafgegaan door een gesprek met de ouders om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. De gepersonaliseerde evaluatie zal dus worden aangepast aan de leeftijd van de baby, het kind of de adolescent die zal worden beoordeeld door de PMT-therapeut.

Deze beoordeling zal helpen om de mogelijke moeilijkheden van je kind te verduidelijken. Het doel is na te gaan waar je kind staat op vier belangrijke gebieden: motoriek, cognitie, perceptie en gevoeligheid (en natuurlijk wordt de interactie tussen deze dimensies geanalyseerd).

Psychomotorische therapie voor kinderen: worden de sessies terugbetaald door de mutualiteit?

In het algemeen zijn de ziekenfondsen betrokken bij de terugbetaling van PMT-sessies. De voorwaarden voor terugbetaling hangen uiteraard af van het ziekenfonds waarbij je gezin aangesloten is.

De gemiddelde vergoeding voor een sessie bedraagt ongeveer € 10 per sessie (individueel of in groep) met een maximum van € 750 per jaar.

Voor meer informatie over deze tussenkomsten kun je best contact opnemen met je ziekenfonds.


Vond je dit artikel interessant ?

Laat je inspireren door onze Parentia-blog, aangepast aan de leeftijd van jouw kinderen.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!