Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Wat is het doel van perinatale kinesitherapie?

Tijdens de zwangerschap verandert het lichaam van een vrouw enorm. Deze superheldin bereidt zich tenslotte voor op de komst van haar kleine schat. Kinesitherapie helpt de aanstaande mama om haar nieuwe vormen en lichaam te accepteren. Het nut van postnatale kinesitherapie is al lang bewezen. Maar wat houdt perinatale of prenatale kinesitherapie in en waarom is het zo belangrijk? Parentia geeft je een woordje uitleg.

Waarvoor dient perinatale kinesitherapie ?

Prenatale kinesitherapie is nuttig voor de behandeling van specifieke kwaaltjes zoals

  • Rugpijn
  • Pijn in de gewrichten
  • Bekkenpijn
  • Zware benen

Maar perinatale kinesitherapie gaat verder.  Deze sessies kunnen ook zeer nuttig zijn om jou als toekomstige mama voor te bereiden op de bevalling. Je leert er hoe je best kunt ademen bij de bevalling, hoe je de spiertonus, bekkenbodemspieren en perineum onderhoudt of hoe je kunt ontspannen tijdens de bevalling. Ze helpen ook het risico op incontinentie na de zwangerschap te verminderen.

Kortom,  deze perinatale kinesitherapiesessies bieden een groot aantal voordelen, die vaak onderschat worden. Deze oefeningen bereiden de vrouw niet alleen voor op de bevalling, maar bieden haar ook comfort voor en na de bevalling. Hoe beter je de spieren voor de geboorte voorbereid, hoe sneller ze na de geboorte van je baby zullen herstellen.

Perinatale kinesitherapie: wanneer beginnen?

Als algemene regel raden kinesitherapeuten aan om met prenatale kinesitherapie te beginnen tussen de 26e en 29e week van de zwangerschap. Op die manier kan je kinesist je begeleiden tijdens het derde trimester van je zwangerschap tot aan de geboorte.

Worden perinatale kinesitherapiesessies terugbetaald?

Voor elke zwangerschap heb je recht op 9 sessies perinatale kinesitherapie (voor of na de geboorte) die worden vergoed volgens je ziekteverzekering. Het is aan jou om te beslissen welk type kinesitherapie je wenst (pre- of postnataal). Je kunt ook kiezen hoe je de sessies wil verdelen: je kunt beslissen om de helft van de vergoede sessies te nemen als voorbereiding op de bevalling en de rest na de bevalling om je spiertonus te herstellen.

Om deze sessies vergoed te krijgen, moet je

  • in orde te zijn met de bijdragen van je ziekenfonds;
  • een voorschrift voorleggen van je gynaecoloog of huisarts.

Parentia is er voor jou!

Wij willen je feliciteren met de komst van je oogappel. Heb je er al aan gedacht om je startbedrag (Vlaanderen) of kraamgeld (Brussel, Wallonië) bij Parentia aan te vragen? Met dit kleine financiële duwtje in de rug kun je je in de beste omstandigheden voorbereiden op de komst van je baby. Wist je dat je dit bedrag al kunt krijgen vanaf twee maanden vóór de verwachte geboortedatum? Op onze blog vind je nog veel meer tips over zwangerschap en de vele administratieve taken voor aanstaande ouders.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!