Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Hoe je kinderen bezighouden tijdens de herfstvakantie?

De zomervakantie ligt intussen achter ons en een nieuwe schoolvrije week meldt zich alweer aan.  Maar wat te doen in de herfstvakantie? Parentia geeft je een aantal ideetjes om van je vakantie een leuke tijd te maken.
Als ouder is het soms moeilijk je kinderen een week lang bezig te houden. Zeker als je liever niet hebt dat je kinderen al hun vrije tijd achter een scherm doorbrengen. Om je wat verder te helpen, geven wij je hier al een aantal ideetjes mee. We sommen wat activiteiten op, zowel voor binnen als buiten, om die momenten van verveling tegen te gaan.   

Het regent! Hoe houd ik mijn kinderen binnen bezig?

Helaas is regen in België vaak meer de regel dan de uitzondering. Het Belgische weer laat in de laatste maanden van het jaar vaak niet toe om de dag buiten door te brengen. Dat is echter geen reden tot treuren. Ook binnenshuis kun je de kinderen makkelijk op een actieve manier entertainen. Hieronder een aantal ideetjes.

  • Kleine Picasso’s : als je het netjes wil houden, haal wat kleurpotloden en kleurboeken/tekeningen boven. Als het wat viezer mag, dek dan je keukentafel goed af met een oud tafellaken (of plastic vuilniszakken), haal wat goedkope canvassen, wat waterverf en penselen en laat je kinderen hun ding maar doen. Verzin eventueel een thema waar ze mee van start kunnen. Een ideaal thema is nu natuurlijk carnaval! Kleurrijke confetti en slingers maken zeker deel uit van het tafereel. Je zou versteld kunnen staan van de creativiteit en de verbeelding die een kind heeft. Vraag hen nadien uit te leggen wat ze getekend hebben en waarom. Zijn je kindjes nog te klein om met penseel te schilderen, geen probleem, haal vingerverf in huis. Plezier verzekerd!
  • Zoek wat oude kleren van jezelf en eventueel van je partner bij elkaar, en houd een verkleedpartijtje. Maak eventueel een hoekje in huis vrij waar ze een zelfgemaakt toneelstukje brengen. Liefst nog op een geïmproviseerd podium. Bovendien zijn er in deze periode tal van halloweentochten, en welk kind neemt hier nu niet graag als spook of skelet aan deel.
  • Heb je legoblokken in huis? Download dan wat Lego bouw uitdagingen en laat je kinderen (om ter snelst) deze opdrachten uitvoeren.
  • Ga samen met je kinderen door al hun oude speelgoed en sorteer hier de dingen uit waarmee niet meer gespeeld wordt. Nadien kun je deze dan samen met je kinderen doneren aan een goed doel.
  • Houd kooksessies. Op internet vind je tal van receptjes voor koekjes, cup cakes, soep of andere dingen die je samen met de kinderen op een veilige manier klaarmaakt. Afhankelijk van de leeftijd kan elk kind dan andere taakjes krijgen zodat iedereen kan meedoen. Kinderen zijn vaak ook supertrots wanneer bij het eten iets geserveerd wordt dat zijzelf hebben klaargemaakt.
  • Ook bordspellen kunnen voor urenlange bezigheid zorgen. Trek je kast open, kies een spel en vooral, speel zelf ook mee.

Het is gestopt met regenen! Hup naar buiten!

In ons kleine landje kan het weer van de ene dag op de andere. Vaak hebben we in de laatste maanden van het jaar, dagen op rij te kampen met regen. Wij raden je dan ook aan dat, wanneer het dan wel droog is, je van de gelegenheid gebruik maakt om met je kinderen wat outdoor activiteiten te doen. Kleed je kids lekker warm aan en trek er mee naar buiten:

  • Ga op ontdekkingstocht. Ga op zoek naar voorwerpen in de tuin of neem je kinderen mee naar het bos of park waar je ze kunt laten zoeken naar bepaalde insecten, vogels of andere dieren, bomen, paddenstoelen of bladen. Sluit je activiteit bij het thuiskomen af met een lekkere tas zelfgemaakte warme chocolademelk.
  • Al eens gehoord van Geocaching? Geocaching is een schattenzoektocht waar het digitale en de realiteit elkaar ontmoeten. Overal ter wereld liggen schatten verborgen. Op basis van gps coördinaten die je makkelijk in een wandel-GPS of je smartphone (in een geocaching app) kan invoeren, ga je op zoek naar deze schatten. Wat je zoekt, is steeds een raadsel. Dat maakt dit net zo spannend. Het leuke eraan is, dat wat je vindt, je ook effectief mag houden. Wel laat je op je vindplaats een andere schat achter, zodat de volgende die de schat ontdekt, ook iets leuk mee naar huis kan nemen. Wil je graag meer weten over Geocaching en hoe het precies werkt, neem dan zeker een kijkje geocaching.com.

Niets doen is ook ok!

Wees tot slot ook niet bang om eens gewoonweg niets te doen. Geef je kinderen ook de ruimte om zich te vervelen. Verveling bevordert de creativiteit en kan een reden zijn waardoor ze zelf hun verbeelding gaan laten spreken. De activiteiten hierboven meegegeven, zijn maar een fractie van de dingen waarmee je je kinderen (en ook zeker jezelf) in de vakantieperiode kan bezighouden. Heb je in ons lijstje iets gevonden dat je wel wat lijkt, wacht dan niet te lang meer om het uit te proberen. We hopen dat je aan de hand van deze activiteiten wat “Quality Time” met elkaar kunt door brengen en dat je ondanks de abnormale situatie toch ten volle van je gezin kunt genieten.

Houd het veilig en draag zorg voor elkaar!

Vond je dit een interessant artikel? Zin in nog meer interessante tips and tricks l Neem dan zeker een kijkje in onze Parentia blog.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!