FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Heb ik als zelfstandige recht op moederschapsverlof?

Als zelfstandige heb je het druk, en als mama zul je het binnenkort ongetwijfeld nóg drukker krijgen. Gelukkig kun jij als zelfstandige ondernemer net zo goed rekenen op moederschapsverlof als mama’s in loondienst, al zit dat wel iets anders in elkaar. Volg even mee!

Moederschapsverlof voor zelfstandige mama’s

In loondienst of als werkzoekende heb je recht op vijftien weken zwangerschapsverlof. Als je zelfstandige bent of meewerkende echtgenote, dan mag je moederschapsverlof drie tot twaalf weken bedragen.

Drie weken verplicht

Je bent niet verplicht om je zwangerschapsverlof volledig op te nemen, of je nu in loondienst werkt of als zelfstandige. Maar je moet wel een minimumaantal weken opnemen. Zo moet je één week voor de bevalling en twee weken na de bevalling verplicht moederschapsrust nemen. De overige dagen mag je opnemen vanaf drie weken voor de geboorte tot 38 weken erna.

Werk je als zelfstandige en verwacht je een meerling? Lees dan zeker meer over moederschapsrust, want voor jou gelden er aangepaste regels. 

Wat met moederschapsverlof als je te vroeg bevalt? 

Beval je vroeger dan je uitgerekende datum, dan begint je moederschapsverlof te lopen op de dag dat je kindje geboren wordt. Als je de verplichte week moederschapsverlof voor de bevalling op dat moment nog niet helemaal had opgenomen, dan kun je de resterende dagen helaas niet meer inzetten. Deze dagen vervallen dan onherroepelijk.

En wat als je later bevalt dan voorzien?

Als je later bevalt dan gepland en je nog geen zes weken had opgenomen vóór de bevalling, dan blijft de regeling hetzelfde. Had je toch al zes weken opgenomen? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Je moederschapsverlof voor de geboorte wordt dan gewoon verlengd tot je je bevallingsdatum hebt bereikt.​ Deze bijzondere regeling heeft geen invloed op de lengte van je moederschapsverlof na de geboorte.

Hoe moederschapsverlof aanvragen als zelfstandige?

Moederschapsverlof aanvragen als zelfstandige kan gewoon via je ziekenfonds. Het aanvraagformulier kun je online downloaden of je vraagt er een aan het loket. Op het formulier vul je in hoeveel weken je precies wenst op te nemen en in welke periode(n). Twijfel je nog? Maak je vooral geen zorgen: je kunt zowel het aantal dagen als de periode nog wijzigen als je je aanvraag eenmaal hebt ingediend. Vergeet niet om bij het formulier een medisch getuigschrift toe te voegen dat je voorziene bevallingsdatum vermeldt en vertelt of je eventueel een meerling verwacht.

Tot slot bezorg je je ziekenfonds na de bevalling een uittreksel van de geboorteakte of een medisch getuigschrift dat de geboorte van je kindje bevestigt.

Bron:
Riziv.be

Vraag nu je startbedrag van € 1.214,49 aan. Dit duurt slechts enkele minuten.

Je kunt je startbedrag al aanvragen tijdens de zwangerschap. Doe je dit op tijd dan kun je je startbedrag al vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum ontvangen!
levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!