FR
NL

Ik ben...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Wat met het kinderbijslag voor jongeren met een eigen adres?

Op eigen benen staan, wat nu?

Sta je al op eigen benen? Dan kun je vast en zeker een extra centje gebruiken. Daarom ontvang je als jongere met een eigen adres zelf je kinderbijslag.

Wanneer ontvang je als kind zelf je kinderbijslag?

In de volgende situaties wordt de kinderbijslag niet aan je ouders, maar aan jou uitbetaald:

  • Je bent minstens zestien jaar oud en hebt een eigen domicilie (officiële woonplaats).
  • Je bent gehuwd.
  • Je bent ontvoogd en bent dus als minderjarige gemachtigd om bepaalde rechtshandelingen te stellen.
  • Je bent zelf ouder en ontvangt kinderbijslag voor je eigen kind.
  • Je woont bij een niet-verwante persoon (met inbegrip van een familielid vanaf de vierde graad).

In onderstaande situaties krijg je niet zelf de kinderbijslag, ondanks het feit dat je niet meer bij je ouders woont:

  • Je bent ingetrokken bij een grootouder of verwante tot en met de derde graad (behalve broers en zussen): de kinderbijslag wordt dan aan de persoon die je opvoeding overneemt uitbetaald.
  • Je bent op kot gegaan en hebt je adres niet gewijzigd. In dat geval blijven je ouders je kindergeld ontvangen.

Hoe moet je je kinderbijslag aanvragen?

Wanneer je je domicilie aanpast bij de gemeente, wordt je kinderbijslagfonds automatisch op de hoogte gesteld van deze adreswijziging. Parentia betaalt de kinderbijslag vervolgens aan jou uit vanaf de maand die volgt op deze verandering. We worden ook steeds op de hoogte gebracht wanneer je burgerlijke stand wijzigt en doen dan meteen het nodige.Je dient wel een nieuwe aanvraag op te sturen. Doe dit snel en handig via onze online tool.

Als jongere bezorg je ons het best zo snel mogelijk je rekeningnummer

Hoeveel bedraagt je kinderbijslag?

Je bent verhuisd voor 2020:

Heb je een eigen domicilie vóór 1 januari 2020 en heb je je recht niet afgestaan aan een ouder, dan verandert je basisbedrag vanaf 1 januari 2020 en krijg je het basisbedrag dat geldt vanaf 1 januari 2020. (als dit voordeliger is)

Vanaf 1 januari 2020 krijg je een sociale toeslag als jouw jaarlijkse bruto belastbare gezinsinkomsten onder de € 38.625,31 liggen en op voorwaarde dat het formulier SSExamen werd teruggestuurd.

Je verhuist na 1 januari 2020:

Heb je een eigen domicilie na 1 januari 2020, dan ontvang je het basisbedrag dat geldt vanaf 1 januari 2020. Je ontvangt ook een sociale toeslag als jouw jaarlijkse bruto belastbare gezinsinkomsten onder de € 38.625,31 liggen en het formulier SSExamen werd teruggestuurd.

Jongeren geboren na 1 januari 2020 en die in de toekomst alleen gaan wonen, ontvangen het basisbedrag van € 195,04 of € 207,23 (als ze hoger onderwijs volgen).

De jongere die zijn eigen kinderbijslag ontvangt, heeft ook recht op een sociale toeslag van €60,95 als zijn jaarlijks bruto belastbaar gezinsinkomen lager is dan € 38.625,31.

De jongere kan zelf als begunstigde zijn kinderbijslagfonds kiezen. Ook dan betaalt Parentia je kinderbijslag nog graag uit. Doe je aanvraag snel en gemakkelijk via onze handige online tool.

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!