
Scheiding en echtscheiding
Een scheiding brengt vaak heel wat emoties en veranderingen mee. De vertrouwde omgeving van de kinderen die verandert is op zich al een grote wijziging. Afhankelijk van de verandering in het ouderlijk gezag en de regio waar de kinderen zijn gedomicilieerd, kan een scheiding een invloed hebben op de uitbetaling van de kinderbijslag. Deze laatste kreeg in Vlaanderen de naam Groeipakket mee.

Wat te doen bij scheiding en echtscheiding?
Bij een scheiding (= feitelijke scheiding van gehuwde ouders of ongehuwde ouders met een verschillende woonplaats) gaan wij ervan uit dat beide ouders samen het ouderlijk gezag uitoefenen (co-ouderschap). Dit houdt in dat beide ouders (gehuwd of ongehuwd) samen alle belangrijke beslissingen nemen in verband met het onderhoud en de opvoeding van de kinderen die in Vlaanderen gedomicilieerd zijn, ongeacht hun nationaliteit. De gemeente zal je uitbetalingsactor, het vroegere kinderbijslagfonds, inlichten over de wijziging van je gezinssituatie via de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid.
Als de familierechtbank bij een scheiding het ouderlijk gezag aan slechts één van beide ouders toekent, dan bezorg je ons meteen een kopie van het volledige vonnis. Bij een echtscheiding (wettelijke scheiding) zal de gemeente de uitbetalingsactor inlichten dat de echtscheiding is uitgesproken. Als de familierechtbank een nieuwe uitspraak doet over het ouderlijk gezag, bezorg dan meteen het volledige nieuwe vonnis aan je uitbetalingsactor.

Als één van de ouders het ouderlijk gezag uitoefent ( = alleenbestuur of exclusieve uitoefening van het ouderlijk gezag).
Wat is de invloed op het Groeipakket?
Als de rechter van de familierechtbank bij een scheiding (=feitelijke scheiding of echtscheiding) het ouderlijk gezag aan slechts één van beide ouders toekent, dan heeft dit een invloed op het Groeipakket.
Bij ontvangst van het volledige vonnis zal de uitbetalingsactor de gezinsbijslag uitbetalen aan de ouder die het exclusieve ouderlijk gezag heeft. De gezinsbijslag zal betaald worden vanaf de maand volgend op de ontvangst van het vonnis. Het is dus belangrijk dat je het volledige vonnis zo snel mogelijk aan je uitbetalingsactor bezorgt!
De ouder aan wie het exclusieve hoederecht is toegekend moet wel een nieuwe aanvraag indienen bij een uitbetalingsactor. Heb je het exclusieve hoederecht? Parentia betaalt graag je gezinsbijslag verder uit. Doe je aanvraag snel en gemakkelijk via onze handige online tool. Is je kind gedomicilieerd in Brussel, doe je aanvraag via onze online tool van Brussel. Of is je kind gedomicilieerd in Wallonië, vul je aanvraag in via onze handige online tool.
Ontvang je als ouder de vastgeklikte bedragen voor kinderen geboren voor 1 januari 2019? Je kan eventueel aanspraak maken op een hogere sociale toeslag als alleenstaande ouder als je kinderen het basisbedrag van € 259,49 ontvangen en je jaarlijks bruto belastbare gezinsinkomen niet meer bedraagt dan € 34.526,91. Voor de andere kinderen die opgroeien in je eenoudergezin gelden de bedragen en voorwaarden van de algemene sociale toeslag.