Psychologische begeleiding voor studenten: hier kun je terecht

Steeds meer studenten doen een beroep op psychologische begeleiding. Dat melden alle Belgische universiteiten, die het aantal sessies psychotherapie bij hun studenten gestaag zien stijgen. Studeert jouw zoon of dochter en vraag je je af waar je hulp kunt zoeken? We wijzen je de weg.

begeleiding studenten

Geen schroom om hulp te zoeken

Een positieve noot aan de verhoogde vraag om psychologische hulp? Studenten zijn minder bang om hulp in te roepen. Campagnes als Rode Neuzen Dag en Warme William werken drempelverlagend. De eerste persoon bij wie je kind terechtkan in de zoektocht naar psychologische hulp is de studentenbegeleiding. Op het intranet van de universiteit of hogeschool waar je kind studeert, vindt hij of zij zeker meer informatie. Maar ook op de officiële websites van de universiteiten vind je de contactgegevens van de studentenbegeleiding. Die begeleider kan je kind doorverwijzen naar de studentenpsycholoog, afhankelijk van de specifieke noden van de student.

Externe psychologen

Hoewel het goed is dat studenten niet langer bang zijn om hulp te vragen, is dat tegelijk ook de reden waarom de studentenpsychologen aan de verschillende onderwijsinstellingen niet meer kunnen voldoen aan de vraag. Als ze voldoende ruimte hebben, zullen zij je dochter of zoon verder opvolgen. Indien dat niet het geval is, wordt je kind doorverwezen naar een externe psycholoog. Heel wat centra voor geestelijke gezondheidszorg werken samen met de verschillende universiteiten en hogescholen, om het capaciteitsprobleem op te vangen.

Wat kun je als ouder doen als je kind psychologische hulp nodig heeft?

Het is vooral belangrijk dat je kind met je durft praten over de moeilijkheden waarmee hij of zij worstelt. Zorg dat je toegankelijk bent en sta open voor wat je kind te vertellen heeft. Reacties als “Maak je daar nu zo’n probleem van?” of “Wees wat strenger voor jezelf” zijn niet bevorderend voor het vertrouwen dat je kind in jou stelt. Neem je kind serieus. Mocht je voelen dat je zoon of dochter geen behoefte heeft om met jou te praten, probeer hem of haar dan met iemand anders in contact te brengen voor een goed gesprek. Praten is absoluut de eerste stap om je kind zich beter te laten voelen.

Parentia helpt jou en je gezin

Parentia is een kinderbijslagfonds, een van de uitbetalers van het startbedrag en het Groeipakket. Maar we staan je ook graag bij met raad en daad. Lees onze blogs voor meer tips bij de opvoeding of hulp bij je gezinsadministratie.

Bronnen:

  • Nieuwsblad
  • De websites van de Vlaamse hogescholen en universiteiten
  • Université catholique de Louvain