Krijg je financiële steun om de hobby’s van je kind te bekostigen?

Voetbal, dansles, muziekschool, … Kinderen willen graag van alles uitproberen – en het blijft zelden bij één hobby. Maar die activiteiten hebben natuurlijk ook een prijskaartje. Daarom sommen we enkele tips op om de kosten voor de hobby’s van je kids te beperken én wijzen we je de weg naar kortingen.  

Krijg ik financiële steun om de hobby’s van mijn kind te bekostigen?

Zoek je een hobby voor je kinderen? Als het kriebelt moet je…  

Sporten is een gezonde en nuttige hobby: je geeft je kind niet alleen de kans om zich motorisch te ontwikkelen, er komen ook heel wat sociale vaardigheden bij kijken, zeker bij een teamsport. Bovendien voorzien heel wat ziekenfondsen voor een aantal sportieve hobby’s een kleine tegemoetkoming. Het bedrag van de tegemoetkoming hangt af van je ziekenfonds. Steek tijdig je licht op! 

Meerdaagse activiteiten in de vakantie 

Een andere vrijetijdsbesteding die wel eens recht geeft op terugbetalingen zijn sportkampen, openluchtklassen, jeugdkampen en de speelpleinwerking. Ook hier luidt de boodschap: informeer bij je ziekenfonds! Het bedrag en de soort activiteit kan al eens verschillen per ziekenfonds. Hebben jij en je kind moeite om een kamp te kiezen? Lees hier onze tips voor een leuk vakantiekamp! 

Kies slim 

Als je je kleuter laat kennismaken met een hobby, weet je het best van tevoren of de hobby binnen het gezinsbudget past. Het zou wel héél sneu zijn om je kind te moeten laten stoppen met zijn hobby omdat er geen geld meer voor is, toch? Informeer daarom steeds naar het inschrijvingsgeld en vraag welk materiaal er eventueel nog aangekocht moet worden. Denk bij voetbal aan voetbalschoenen, maar ook aan scheenlappen, enkele sportoutfits en een sportzak. Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van de bijkomende kosten. Paardrijden en een instrument bespelen zijn vaak iets duurder dan een teamsport of lid worden van een jeugdbeweging. Check ook zeker of de hobby in je eigen agenda past. Lees hier nog extra tips voor de hobbykeuze van je kind

Sparen en laten sparen 

Er zijn banken die specifieke spaarrekeningen aanbieden voor de financiering van hobby’s. Het kan nooit kwaad om die optie eens te bekijken. Daarnaast kun je oudere kinderen de waarde van geld bijbrengen door ze zelf mee te laten sparen voor hun (duurdere) hobby. Zo wordt het een gezamenlijk spaarproject voor jou en je kind. We wensen jullie alvast veel hobbyplezier!  

Kinderbijslag en hobbypret 

Je kunt uiteraard de kinderbijslag (gedeeltelijk) gebruiken om het inschrijvingsgeld van de hobby’s van je kind te betalen. In Brussel krijg je voor je eerste kindje 1.122 euro, voor de kindjes die erop volgen 510 euro. Daarna ontvang je maandelijks je kinderbijslag. Afhankelijk van je situatie kun je aanspraak maken op extra ondersteuning. Sluit je aan bij Parentia en ontvang je kinderbijslag

Bronnen 

  • Famme