Ik ben...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Tweeling of meerling op komst: wat zijn de gevolgen voor het startbedrag?

Een nieuw avontuur gaat van start!

Ben je zwanger en verwacht je niet één kindje, maar een tweeling of een meerling? Dan betekent dat dubbel geluk, maar ook heel wat extra werk voor de boeg. Gelukkig komt er voor het aanvragen van het startbedrag weinig meer kijken dan wanneer je slechts één kindje verwacht.

Wat is het startbedrag?

Het startbedrag is een eenmalige premie die je in Vlaanderen krijgt bij de geboorte of adoptie (startbedrag adoptie) van elke zoon of dochter. Als je een tweeling of een meerling verwacht, ontvang je dit startbedrag dan ook voor elk kindje.

Startbedrag bij meerling

Hoeveel bedraagt het startbedrag bij een tweeling of een meerling?

Je krijgt voor elk kind een eenmalig startbedrag van 1.214,49. Voor een tweeling betekent dat dus het dubbele, voor een drieling het driedubbele, etc.

Het startbedrag aanvragen

Het startbedrag voor een tweeling of een meerling, kun je net als voor één kindje, makkelijk online aanvragen bij Parentia. Je moet er enkel op letten dat het zwangerschapsattest dat je bij je aanvraag voegt, preciseert dat je al 5 maanden zwanger bent van een meerling. Na de geboorte bezorg je ons voor elk kindje een origineel geboorteattest. Zend ons dit toe via de post of spring binnen in één van onze kantoren.

Omdat de wet bepaalt dat het startbedrag moet uitbetaald worden aan de moeder van het kind, is het meestal ook zij die dit aanvraagt. In de praktijk kunnen beide ouders het startbedrag aanvragen bij Parentia.

Moederschapsverlof bij meerling

Langer moederschapsverlof voor meerlingen

Wist je trouwens dat je bij een twee- of meerling recht hebt op meer moederschapsverlof? Je krijgt in totaal 17 weken, die verlengd kunnen worden tot 19 weken:

  • Maximaal 8 weken (waarvan 1 week verplicht) vóór de geboorte, het zwangerschapsverlof
  • Minimaal 9 weken na de geboorte, het verplichte bevallingsverlof of de bevallingsrust

De vader heeft recht op 20 werkdagen vaderschapsverlof. Dat is evenveel als bij de geboorte van één kindje.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!