Ik ben...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Heb je recht op het startbedrag bij een doodgeboren kindje?

Parentia staat je bij

Het verlies van een kind door doodgeboorte brengt een diep verdriet met zich mee. Samen met je partner was je al helemaal ingesteld op het ouderschap. Als mama die een kindje in haar buik gedragen heeft, had je er in de loop der maanden al een sterke band mee ontwikkeld. Ook papa zag de toekomst al helemaal voor zich. Ruimte vragen én krijgen om te rouwen is dan ook de eerste bekommernis van ouders die geconfronteerd worden met een doodgeboren kind. Administratie is daarentegen wel het laatste waar ze aan denken. Toch is het als ouder van een doodgeboren kindje belangrijk om je goed bewust te zijn van je rechten. Zo is het misschien nog altijd mogelijk om voor jouw kindje het startbedrag aan te vragen.

Wat is het startbedrag?

Het startbedrag is een eenmalige premie van € 1.214,49 die je in Vlaanderen krijgt bij de geboorte (of adoptie) van elke zoon of dochter.

Ook als je kindje na zes maanden zwangerschap dood wordt geboren, heb je recht op dit startbedrag.

Hoe aanvragen?

Hoe vraag je het startbedrag voor een doodgeboren kindje aan?

Het startbedrag kun je makkelijk online aanvragen bij Parentia. Om bij een doodgeboorte aanspraak te maken op het startgeld, moet je ons de akte van aangifte van een levensloos kind bezorgen. Deze akte wordt afgeleverd door de dienst burgerlijke stand van de gemeente waar je woont.

Je kunt een kopie van de akte toevoegen bij je online aanvraag of ze ons per post bezorgen of afgeven in een van onze kantoren.

Verlies verwerken

Hoe verwerk je zulk een immens verlies?

Omgaan met het verlies van een kindje is een heel persoonlijke zaak. Weet echter dat je er niet alleen voor staat. Ook als je je niet begrepen voelt door je omgeving, kan contact met lotgenoten een belangrijke steun betekenen.

Bij deze zelfhulpgroepen kun je in elk geval terecht:

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!