FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Welke kosten moet je betalen na je bevalling in het ziekenhuis?

“Kinderen kosten geld.” Dat krijg je wel eens te horen als toekomstige ouder. De kosten beginnen al voor de geboorte, maar geen nood wij zetten alles even op een rijtje.

Met welke kosten moet ik rekening houden?

Het prijskaartje van een bevalling varieert sterk en het verschil kan soms honderden euros bedragen. Waarmee moet je rekening houden?

 • Het ziekenhuis of de plaats waar je wenst te bevallen: een bevalling in het ziekenhuis kost meer dan een bevalling thuis. Het prijskaartje van een openbaar of privé ziekenhuis zal ook niet identiek zijn.
 • De duur van het verblijf in het ziekenhuis: vandaag-de-dag blijven de kersverse mama’s minder lang in het ziekenhuis als vroeger, gemiddeld 3 dagen. In sommige gevallen wordt het verblijf verlengd.
 • Het kamertype: de jonge mama’s genieten van de rust van een eenpersoonskamer, maar dit comfort heeft uiteraard een prijskaartje. Bovendien kosten de meeste zorgen in een éénpersoonskamer meer als in een gemeenschappelijke kamer.
 • Jouw specifieke zorgen: epidurale, kinesitherapie, bijkomende onderzoeken,…
 • De arts of gynaecoloog: is jouw dokter geconventioneerd of mag jouw dokter ereloonsupplementen aanrekenen?
 • De soort bevalling: het prijsverschil tussen een natuurlijke bevalling of een keizersnede is miniem, maar de prijs van de zorgen die hieruit voorvloeien verschilt. 

Als je in orde bent met je verzekeringen, moet je gelukkig niet al deze kosten zelf betalen.

De verplichte ziekteverzekering en de bijkomende ziekteverzekering!

Je verplichte ziekteverzekering of ziekenfonds dekt veel, maar niet alles. De meerderheid van de basiskosten worden gedekt door het ziekenfonds en zelfs rechtstreeks terugbetaald aan het ziekenhuis. Jijzelf krijgt een afrekening, van de zorgen waarvoor je zelf moet betalen. Het bedrag hiervan zal afhangen van de keuzes die gemaakt worden in de hierboven vermeldde lijst. Een éénpersoonskamer zal bijvoorbeeld niet terugbetaald worden door je ziekenfonds. Het is ook belangrijk te weten dat de pakketten voor zwangerschap en bevalling, alsook de diensten na de geboorte, verschillen van ziekenfonds tot ziekenfonds. Het kan de moeite waard zijn dit van tevoren te weten te komen en rekening te houden met een eventuele wachttijd.

Zo is een ziekenhuisopname niet volledig gedekt door je verplichte ziekteverzekering en sluit je het best een bijkomende hospitalisatieverzekering af. Let op: als je al zwanger bent wanneer je deze verzekering afsluit, zou het kunnen dat nog niet alle kosten van je bevalling worden terugbetaald, aangezien er vaak een wachttijd geldt. 

Sommige werkgevers voorzien zo’n verzekering voor hun medewerkers. Check dus zeker even op je werk of ze geen voordelige formules aanbieden. Als dat niet zo is, kun je nog steeds als particulier een hospitalisatieverzekering afsluiten.

Vergeet je verzekering ook niet te verwittigen eens je kleine schat geboren wordt, dit is een van de taken die je zeker moet ondernemen bij de geboorte van je baby.   

Bevallingskosten terugbetaald? Check de voorwaarden

Lees steeds de kleine lettertjes bij het afsluiten van je hospitalisatieverzekering (dit geldt trouwens voor elke verzekering). Wees attent voor volgende punten wat je bevalling betreft:

 • In welk ziekenhuis geniet je een terugbetaling door je verzekeraar? 
 • Wordt een eenpersoonskamer ook vergoed?
 • Zijn de kosten voor eventuele kinesitherapie inbegrepen in je gekozen verzekeringsformule?
 • en wat met kraamzorg of andere begeleiding?
 • wil je misschien thuis bevallen? Wat is het standunt van je verzekeraar hieromtrent?

Zorg dat je goed weet waarop je recht hebt – dat baart je minder zorgen voor en nà de bevalling. Als je niet wijzer wordt uit je contract, kun je steeds telefonisch contact opnemen met je verzekeraar. Duidelijkheid boven alles!  

En heb je al nagedacht over welke verzekeringen je voor je kindje moet afsluiten? Liever genezen dan voorkomen!

Wat als je ziekenhuisrekening hoog oploopt? 

Als je vreest dat de ziekenhuiskosten te hoog zullen oplopen, kun je terecht bij de sociale dienst van je ziekenhuis. Een sociaal werker buigt zich over jouw dossier en behartigt indien nodig je belangen.  

Vergeet ook niet je startbedrag in Vlaanderen of kraamgeld in Brussel en Wallonië aan te vragen! 

Wist je dat je in Vlaanderen recht hebt op een startbedrag bij de geboorte van je zoon of dochter? Je kunt dit bedrag van 1.214,49€ aanvragen tijdens de zwangerschap of tot 5 jaar na de bevalling. Je kunt het al vanaf twee maanden voor je vermoedelijke bevallingsdatum ontvangen. Vraag hier je startbedrag aan!
Of misschien wil je je bij Parentia aansluiten? Dit kan natuurlijk ook! 
Woon je in Brussel ? Ook in Brussel heb je recht op het kraamgeld bij de geboorte van je kindje. Je kunt dit bedrag van € 1.340,90 (voor een eerste geboorte) of € 609,50 (vanaf een tweede geboorte) aanvragen tijdens de zwangerschap of tot 3 jaar na de bevalling. Je kunt het al vanaf twee maanden voor je vermoedelijke bevallingsdatum ontvangen. Vraag hier je kraamgeld aan!
Wil je je bij Parentia Brussel aansluiten? Je bent welkom bij de Parentia familie.
In Wallonië heb je eveneens recht op het kraamgeld bij de geboorte van je kindje. Je kunt dit bedrag van € 1.340,90 aanvragen tijdens de zwangerschap of tot 5 jaar na de bevalling. Je kunt het al vanaf twee maanden voor je vermoedelijke bevallingsdatum ontvangen. Vraag hier je kraamgeld aan!
Of misschien wil je je bij Parentia aansluiten? Je bent welkom bij de Parentia familie. 

Vraag nu je startbedrag van € 1.214,49 aan. Dit duurt slechts enkele minuten.

Je kunt je startbedrag al aanvragen tijdens de zwangerschap. Doe je dit op tijd dan kun je je startbedrag al vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum ontvangen!
levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!