Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Zes situaties waaraan je herkent of je kind bijles nodig heeft

Uit cijfers van BijlesHuis, marktleider in Vlaanderen en Brussel, blijkt dat tussen december 2020 en maart 2021 het aantal aanvragen voor bijles voor scholieren verdubbeld is ten opzichte van het jaar voordien. Maar waarom vragen ouders bijles aan voor hun kinderen? Hieronder vind je de zes situaties waaraan je kan herkennen of je zoon of dochter baat heeft bij bijles.

1. Je kind heeft moeite met een specifiek vak

“Ik snap echt niets van wiskunde.”
“Mijn punten voor Frans zijn altijd in de 50%.”
 “Ik heb een slechte toets gemaakt van spelling/rekenen/fysica/Engels….”

Er bestaan nu eenmaal ‘struikelvakken’, waar leerlingen vaak tegenaan botsen. Bij BijlesHuis staat bijles wiskunde voor het middelbaar onderwijs en rekenen voor het lager onderwijs met stip op nummer één, kort gevolgd door Frans. Elk kind heeft uiteraard andere talenten, en daarom zijn bijvoorbeeld wetenschapsvakken soms moeilijker voor wie goed is in talen, of omgekeerd.

Wanneer jouw zoon of dochter het lastig heeft met een specifiek vak, kan een gespecialiseerde docent hulp bieden. Hij legt de leerstof op een andere manier uit, antwoordt op gerichte vragen van je kind en maakt samen oefeningen. Zo leert de leerling niet enkel alles ‘uit zijn hoofd’, maar verwerft hij ook blijvend inzicht in het vak. Bovendien geeft 1-op-1 les met een docent vaak een duwtje in de rug voor zelfvertrouwen dat zoek was.

2. Je kind heeft meer uitdaging nodig

"Het is te gemakkelijk!"
”Ik verveel me altijd in de les.”
”Ik hoef niet te studeren, ik begrijp het al.”

Een bijlesdocent biedt niet enkel hulp wanneer jouw kind het moeilijk heeft op school, maar ook wanneer het net té makkelijk wordt. Sommige kinderen hebben extra uitdaging nodig. Wanneer ze zich vervelen in de les, daalt hun interesse voor alles wat school betreft. Een bijlesdocent met een sterke vakkennis gaat aan de slag om de leerstof uit te diepen, extra oefeningen te voorzien en jouw kind uit te dagen met nieuwe onderwerpen. Het gaat dan bijvoorbeeld over initiatielessen Engels voor jonge kinderen of interessante toepassingen op wiskunde.

3. Je kind heeft geen goede studiemethode

"Die woordenschat raakt niet in mijn hoofd."
”Ik heb maandag toets en ik weet niet hoe ik eraan moet beginnen.”
”Ik heb slechte punten voor wiskunde maar ik had echt het hele weekend geleerd!”

Hoe verder je kind staat in zijn schoolcarrière, hoe belangrijker een juiste studiemethode of ‘leren leren’ wordt. Hoe begin ik aan een grote pak leerstof? Wat is de meest efficiente leerstrategie bij woordenschat? Hoe bereid ik me voor op een toets wiskunde? Hoe maak ik een samenvatting of mindmap

Een bijlesdocent gaat samen met je zoon of dochter op zoek naar de meest geschikte studiemethode op zijn/haar maat. Elk kind is anders, dus iedereen heeft een andere ‘perfecte leerstrategie’ bij nieuwe taken, toetsen en examens.

4. Je kind vertoont uitstelgedrag of raakt het overzicht kwijt

"Ik doe het later wel!"
“Het lukt me niet om alles op tijd af te krijgen.’
”De leerkracht trok punten af omdat ik de taak te laat indiende.”

Leren plannen is een vaardigheid die elke leerling nodig heeft, of het nu gaat om huistaken maken of op tijd beginnen te studeren voor toetsen of examens. Samen met de bijlesdocent leert je kind een haalbare planning opmaken én opvolgen. Dat gaat onder andere door de leerstof behapbaar te leren maken. Een goede structuur is hierbij belangrijk.

5. Je kind heeft een leerstoornis

"Het is niet eerlijk..."
"Ik kan me niet concentreren op mijn huiswerk door mijn ADHD.”
”Spelling / Engels / opstellen schrijven / … is extra moeilijk door mijn dyslexie.”

Gemiddeld kampt 7,5% van minderjarigen met een leerstoornis. Dat is anderhalf kind per klas. Een leerling met dyscalculie, ADHD, of dyslexie kan niet altijd het klassikale tempo aan. Hij of zij heeft vaak nood aan specifieke structuren of handvaten. Een ervaren bijlesdocent, opgeleid om kinderen met leerproblemen te ondersteunen, kan jouw kind de individuele aandacht en tijd geven die het nodig heeft.

Starten met bijles?

Is een van deze situaties herkenbaar? Na onderzoek van Parentia komt BijlesHuisals meest betrouwbare en betaalbare bijlesoplossing uit de bus. BijlesHuis gaat vrijblijvend op zoek naar de meest geschikte begeleider die bij de hulpvraag van jouw kind past. Pluspunten zijn hun snelle en persoonlijke service, gratis inschrijving en een 100% klikgarantie met je bijlesgever. Dien vandaag nog een aanvraag in bij BijlesHuis. 

Vond je deze informatie interessant? Neem dan zeker ook nog een kijkje op de Parentia blog pagina waar je nog meer interessante artikelen, tips and tricks terugvindt. 

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!