Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Hoe werkt bijles nemen en hoe vind ik een goede bijlesdocent voor mijn kind?

Geeft de klastitularis, het rapport of je kind zelf aan dat hij/zij een duwtje in de rug kan gebruiken? Of komt je een van deze situaties waaraan je herkent of je kind bijles nodig heeft bekend voor? Dan ben je niet alleen. 

In Nederland neemt momenteel maar liefst 1 op 3 leerlingen in het middelbaar onderwijs bijles. Precieze cijfers voor België bestaan er niet, maar marktleider BijlesHuis zag de vraag naar bijlessen in de afgelopen twee jaar alleszins meer dan verdubbelen.

Voor wie nog nooit bijles nam, is dat een sprong in het onbekende. We leggen in dit artikel uit hoe bijles precies in zijn werk gaat, en hoe je de perfecte bijlesdocent vindt voor jouw zoon of dochter.

1. Definieer de hulpvraag

Voor je op zoek kunt gaan naar een geschikte docent, is het belangrijk om te weten welke kwaliteiten die docent in huis moet hebben. Pas als je een duidelijk beeld hebt van wat je zoon of dochter nodig heeft, weet je ook beter wie met die hulpvraag kan helpen tijdens de bijles. Ga voor het definiëren van de hulpvraag in dialoog met de klastitularis of juf/meester, en met je kind zelf natuurlijk. Probeer een antwoord te vormen op de volgende vragen:

  • Waar heeft je kind het moeilijk mee? Gaat het echt om de theoretische inhoud van wiskunde of eerder de oefeningen maken? Mist je kind inzicht in de leerstof of eerder zelfvertrouwen? Of misschien is het vooral lastig om grote stukken te studeren op een goede manier? Met andere woorden: heeft je zoon of dochter vakinhoudelijke bijles nodig, of eerder studiebegeleiding waarbij hij/zij leert studeren, plannen en samenvattingen maken?
  • Indien het om een specifiek vak gaat: welke onderwerpen zijn het lastigst? Vooral die van dit semester, of is er hulp nodig bij leerstof van vorig semester? Misschien mist je kind kennis van voorbije jaren die opgefrist moet worden, zoals de Franse basisgrammatica?
  • Denk ook aan de praktische kant: zijn jullie op zoek naar een korte maar krachtige inhaalslag met meerdere keren per week bijles, of eerder wekelijks een uurtje het hele schooljaar lang? Liefst na school of in het weekend?
  • Willen jullie het liefst bijles aan huis, op een neutrale locatie of online bijles?

2. Op zoek naar een geschikte bijlesdocent

Wanneer de hulpvraag duidelijk is, weten jullie precies naar wie jullie op zoek zijn: iemand in de buurt of een online bijlesdocent, een inhoudelijke expert of iemand die zich specialiseert in studiebegeleiding (of beiden), een ervaren rot in het vak of een universiteitsstudent waarmee je kind een hechte band kan opbouwen, een lesgever die 1-5 uur per week kan vrijmaken,… 
Hoe vind je die ideale bijlesdocent nu? Om zeker te zijn van de kwaliteit en een snelle oplossing voor je kind, roep je de hulp in van een professioneel bijlesbureau.

Je kunt dan een beroep doen op BijlesHuis. Volgt je kind les in het Franstalig onderwijs? Neem dan contact op met HelloProf.
Als je een aanvraag indient via de site, belt een persoonlijke adviseur je op om je hulpvraag en je verwachtingen in kaart te brengen. Uit het netwerk van gescreende docenten (volgens diploma, kennis, ervaring, bewijs goed gedrag en zeden,..) selecteert hij de perfecte docent voor jullie specifieke hulpvraag. Je ontvangt een vrijblijvend voorstel, en BijlesHuis blijft constant bereikbaar voor vragen of een docentwissel.

3. Van start met de eerste bijles

Staat de eerste bijles met jullie gloednieuwe bijlesdocent gepland? Spannend! De bijlesdocent is al op de hoogte van de didactische nood, maar jullie kunnen de eerste bijles nog gedetailleerder voorbereiden. Je kunt bijvoorbeeld slechte toetsen klaarleggen om een beter beeld te krijgen van de problemen waarop je kind botst. Of vraag je kind om zijn/haar vragen en moeilijkheden op te schrijven, of bij de moeilijkste hoofdstukken/oefeningen een post-it te plakken in het handboek.

Uiteraard gaan jullie eerst even kennismaken om het ijs te breken. Daarna kunnen jullie samen met de docent een voorlopig plan van aanpak opstellen aan de hand van de voorbereidingen. Dan gaat de bijles uiteindelijk écht van start. Afhankelijk van de moeilijkheden van je kind zal de docent antwoorden op vragen over de lesstof, moeilijke theorie op andere manier uitleggen, helpen bij oefeningen of huiswerk,…

Maak na de eerste bijles duidelijke afspraken voor de komende bijlessen. Bij de kennismaking ben je als ouder best aanwezig, maar vanaf de tweede bijles kun je hem of haar in principe alleen laten met de docent. Bij jongere kinderen is het wel aangewezen om na iedere bijles kort de evolutie en werkpunten te bespreken met de bijlesdocent. Je zoon of dochter kan indien gewenst elke week het overzicht van vragen en/of post-it’s voorbereiden om gericht te werken. Veel succes met de bijlessen!

​​​​​​​Vond je deze informatie interessant? Neem dan zeker ook nog een kijkje op de Parentia blog pagina waar je nog meer interessante artikelen, tips and tricks terugvindt.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!