Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Week tegen pesten: tips voor ouders van slachtoffers én pesters

Pesten bestaat in heel wat verschillende vormen: van iemand uitlachen op de speelplaats tot cyberpesten. Als ouder van een pester of slachtoffer speel je een sleutelrol in het leven van je kind. We geven je graag enkele tips om pestgedrag te stoppen.

Hoe merk ik dat mijn kind wordt gepest?

Sommige kinderen zijn niet zo spraakzaam over wat er op school gebeurt. Daarom is het belangrijk om de volgende signalen in de gaten te houden. Ze kunnen namelijk betekenen dat je kind gepest wordt.

  • Fysieke kenmerken zoals gespannenheid, hoofdpijn, buikklachten, slapeloosheid en verminderde eetlust
  • Vriendschappen die stuklopen, niet uitgenodigd worden voor verjaardagsfeestjes
  • Sterke emotionele reacties als het over school gaat
  • Sociale media negeren of juist veel gebruiken
  • Geen zin om – vooral op maandag – naar school te gaan

Help, mijn kind wordt gepest!

Zó kun jij je kind helpen.

  1. Luister en praat: luister naar je kind en neem pestgedrag altijd serieus. Een kind dat zich gehoord voelt, vraagt en aanvaardt sneller hulp.
  2. Verzamel bewijsmateriaal: vraag je kind om pestberichtjes of -briefjes goed bij te houden. Zo krijg ook jij meer inzicht in de situatie.
  3. Terugpesten helpt niet: leer je kind dat geweld niet de oplossing is. Terugpesten klinkt aantrekkelijk, maar maakt de situatie vaak gewoon erger. Sterk in je schoenen staan, werkt wel.
  4. Bouw aan zelfvertrouwen: een kind dat in zichzelf gelooft, straalt dat uit. Maak samen met je kind lijstjes met positieve eigenschappen of laat anderen lijstjes schrijven. Of denk eens na over een assertiviteitscursus, zoals die van Steven Gielis.
  5. Zoek hulp: verergert de situatie of voel je dat je je kind niet kunt helpen? Zoek dan hulp op school of bij een deskundige. Er is altijd een luisterend oor voor je schat.

Help, mijn kind is een pester!

Hoor je pestklachten van andere ouders of de school? Neem die altijd ernstig.

  1. Zoek de oorzaak: pesten is vaak het gevolg van onzekerheid of van vroeger zelf gepest te zijn. Probeer daarom de oorzaak te achterhalen.
  2. Keur het gedrag af: laat zien dat pestgedrag echt niet door de beugel kan. Maar let op: keur het gedrag af, niet je kind.
  3. Geef het goede voorbeeld: je kind kijkt naar je op. Zelf het goede voorbeeld geven is van groot belang. Praat nooit denigrerend over iemand waar je kind bij is en benadruk dat kinderen elkaar moeten leren begrijpen en respecteren.
  4. Pesten is niet plagen: leer je kind het verschil tussen een grapje en een kwetsende opmerking. Bij pesten is er een machtsverschil: de ene partij heeft plezier, de andere wordt gekwetst.
  5. Geef je kind verantwoordelijkheid: leg voorwaarden op, zoek samen een manier om het pesten te stoppen en om het slachtoffer zich weer beter te laten voelen.

Welke rol speelt de school tegen pesten?

De school is een cruciale partij in de strijd tegen pestgedrag. Neem na de eerste tekenen contact op met de school en plan een gesprek in met de leerkracht. Het is belangrijk dat je kind weet dat het altijd bij de leerkracht terecht kan om een pestincident te melden. Neem je zoon of dochter dus zeker mee.

Daarna is het aan de school om in gesprek te gaan met de pester, om afspraken te maken en in te zetten op beter toezicht om het pestprobleem in kaart te brengen en in te grijpen indien nodig. Ook een antipestbeleid en de aanduiding van een pestcoördinator zijn een stap in de goede richting. Daarnaast kun je als ouder en kind steeds terecht bij het CLB.

De Week tegen Pesten 2023

Om kinderen meer inzicht te geven in pestgedrag en de gevolgen, is er elk jaar de Week tegen Pesten. De 19e editie – van 2 tot 9 februari – het thema draait rond “#eenjaarlangtegenpesten, iedereen telt: hier hoort iedereen erbij!” en zet in op omgaan met gelijkenissen en verschillen. Ook STIP IT, de antipestcampagne van Ketnet, moedigt ouders en kinderen aan om vier stippen op hun hand te tekenen en een stevige vuist te maken tegen pesten. Dit zijn de afspraken van de acte:

  • Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen!
  • Ik praat erover als pesten mij bang of verdrietig maakt.
  • Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!
  • Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.

Samen tegen pesten! 

Externe hulp tegen pesten

Ga je liever extern op zoek naar hulp of ondersteuning? Dan staan de volgende organisaties voor je klaar.

Vond je dit artikel interssant? Raadpleeg dan onze verschillende rubrieken.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!