Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Wat is het verschil tussen startbedrag/kraamgeld en geboortecadeau

Je kind komt eraan en je hebt je in startbedrag (in Vlaanderen) of kraamgeld (in Brussel of Wallonië) al ontvangen… maar wat is in dat geval het geboortecadeau? Is dit hetzelfde als het kraamgeld en startbedrag of gaat het over iets anders? Parentia geeft je een woordje uitleg.

Wat is het kraamgeld of startbedrag?

Het kraamgeld of startbedrag is de premie die je in Vlaanderen aan je uitbetalingsactor of  in Brussel en Wallonië aan je kinderbijslagfonds vraagt wanneer je nog zwanger of recent bevallen bent. Dit is een premie waarop elke moeder recht heeft bij de geboorte van haar kinderen. Als moeder ontvang je:

  • een vaste som van € 1.340,90 voor een eerste kindje, en op € 609,50 vanaf een tweede geboorte in Brussel;
  • een vaste som van € 1.214,49 voor elke geboorte in Vlaanderen;
  • een vaste som van € 1.340,90 voor elke geboorte in Wallonië.
Het kinderbijslagfonds of de uitbetalingsactor bij wie je je aanvraag indiende stort dit bedrag op je rekening.

Wil je je startbedrag of kraamgeld aanvragen? Dat gaat eenvoudig online. Bij Parentia krijg je deze eenmalige premie al vanaf twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum van je kind. Daarna ontvang je van ons ook elke maand automatisch je Groeipakket of kinderbijslag!

Wat is het geboortecadeau?

Het geboortecadeau is, zoals de naam het al zelf verklapt, een geschenk dat je krijgt van je ziekenfonds bij de geboorte van je kind. Hiervoor moet je de geboorteakte van je kind aan je ziekenfonds geven en je zoon of dochter inschrijven. Wat dat geboortecadeau, ook geboortegeschenk genoemd, precies is, is verschillend van ziekenfonds tot ziekenfonds.

Het gaat hier dus over een extraatje dat je ziekenfonds geeft om je financieel te helpen vlak na de geboorte van je kind. Zo kun je bijvoorbeeld een borstvoedingspremie of een gedeeltelijke terugbetaling van luiers krijgen.

Meestal krijg je ook nog een tegemoetkoming voor kraamzorg of een terugbetaling van het remgeld. Deze voordelen hangen ook af van het ziekenfonds waar je ingeschreven bent. Je ziekenfonds kan je hier meer over informeren.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!