Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Grote verandering voor je puber: het middelbaar komt eraan!

Een nieuwe school, een nieuwe werking, nieuwe vrienden en vooral de keuze van wat je kind wil doen tijdens de komende maanden en jaren.Waarvoor heeft je kind aanleg? Wat interesseert je puber? Of wat vindt je dochter of zoon net helemaal niét leuk?
Deze vragen helpen je al op weg voor de studiekeuze in het secundair onderwijs.
Welke vragen moet je je stellen als je kind naar het middelbaar onderwijs gaat? Parentia geeft je alvast wat advies!

In het Nederlandstalig onderwijs

Een studierichting kiezen: waar beginnen?

In het zesde leerjaar worden kinderen al wat voorbereid op de werking van het middelbaar onderwijs. Er wordt gepeild naar hun interesses en misschien gaan ze zelfs op schoolbezoek .
Op het einde van het traject in de lagere school, krijgen jij en je kind ook advies bij de studiekeuze. Sowieso staan jullie er niet alleen voor! Ook het CLB kan helpen.

Een woordje uitleg….

Stroom A, stroom B

Heeft je kind zijn getuigschrift behaald in het lager onderwijs? Dan komt hij of zij in de A-stroom terecht. Is dat niet het geval, dan worden jullie naar de B-stroom georiënteerd, waar de belangrijkste leerstof meer praktisch wordt aangeleerd, dan theoretisch. Het programma is grotendeels hetzelfde, alleen zijn de klassen kleiner en het onderwijstempo ligt een tikkeltje trager.
Na het eerste leerjaar B kan je oogappel  - in functie van de behaalde resultaten - nog verschillende richtingen uit: 1ste jaar A, 2de jaar B en uitzonderlijk ook 2de jaar A.

Waarom deze en geen andere school?

De vakken in de eerste graad (1ste en 2de jaar secundair onderwijs) lopen grotendeels gelijk in de verschillende scholen, maar elke school moet differentiatiepakketten aanbieden. De school is vrij om deze autonoom te bepalen. Informeer je dus goed welke differentiatievakken de verschillende scholen bij jou in de buurt aanbieden, om een goede keuze te kunnen maken.

Welk differentiatiepakket kiezen?

Als ouder heb je misschien een idee voor je oogappel, maar probeer je visie niet op te dringen. Vond jij als ouder Latijn geweldig? Super! Maar misschien houdt je kind wel van techniek of werken met de handen?Het worden vast lange, zware jaren als je puber iets moet leren dat hem of haar niet interesseert.

Ga samen aan de slag, communiceeren ondersteun je oogappel! Daar gaan we…

Stap 1: Zelfkennis

 • Graag manueel werk of eerder een kind met een talenknobbel, dat boeken verslindt?
 • Wat kan hij of zij goed?
 • Wat wil je kind later worden?

Aan de hand van simpele vragen, weten jullie welke richting uit te gaan.

Onderwijskiezer.be biedt een aantal praktische tests aan die peilen naar interesses enerzijds en werkhouding, motivatie en studiemethode anderzijds.

Stap 2: Leer de richtingen in het secundair onderwijs kennen

In het secundair onderwijs heb je een vaste basiscursus met enkele opties. Onderzoek deze opties eens, ga op verkenning!  Via de website van de toekomstige school of ook via Onderwijskiezer.be komen jullie al veel te weten.

De eerste twee jaren van het secundair onderwijs zijn heel ruim en worden ook besteed aan het verder verkennen van de talenten en capaciteiten; om dan nadien een juiste keuze te maken voor de volgende jaren.

Heb je trouwens al van STEM gehoord? STEM staat voor science-technology-engineering-mathematics. Ook ICT maakt volop deel uit van het programma. STEM werd ingevoerd door de Vlaamse regering om loopbanen in wiskunde, wetenschappen en techniek te stimuleren. - Misschien is een STEM-richting wel iets voor jouw kind?

Stap 3: Laat alles bezinken en ga ervoor!

Geef jezelf en je kind even de tijd om alle informatie op een rijtje te zetten. Combineer de interesses van je kind met de info die je hebt over de mogelijke studierichtingen en maak een studiekeuze. Parentia wenst jullie alvast veel succes.

Heeft je kind de eerste graad al doorlopen en staat de keuze voor de tweede graad voor de deur?

De tweede (3e en 4e secundair) en derde graad (5e en 6e secundair) staan voor de deur.

Tijd voor een nieuwe keuze!

Eerst en vooral informeert het oriënteringsattest jullie over de doorstroommogelijkheden. Vanaf de tweede graad bestaan er 4 onderwijsvormenI Elke onderwijsvorm biedt talrijke, interessante opties:

 • Algemeen secundair onderwijs (ASO): besteedt aandacht aan een ruime theoretische vorming als voorbereiding op hoger onderwijs.
 • Beroepssecundair onderwijs (BSO): legt de nadruk op het aanleren van de praktisch kant van een beroep, in combinatie met een algemene vorming.
 • Kunstsecundair onderwijs (KSO): geeft een ruime algemene vorming, naast een grote nadruk op kunstvakken.
 • Technish secundair onderwijs (TSO): benadrukt algemene en technisch-theoretische vakken, met oog voor praktijklessen.

Wat je kind ook kiest, praat er samen over als gezin. Moest het niet lukken, kanje zoon of dochter natuurlijk nog van richting veranderen. Let wel op voor dreigende schoolmoeheid, wat tot slechte schoolresultaten kan leiden.
Wil je nog meer info over de overstap naar de middelbare school? We verzamelden alles wat je moet weten in ons handige dossier ‘Klaar voor de middelbare school?’.

In het Franstalig onderwijs

Wegwijs in de middelbare school

Het secundair onderwijs is onderverdeeld in 4 onderwijsvormen en 3 of 4 graden.

 • Algemeen secundair onderwijs: bereidt je niet voor op een beroep, maar leert je de basis voor het hoger onderwijs.
 • Technisch onderwijs: er zijn 2 soorten technisch onderwijs:
  • Enseignement technique de transition: omvat praktijklessen, maar blijft nauw aansluiten bij het algemeen onderwijs.
  • Enseignement technique de qualification: praktijk vormt het grootste deel van het leerplan. Het doel is om het beroepsleven in te treden met een kwalificatiecertificaat op zak.

 • Kunstonderwijs: een vorm van technisch onderwijs, waarbij de aangeboden opties van artistieke aard zijn.
 • Beroepsonderwijs: je wordt er gevormd tot een beroep om een zeer concrete manier.

Elke graad omvat twee schooljaren, met uitzondering van de 4e graad die slechts één jaar omvat.

 • 1e graad: observatieniveau (1e en 2e jaar secundair onderwijs).
 • 2e graad: oriëntatieniveau (3e en 4e jaar secundair onderwijs).
 • 3e graad: determineringsniveau (5e en 6e jaar secundair onderwijs).
 • 4e graad: enkel de beroepsfase voor studies in de afdeling verpleegkunde (7e jaar).

Aangezien het eerste niveau, het observatieniveau, een gemeenschappelijke sokkel vormt voor alle soorten onderwijs, zal je meteen een grote keuze moeten maken. Toch zijn er een aantal uren van het lessenrooster die je vrij kunt kiezen uit de verschillende opties.

Je moet jezelf de juiste vragen stellen

Als ouder heb je misschien een idee voor je oogappel, maar probeer je visie niet op te dringen. Het worden vast lange, zware jaren als je puber iets moet leren dat hem of haar niet interesseert.
Communicatie met je puber is de sleutel tot succes! Weet dat je niet alleen bent. De school, evenals het PMS-centrum (CLB), kunnen jullie helpen.

Hier zijn enkele stappen die jullie op weg kunnen helpen:

 • Stap 1: Zelfkennis: een paar eenvoudige vragen helpen je de dingen duidelijker te zien.

  • Eerder literair of manueel?
  • Waarvoor heb je een aanleg?
  • Hoe ziet je oogappel zijn toekomst?

Deze eenvoudige vragen zullen jullie misschien op het juiste spoor zetten.

 • Stap 2: Leer de verschillende richtingen van de middelbare school kennen. De website van de school kan een rijke bron van informatie zijn.

  • Welke mogelijkheden zijn er?
  • Waaruit bestaan ze?

 • Stap 3: Tijd om na te denken en te kiezen. Overloop alle informatie die je hebt verzameld en maak een keuze!

Mijn kind heeft het CEB (certificat d’études de base) niet behaald op de lagere school

De eerste gedifferentieerde graad  (1er degré différencié) stelt leerlingen in staat om de vaardigheden te verwerven die nodig zijn om het CEB te behalen, na één of twee gedifferentieerde jaren.

Zodra het CEB is behaald, kan de leerling worden doorgestuurd naar het 1e gemeenschappelijke niveau, of naar een aanvullend jaar.
Indien de gedifferentieerde leerjaren niet leiden tot het behalen van het CEB, wordt het kind overgeplaatst naar een ander onderwijstype of naar een aanvullend leerjaar met het oog op een beroepsopleiding.

Wist je dat?

Vanaf het begin van het schooljaar 2027 zal Latijn verplicht worden in het algemeen onderwijs in het 2de en 3de leerjaar van het middelbaar onderwijs.

Wat de keuze van je kind ook is, bespreek het met je gezin. Als het niet lukt, kan je zoon of dochter natuurlijk van richting veranderen. Pas op voor schoolmoeheid; dit kan leiden tot slechte schoolresultaten. Wil je meer informatie over de overgang naar de middelbare school? We hebben alles wat je moet weten op een rijtje gezet in ons handige dossier "Klaar voor de middelbare school?

Bronnen:
Onderwijskiezer.be
Onderwijs.vlaanderen
Enseignement.be
InforJeunes
Bruxelles-j

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!