Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Stoppen met studeren, verlies je dan je Groeipakket of je kinderbijslag?

Wanneer je stopt met studeren, heb je heel wat administratieve zaken af te handelen. Heb je bijvoorbeeld nog wel recht op je Groeipakket of de kinderbijslag? Je leest het hier!

Welke invloed heeft stoppen met studeren?

Per regio verschillen de voorwaarden om je recht te behouden. Lees hieronder de vereisten van de regio die jou het Groeipakket of de kinderbijslag uitbetaalt.
Vlaanderen
Welke invloed heeft stoppen met studeren op het Groeipakket?

Verlaat je de schoolbanken, ben je jonger dan 25 en gedomicilieerd in Vlaanderen? Dan heeft het einde van je studie een invloed op de uitbetaling van het Groeipakket.

Je kunt recht hebben op nog 12 maanden Groeipakket als schoolverlater, maar daar zijn enkele voorwaarden aan verbonden.

Je ‘rugzakje’ van 12 maanden recht wordt geschorst als je:

 • meer dan 600 uur werkt als student met een studentenovereenkomst;
 • meer dan 80 uur per maand werkt met een arbeidsovereenkomst;
 • zelfstandige bent in hoofdberoep;
 • een sociale uitkering ontvangt.

Tot zolang je rugzakje van 12 maanden niet is uitgeput, blijf je recht hebben op het Groeipakket gedurende de maanden die niet geschorst zijn. Eens de 12 maanden opgebruikt zijn, is er geen recht meer op het Groeipakket.

We raden je wel aan om je in te schrijven bij de VDAB om na de doorloopperiode van 360 dagen recht te hebben op een werkloosheidsuitkering. Als je dit niet doet, heb je daar geen recht op.

Op onze pagina ‘Werkzoekende na de studie’ vind je uitgebreide info over je Groeipakket na het stoppen van je studies.

Brussel
Welke invloed heeft stoppen met studeren op kinderbijslag?

Verlaat je de schoolbanken, ben je jonger dan 25 en gedomicilieerd in Brussel? Dan kan dit invloed hebben op de uitbetaling van de kinderbijslag.

Stop je in het midden van het schooljaar, dan heb je geen recht meer als ‘student’ de maand die volgt op het stoppen met studeren. Je hebt dan ook geen recht meer op kinderbijslag.

Stop je op het einde van het school- of academiejaar, dan kun je nog recht hebben tot het einde van de schoolvakantie als je niet meer dan 240 uren werkt tijdens het derde trimester (juli, augustus en september).

Heb je dan helemaal geen recht meer?

Als je je laat inschrijven als schoolverlater bij Actiris, dan kun je nog recht hebben op kinderbijslag als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Je zit dan in een toekenningsperiode van 360 dagen.

Je kinderbijslag wordt geschorst als je:

 • meer dan 240 uur per trimester werkt;
 • zelfstandige bent in hoofdberoep of in bijberoep;
 • een werkloosheidsuitkering ontvangt tijdens de toekenningsperiode.

Soms gebeurt het dat de beroepsinschakelingstijd verlengd wordt door Actiris. Heb je dan ook nog recht op kinderbijslag? Zolang een werkzoekende geen 2 positieve evaluaties heeft, wordt deze periode verlengd door Actiris en kun je kinderbijslag blijven ontvangen als je voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Wat met tewerkstellingen als jobstudent?

​​​​​​​Werk je tijdens de laatste zomervakantie (juli, augustus, september) en je herneemt niet de lessen dan mag je maximum 240u werken tijdens het volledige derde trimester. Overschrijdt je deze gresn, dan verlies je het recht op kinderbijslag voor het volledige derde trimester.

Op onze pagina ‘Werkzoekende na de studie’ vind je alle info over je rechten op kinderbijslag na het stoppen van je studies.

Wallonië
Welke invloed heeft stoppen met studeren op de kinderbijslag?

Verlaat je de schoolbanken, ben je jonger dan 25 en gedomicilieerd in Wallonië? Dan kan dit invloed hebben op de uitbetaling van de kinderbijslag.

Er is wel een verschil in recht op kinderbijslag indien je voor of na 1 januari 2001 bent geboren.

Je bent geboren voor 1 januari 2001

Stop je in het midden van het schooljaar, dan heb je geen recht meer als ‘student’ de maand die volgt op het stoppen met studeren. Je hebt dan ook geen recht meer op kinderbijslag.

Stop je op het einde van het school- of academiejaar, dan kun je nog recht hebben tot het einde van de schoolvakantie als je niet meer dan 240 uren (buiten bezigheid als student, stages die nodig zijn om diploma te behalen) werkt tijdens het derde trimester (juli, augustus en september).
Heb je dan helemaal geen recht meer?

Als je je laat inschrijven als schoolverlater bij FOREM, kun je nog recht hebben op kinderbijslag als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Je zit dan in een toekenningsperiode van 360 dagen.

Je kinderbijslag wordt geschorst als je:

 • per maand meer dan € 789,96 bruto verdient;
 • zelfstandige bent in hoofdberoep of in bijberoep;
 • een werkloosheidsuitkering of tijdkrediet ontvangt tijdens de toekenningsperiode die per maand meer dan € 789,96 bruto bedraagt.

Soms gebeurt het dat de beroepsinschakelingstijd verlengd wordt door FOREM. Heb je dan ook nog recht op kinderbijslag? Zolang een werkzoekende geen 2 positieve evaluaties heeft, wordt deze periode verlengd door FOREM en kun je kinderbijslag blijven ontvangen als je voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Je bent geboren vanaf 1 januari 2001

Ben je geboren vanaf 1 januari 2001 dan heb je automatisch recht op kinderbijslag tot de maand waarin je 21 jaar wordt, ook al volg je geen lessen meer.

Let op: dit is een semi-automatisch recht. In volgende situaties verlies je toch je kinderbijslag:

 • je werkt meer dan 240 uur per trimester als bediende of arbeider (buiten bezigheid als student, stages die nodig zijn om diploma te behalen);
 • je bent zelfstandige in hoofdberoep
 • je ontvangt een sociale uitkering die voortvloeit uit een niet-toegelaten activiteit (cfr hierboven);
 • je geniet een werkloosheidsuitkering (behalve tijdelijke werkloosheid) of een loopbaanonderbrekingsuitkering;
 • je volgt een ondernemingsopleiding of een opleiding alternerend leren waarvan je loon hoger is dan het maandelijkse brutobedrag van € 715,46 en dit tot 31 juli 2022.

Nieuw: Vanaf 1 augustus 2022 werd de inkomensnorm volledig verwijderd voor de jongere die een ondernemingsopleiding volgt of een opleiding alternerend leren.

De maand na je 21ste verjaardag kun je nog recht hebben op kinderbijslag als je op dat moment ingeschreven bent bij FOREM en je je niet bevindt in de bovenvermelde situaties.

Op onze pagina ‘Werkzoekende na de studie’ vind je alle info over je rechten op kinderbijslag na het stoppen van je studies.

Vond je deze info interessant? Neem dan zeker een kijkje op onze blog voor tips rond opvoeding en gezinsadministratie.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!