FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Oorlog in Oekraïne: hoe stel ik mijn kind gerust?

Oorlog in Oekraïne: hoe stel ik mijn kind gerust?

Het conflict tussen Oekraïne en Rusland is niet evident en kan zelfs verwarrend zijn voor volwassenen onder ons. Voor je kind is dit waarschijnlijk nog moeilijker. Er rijzen talrijke vragen rond het onderwerp. Als ouder wil je de waarheid vertellen zonder je oogappel angst in te boezemen. Hoe praat je over de oorlog met een kind en hoe breng je je zoon of dochter tot rust? We geven je enkele tips.

Mijn kind stelt vragen: wat nu?

Het ene kind is het andere niet: de ene heeft duizenden vragen en wil alles in detail bespreken, terwijl de andere hier minder interesse in heeft. Je kind verwacht in ieder geval een eerlijk, maar geruststellend antwoord. Stuur bijgevolg het gesprek in de juiste richting naar gelang de leeftijd en verwachtingen van je zoon of dochter.

Kinderen jonger dan 6 jaar

Kinderen die nog geen 6 jaar oud zijn ervaren de wereld op een andere manier dan oudere kinderen:

  • Kinderen tot 2 jaar hebben nog geen besef van oorlog.
  • Kinderen tussen 2 en 4 jaar zien het verschil niet tussen fictie en realiteit.
  • Kinderen tussen 4 en 6 jaar kunnen deze situatie op zichzelf betrekken: wat in Oekraïne plaatsvindt, kan in andere landen ook gebeuren. Relativeren lukt nog niet.

Ze worden best zoveel mogelijk afgeschermd van media of gesprekken met betrekking tot de oorlog.

Kinderen ouder dan 6 jaar

Kinderen die naar school gaan of een vriendenkring hebben, gaan allerlei nieuws horen over de oorlog. Heeft je kind een smartphone, dan heeft hij ook toegang tot nieuwsberichten, beelden of reportages in verband met het Russisch-Oekraïens conflict. Je kind afschermen lukt niet meer.

De kans is groot dat je kind vragen begint te stellen. Als ouder moet je dan de gulden regel hanteren: vertel altijd de waarheid. Wees duidelijk en gebruik geen moeilijke woorden. Vraagt je zoon of dochter om gedetailleerde informatie, dan kun je hierop ingaan. Indien je kind geen nood heeft aan details, dan hoef je ze ook niet te geven.

Vergeet wel niet dat je te maken hebt met een kind: hij of zij hoeft niet alles te weten over de gruwelen van de oorlog. Schokkende beelden en verhalen kunnen jonge volwassenen gemakkelijk overweldigen. Vertel de waarheid en geef wat meer details over de situatie indien nodig, maar weet ook wanneer te stoppen als het onderwerp te zwaar wordt.

Nog enkele tips

We geven je nog enkele tips mee om je kind gerust te stellen:

  • Heeft je kind veel vragen? Maak wat tijd vrij om de situatie in Oekraïne te bespreken. Geef hem de mogelijkheid om al zijn vragen te stellen en zijn mening mee te delen.
  • Misschien heeft je kind geen nood aan uitleg, maar aan een luisterend oor. Laat je kind uitpraten: zo weet je ook hoe je kind over de situatie denkt. Je kunt hem ook verbeteren of aanvullen indien nodig.
  • Lagere schoolkinderen hebben al geleerd over de wereldoorlogen en denken misschien dat hun papa of opa zal moeten vechten, zoals dit in het verleden gebeurd is. Bespreek dit even.
  • Je kind is waarschijnlijk bezorgd. Vertel je kind dat je hem begrijpt en wees ook eerlijk over je eigen emoties; dit kan een geruststellend effect hebben. Laat je wel niet overweldigen door je eigen emoties.
  • Sommige tv zenders voorzien speciale nieuwberichten op maat van de kinderen, zoals Karrewiet op Ketnet en Les Niouzz op Ouftivi. Het kan interessant zijn om dit samen te bekijken.
  • Heeft je kind geen vragen meer, dan kun je het gesprek afsluiten met een luchtiger  onderwerp. Op die manier vermijd je dat je kind verder piekert.
  • Als je kind tot rust is gekomen, scherm je hem of haar beter af van media met betrekking tot de oorlog. Toch beelden gezien op het nieuws? Verwoord de situatie, zodat je kind niet onnodig met vragen blijft zitten.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!