Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Mag ik tot aan mijn bevalling blijven werken?

Terwijl de ene vrouw niet kan wachten om zich in alle rust op het moederschap voor te bereiden, wil de andere zo lang mogelijk doorwerken alvorens alles in het teken van haar baby zal staan. Maar hoelang moet en mág je eigenlijk blijven werken voor je bevalt? Je ontdekt het hier. 

Is prenatale rust verplicht?

Prenatale rust of zwangerschapsverlof is het verlof dat je vóór je bevalling opneemt. Als werknemer krijg je zes weken prenatale rust (acht bij een meerling), waarvan je verplicht bent één week vlak voor je vermoedelijke geboortedatum op te nemen. Die week kan je werkgever niet weigeren. Zelfstandigen krijgen maar drie weken prenatale rust, waarvan ze tevens één week verplicht moeten opnemen. De prenatale rust die je niet hebt opgenomen mag je toevoegen aan je postnatale rust. Je kiest helemaal zelf of je van die mogelijkheid gebruikmaakt. 

Let op: bezorg je werkgever minstens zeven weken voor de bevalling een geneeskundig getuigschrift van de gynaecoloog met de vermoedelijke datum van de bevalling. Download een handige checklist voor toekomstige ouders met tips over wat je allemaal in orde moet brengen. 

Wat als je vroeger of later bevalt dan voorzien? 

Uiteraard heb je niet in de hand wanneer je baby besluit ter wereld te komen. Je kunt altijd overtijd zijn of vroeger dan gepland bevallen. Maar hoe zit het dan met je prenatale rust? Als je kindje wordt geboren na de voorziene datum, dan ben je verplicht om prenataal verlof te nemen tot de dag dat je daadwerkelijk bevalt. Beval je nog voor de verplichte week rust is gestart of tijdens die week, dan ben je die verlofdagen helaas kwijt.  

Nog geen crèche gevonden voor je baby? Met Kidly kun je je droomcrèche in enkele seconden vinden! Je vindt er ook nog handige tips en blogartikelen om je kind op te voeden. Neem snel een kijkje op Kidly!

Extra prenataal verlof voor mama’s met risicovolle beroepen 

Als je een risicovol beroep uitoefent en je werkgever de arbeidsomstandigheden of je functie niet tijdelijk kan aanpassen, dan moet je verplicht vroeger stoppen met werken. Een preventieadviseur of arbeidsgeneesheer moet het risico inschatten en bepalen wanneer je verplichte verlof ingaat. Voorbeelden van beroepen waarbij de prenatale rust vaak vroeger start, zijn gezondheidswerkster, kinderverzorgster en stewardess. 

Ook benieuwd hoe het zit met je moederschapsverlof ná de bevalling? Hier verzamelden we alle info over het zwangerschapsverlof!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!