FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Hoe vraag ik een Kids-ID aan?

Wanneer je binnen Europa reist, ben je verplicht voor elk van je kinderen te beschikken over een Kids-ID waar mee je hun identiteit kan aantonen. In dit artikel lees je aan welke voorwaarden je dient te voldoen om deze te bekomen en welke stappen je hiervoor moet ondernemen.

Wat is een Kids-ID?

Een Kids-ID is een reis- en identiteitsdocument dat verplicht is voor kinderen tot twaalf jaar wanneer ze naar een land reizen waar geen reispas of internationaal paspoort vereist is. Als je kind al een internationaal paspoort of reispas heeft, hoef je geen Kids-ID aan te vragen. 

Wat zijn de voorwaarden om een Kids-ID aan te vragen?

 • Je moet het ouderlijk gezag hebben over je kind.
 • Je kind moet bij de aanvraag zijn.
 • De pasfoto die je meebrengt moet voldoen aan de normen van de International Civil Aviation Organization. Het is belangrijk dat het gezicht van je kindje goed zichtbaar is. Laat je zoon of dochter recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking. Mondje toe en eventjes niet lachen … Eventjes maar!

Hoe moet je de Kids-ID aanvragen?

 • Vraag de Kids-ID aan bij de dienst Burgerzaken van de gemeente waar je kind is ingeschreven. Niet vergeten: je kindje moet aanwezig zijn bij de aanvraag!
 • De aanmaak van de Kids-ID duurt twee tot vier weken. In drukke periodes kan de termijn oplopen. Vraag de Kids-ID dus op tijd aan, het best een maand voor je op reis vertrekt.
 • Als je te laat bent met je aanvraag, kom je misschien nog in aanmerking voor een spoedprocedure. De kosten van deze procedure liggen natuurlijk hoger. Neem zo snel mogelijk contact op met je gemeente om te weten of je je Kids-ID nog op tijd kunt ontvangen.

Wat neem je mee naar het gemeentehuis?

 • De elektronische identiteitskaart (eID) van de ouder die de Kids-ID aanvraagt.
 • Een pasfoto van je kind die aan de nodige voorwaarden voldoet (zie hoger).
 • Ook je kind moet aanwezig zijn bij aanvraag van de kaart.

De Kids-ID afhalen

De volgende codes krijg je toegestuurd per post nadat je de Kids-ID hebt aangevraagd:

Bij het afhalen van de Kids-ID moet je het volgende meehebben:

 • De brief die je thuis kreeg met de pin-en pukcode.
 • Eventueel de vorige Kids-ID.
 • Je kind moet niet aanwezig zijn bij de activering van de codes in het gemeentehuis.

Wat met Belgische kinderen in het buitenland?

Opgelet! Eens de Kids-ID geleverd is zullen jij en je kind (als je kind ouder is dan 6 jaar) persoonlijk en op afspraak naar je beroepsconsulaat moeten komen voor de Kids-ID

 • Je kind is jonger dan 6 jaar of jullie (ouder en kind) willen de Kids-ID ter plaatse op het beroepsconsulaat aanvragen: je stuurt of mail het afspraakformulier voor je Kids-ID naar je beroepsconsulaat. Je zal tevens 10 euro (eventueel verhoogd met verzendkosten) voor de Kids-ID moeten betalen nadat er een afspraak werd gemaakt.
 • Je kind is 6 jaar of ouder en je wilt de Kids-ID per briefwisseling aanvragen: je stuurt of mailt het aanvraagformulier voor de eID naar je beroepsconsulaat

Sedert 21 juni 2021 kan je je Kids-ID ook aanvragen bij de gemeente in België waar je laatst ingeschreven was (1), de Belgische gemeente waar je geboren werd als je daarna nooit in België woonde (3) of tot slot een Belgische gemeente naar keuze als je nooit in België woonde en er ook niet geboren werd.

De Kids-ID wordt in dit geval uiterlijk binnen de 2 werkdagen op de gemeente geleverd en je kunt de kaart dan ook onmiddellijk bij de gemeente activeren. Een aanvraag in een Belgische gemeente kan enkel als beide ouders aanwezig zijn (dit omwille van de wetgeving aangaande ouderlijk gezag) en is ook een stuk duurder (reken op ongeveer 100 euro, een prijs die van gemeente tot gemeente kan verschillen).

Bron:

 • Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!