Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Wat is de Kids-ID en waarom zou je hem aanvragen?

Vanaf het ogenblik dat je kindje geboren is kan je de Kids-ID aanvragen. De Kids-ID is een elektronisch identiteitsdocument voor kinderen onder de 12 jaar. Deze bevat alle identiteitsgegevens van je kind en zijn of haar foto. De Kids-ID vermeldt tevens de naam van de ouders. Al deze gegevens zijn zowel visueel zichtbaar op de kaart als opgeslagen op de elektronische chip.

Waarom is de Kids-ID nodig?

De Kids-ID is niet verplicht in België, maar als je met je kind binnen Europa wil reizen, moet je de kaart wel steeds op zak hebben. De Kids-ID geldt in de meeste Europese landen en daarbuiten, op voorwaarde dat je kind vergezeld is van een ouder met een geldige identiteitskaart. Bovendien is de Kids-ID verplicht in alle landen waar je geen reispas nodig hebt.

Waarvoor kun je de Kids-ID nog gebruiken?

De Kids-ID is in eerste instantie een bewijs van identiteit. Maar dat is zeker niet het enige waarvoor je het document kunt gebruiken. Er zijn nog tal van andere gebruiksmogelijkheden. Volg even mee.


Extra bescherming in noodgevallen

Via de dienst ‘Hallo Ouders’ bestaat de mogelijkheid om contact op te nemen met de ouders (of familie, vrienden, buren, …) wanneer het kind in moeilijkheden verkeert.

Het werkt als volgt:

  1. Maak als ouder een account aan op ‘Hallo ouders’.
  2. Voeg aan dit account de Kids-ID van je kind(eren) toe én tot zeven telefoonnummers van personen die verwittigd kunnen worden wanneer nodig.
  3. In geval van nood, treedt het systeem met slechts één telefoontje in werking. De zeven contactpersonen worden opgebeld tot er iemand antwoordt.
  4. Als niemand deze oproep beantwoordt, schakelt het systeem door naar Childfocus.

Veiliger surfen op het internet

Kinderen vanaf zes jaar kunnen een pincode voor hun Kids-ID ontvangen, waarmee ze zich online kunnen identificeren. De kaart bevat geen handtekeningcertificaat, omdat kinderen onder twaalf jaar geen documenten mogen ondertekenen.

Andere mogelijke toepassingen

In veel gemeenten kun je de Kids-ID ook gebruiken als bibliotheekpas, zwemabonnement, bij inschrijving op school of als lidkaart van verschillende clubs. 

Hoe lang is de Kids-ID geldig?

Een Kids-ID is altijd drie jaar geldig. De kaart blijft geldig tot de vervaldag, ook al is je kind intussen twaalf jaar geworden. Op die leeftijd krijgt elke Belg de oproep om een elektronische identiteitskaart (eID) te laten aanmaken. Kinderen die twaalf jaar worden en nog een geldig Kids-ID hebben, ontvangen de oproep pas op het moment dat hun kids-ID vervalt, ten laatste op de leeftijd van veertien jaar en negen maanden.

Je moet de Kids-ID ook niet vervangen wanneer je kind verhuist. Het adres staat enkel op de chip vermeld. De gemeente waarnaar je kind verhuist, kan dit dus gemakkelijk aanpassen.

Bronnen:

  • Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken
  • Hallo Ouders

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!