FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Vanaf welke leeftijd moet mijn kind een gewone identiteitskaart hebben?

Vandaag de dag beschikken veel kinderen reeds over een Kids-ID. Een Kids-ID is een identiteitskaart die je voor je kind kunt aanvragen vanaf de geboorte tot wanneer je kind 12 jaar wordt. Maar betekent dit dan onrechtstreeks dat je kind vanaf zijn 12 jaar verplicht een gewone identiteitskaart op zak moet hebben? Wij leggen het kort voor je uit.

Verplicht bewijs van identiteit vanaf 12 jaar.

Alle inwoners van België zijn vanaf de leeftijd van 12 jaar bij wet verplicht om een geldige identiteitskaart te hebben. Je bent pas effectief verplicht van deze altijd op zak te hebben vanaf de leeftijd van 15 jaar. In het verleden betekende dit dat een paar weken voor de twaalfde verjaardag van je kind, er een oproepingsdocument in je brievenbus terecht kwam, waarmee je dan naar het gemeentehuis diende te gaan om de identiteitskaart officieel aan te vragen. Om echter ook over een identiteitsbewijs voor kinderen onder 12 te beschikken, werd een aantal jaren de Kids-ID in het leven geroepen. Dit identiteitsbewijs is niet verplicht binnen België maar wel wanneer je met je kind de grens oversteekt naar één van onze buurlanden om bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Zowel de Kids-ID als de gewone identiteitskaart zijn een geldig bewijs van identiteit.

Niet meer elk kind wordt automatisch op zijn 12 jaar opgeroepen voor de gewone identiteitskaart.

Wordt je kind automatisch opgeroepen voor de aanvraag voor de gewone identiteitskaart? Ja, alleen gebeurt dat niet noodzakelijk op het moment dat je kind twaalf wordt. Meer nog, steeds minder en minder kinderen zullen die oproepbrief vlak voor hun 12de verjaardag ontvangen. De reden hiervoor is dat ze nog over een geldige Kids-ID beschikken. Vanaf het moment van aflevering is de Kids-ID gedurende 3 jaar geldig. Als je dus door omstandigheden je eerste Kids-ID (of een verlenging van de laatste) aanvraagt op het ogenblik dat je kind bijvoorbeeld 11 jaar oud is, dan blijft deze geldig tot ergens in het 14de levensjaar van je kind.

Ten laatste op 15-jarige leeftijd moet je kind sowieso over een gewone identiteitskaart beschikken.

Pas wanneer de vervaldatum van de allerlaatste geldige Kids-ID die je voor de 12de verjaardag van je kind aanvroeg, komt te vervallen, zal je opgeroepen worden om een aanvraag te doen voor de gewone identiteitskaart van je kind. In theorie betekent dat dus dat je kind ten laatste over een gewone identiteitskaart dient te beschikken als die bijna 15 jaar oud is, op voorwaarde dat je kind van zijn 12de tot 15de wel over een geldige Kids-ID beschikt.

Bron:
Ibz.rrn.fgov.be

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!