FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Help! Wat kan ik doen om mijn kindje zindelijk te maken?

Zindelijkheidstraining? Een mijlpaal in de ontwikkeling van je kind maar ook eentje dat vaak met veel vragen en onzekerheden gepaard gaat. Hoe weet je dat je kindje er écht klaar voor is? Wat houdt zindelijkheidstraining nu écht in? En wanneer is het juiste moment om ermee te beginnen? Hoog tijd voor een gesprek met Nathalie Schittekatte, dé expert op het gebied van zindelijkheidstraining.
Zindelijk worden is een beetje zoals leren fietsen, het draait allemaal om balans, timing, en natuurlijk, een beetje moed! Nathalie, onze zindelijkheidscoach, zegt het zo: "Het is super belangrijk om eerst te checken of je kleintje er klaar voor is. Kunnen ze al zelfstandig naar het potje sprinten? Snappen ze dat 'ik voel wat' betekent dat het tijd is voor een potje-momentje? En, heel cruciaal, begrijpen jullie elkaar goed? Vanaf zo'n 2,5 jaar beginnen die puzzelstukjes vaak in elkaar te vallen. Dan kan je kleintje je volgen, aangeven wat er nodig is, en is die ouder-kind vibe echt essentieel om de signalen goed te vangen."

Maar wat als het niet van een leien dakje gaat? Nathalie heeft ook daar een antwoord op: "Chill, neem je tijd en begin lekker ruim van tevoren. School en potjestraining tegelijk? Dat kan echt lastig zijn. Mocht het niet meteen lukken, geen stress. Praat met de leerkracht en kijk of een luier nog even oké is. Vaak is dat geen punt als het maar bij een paar kinderen blijft. Onthoud goed, ongelukjes zijn niet fijn voor het zelfvertrouwen. Dus, een luier kan een goede back-up zijn terwijl je in het weekend goed blijft oefenen. En echt, oefenen is key! Maar overleg zeker eerst even met de school.

Samen met Nathalie maakten we deze handige checklist:

1. Leer signalen herkennen

Tijdens zindelijkheidstraining ga je aan de slag om je peuter te leren signalen te herkennen wanneer het tijd is om naar het toilet te gaan. Dit gebeurt op een liefdevolle en aanmoedigende manier. Het doel is om vaarwel te zeggen aan de luier, althans overdag. Gebeuren er ongelukjes? Omarm ze samen met je kind als een leermoment. Als je hier positief mee omgaat zal je kind sneller vooruitgang maken en zal zijn zelfvertrouwen een enorme boost krijgen.

2. Laat je peuter zelf aangeven wanneer hij naar het toilet moet

Vaak wordt het advies gegeven om je kind op vaste momenten op het potje of toilet te zetten. Nathalie is het daar absoluut niet mee eens omdat er dan eerder op goed geluk wordt gewerkt in plaats van op het herkennen van signalen van het eigen lichaam. Het is dus niet omdat je kind rondloopt met een droge broek, dat hij zindelijk is. Het is belangrijk dat je peuter zelf kan aangeven wanneer hij naar het toilet moet. Pas als het initiatief om naar het toilet te gaan van je kind komt, kan je zeggen dat hij zindelijk is.

3. Start er niet te vroeg mee

Vroeger was de gemiddelde leeftijd waarop een peuter zindelijk was 18 maanden. Door onder andere de komst van de wegwerpluier wijzigde dit langzaamaan tot de leeftijd van 2,5 jaar. Dit is momenteel nog steeds de gemiddelde leeftijd waarop peuters zindelijk worden. Dit heeft ook te maken met het feit dat kindjes starten met school rond deze leeftijd en vaak wordt dan vereist dat ze zindelijk zijn. Vanaf de leeftijd van 18 maanden ontwikkelen de meeste kindjes de bewustwording rond een volle blaas en het aanmaken van stoelgang. 

4. Zorg dat je kindje er klaar voor is

Zoals hierboven aangehaald zijn de meeste kinderen zindelijk rond de leeftijd van 2,5 jaar. Maar het kan uiteraard ook vroeger: hoe dichter bij de 2 jaar, hoe beter. Want naarmate je kind ouder wordt, zal hij meer gehecht raken aan zijn luier en wordt het moeilijker om hiervan afscheid te nemen. Ook de gekende ‘ik ben 2 en ik zeg nee’-fase kan zorgen voor meer weerstand.

5. Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je goed voorbereid aan de zindelijkheidstraining begint, heb je meer kans op succes. Is je kindje er klaar voor en heb je alle benodigdheden in huis gehaald? Dan dien je enkel nog de training in te plannen in je agenda en je bent good to go! Tip: verlengde weekends en vakantieperiodes zijn hiervoor ideaal. Veel ouders geven ook aan liever te willen trainen in de lente/zomer dan in de herfst/winter. WIl je meer weten over zindelijkheidstraining en wat je zoal in huis kunt halen, lees dan zeker even deze blog

”Help mijn kindje is ‘ nachts nog niet zindelijk!”

Nathalie: “Geen paniek! Als je kindjes 's nachts nog niet helemaal zindelijk is, is dat echt geen reden tot zorgen. Tot de leeftijd van 6 bij de meiden en 7 bij de jongens, is het helemaal niet raar als er nog af en toe een ongelukje gebeurt. Nathalie heeft de gouden tip: de plaswekker! Vanaf een jaar of 6 kan dit gadget een echte gamechanger zijn, meestal pikken ze het snel op. Als je denkt "Hmm, we zijn nu een tijdje bezig en het wil maar niet lukken," dan kan het zijn dat je te maken hebt met een blaas dat nog wat extra training nodig heeft.” Nathalie: “Overdag flink drinken is dan de sleutel tot succes. Je wilt die blaas overdag een goede workout geven, zodat je kind zich ‘s nachts beter kan ophouden. Kinderen en drinken op school? Soms vergeten ze het gewoon. Dus als ze thuiskomen en tussen 4 en 7 uur 's avonds opeens een liter water achterover slaan, dan wordt het een lastig verhaal voor de nacht. Zorg dat ze gedurende de hele dag genoeg drinken. Train die blaas overdag, dan is de kans een stuk groter dat ook de nachten droog blijven!”

Wie is Nathalie?

Nathalie Schittekatte is zelf mama van twee en de oprichtster. van Snuggles & Dreams. Als gecertificieerd baby-kinderslapacoach en als gecertificieerd zindelijkheidscoach hielp ze al duizenden gezinnen.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!