FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Heb ik recht op het Groeipakket of de kinderbijslag als grensarbeider?

Je hebt een nieuwe professionele uitdaging gevonden in het buitenland en wordt dus binnen enkele weken door de Belgische overheid als grensarbeider beschouwd. Maar wat is de impact op het bedrag van je Groeipakket (Vlaanderen) of kinderbijslag (Brussel of Wallonië) als jij, als ouder, niet meer in België werkt? Lees hier meer over!

Wat is een grensarbeider?

Een grensarbeider is een persoon (werknemer, zelfstandige) die in een ander land werkt dan het land waar hij gedomicilieerd is en minstens één keer per week terug naar zijn domicilie terugkeert. Woon je in België, maar ga je ergens in Duitsland, Frankrijk, Luxemburg of Nederland werken? Dan ben je grensarbeider.

Werk je voor een Europese instelling in of buiten België, werk je van thuis uit voor een buitenlandse firma of ben je in België gedetacheerd? In dergelijke situaties ben je geen grensarbeider en neem je best contact met één van onze kantoren in Vlaanderen, Brussel of Wallonie om je recht op kinderbijslag te onderzoeken.

Heb ik nog steeds recht op het Groeipakket of de kinderbijslag als ik in het buitenland werk?

In eerste instantie, moet je een aanvraag doen voor de gezinsbijslag (kinderbijslag in het buitenland) in het land waar je werkt en je uitbetalingsactor (Vlaanderen)/kinderbijslagfonds (Brussel of Wallonië) in België op de hoogte brengen van je professionele situatie:

  • Als de twee ouders in het buitenland werken, hebben ze een mogelijk recht op de gezinsbijslag van het land waar ze werken. Is het bedrag van de gezinsbijslag kleiner dan dat van het Groeipakket of de kinderbijslag? Je uitbetalingsactor/kinderbijslagfonds kan ook aanvullend betalen als het buitenlandse bedrag lager is. Op die manier ontvangt je kind hetzelfde bedrag als een kind wiens ouders in België werken. Zo krijg je gegarandeerd het hoogste bedrag waar je mogelijk recht op hebt.
  • Werkt een van de ouders in het buitenland, maar werkt de andere ouder (of partner van de ouder) nog steeds in België? Je uitbetalingsactor/kinderbijslagfonds in België zorgt dan nog steeds voor de uitbetaling van het Groeipakket/kinderbijslag zolang je professionele situatie niet verandert. In dat geval betaalt het andere land het verschil bij in het geval het bedrag gezinsbijslag in dat land hoger is dan het bedrag waar je in België recht op hebt.

Wat als ik naar het buitenland verhuis?

Verhuist je hele familie naar het buitenland en werkt niemand meer in België? Dan verliezen jullie je recht op het Groeipakket of de kinderbijslag. 

Dit recht wordt wel onderzocht in bepaalde situaties. Woon je in het buitenland en werk je in België of omgekeerd? Ben je gedetacheerd vanuit België? Indien je aan bepaalde voorwaarden voldoet, heb je nog recht op kinderbijslag.

Contacteer zeker je uitbetalingsactor/kinderbijslagfonds indien je meer informatie wilt over je situatie of raadpleeg onze Vlaamse, Brusselse of Waalse pagina voor mensen die in het buitenland wonen of tewerkgesteld zijn.

Vond je dit artikel nuttig? Wil je graag nog meer weten over het Groeipakket/de kinderbijslag of andere administratieve onderwerpen? Neem dan zeker een kijkje op onze blog.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!