Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Heb ik als zelfstandige recht op vaderschapsverlof of meeouderschapsverlof?

Als zelfstandige in hoofdberoep en als meewerkende echtgenoot of echtgenote met een maxistatuut (waarbij je een eigen inkomen hebt uit de zaak en maximale sociale bescherming geniet) heb je recht op twintig dagen verlof als je kindje geboren wordt vanaf 2023. Het aantal dagen vermeerdert niet bij de geboorte van een meerling.

Wanneer krijg ik vaderschapsverlof als zelfstandige?

 • Als wettelijke vader, maar ook als co-ouder of meeouder (als je op het moment van de geboorte gehuwd bent of samenwoont met de moeder van het kind) heb je recht op twintig verlofdagen gedurende vier maanden na de bevallingsdatum als je …

 • zelfstandige bent in hoofdberoep.
 • zelfstandige bent als meewerkende partner met maxistatuut.
 • je sociale bijdragen voor de refertekwartalen betaald hebt.
Ook wanneer je niet de wettelijke vader bent, kun je als zelfstandige onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op geboorteverlof of meeouderschapsverlof voor het kindje van je partner.
 • Je hebt recht op verlof als het kind alleen een wettelijke afstammingsband heeft met de moeder. Als er ook een wettelijke afstammingsband is met een vader, dan heeft deze vader recht op vaderschapsverlof en de meeouder niet.
 • Bovendien moet je op het ogenblik van de geboorte …
  • gehuwd zijn met de moeder van het kindje
  • of wettelijk samenwonen met de moeder van het kindje en moet het kind op hetzelfde adres zijn hoofdverblijfplaats hebben
  • of gedurende drie jaar onafgebroken samenwonen met de moeder van het kindje (bij wie het kind opnieuw zijn of haar hoofdverblijfplaats heeft). Een uittreksel van het bevolkingsregister toont die twee aspecten aan (samenwonen en hoofdverblijf).

Op hoeveel dagen vaderschapsverlof heb ik recht?

Het vaderschaps- of geboorteverlof duurt maximaal twintig dagen. Gedurende die periode mag je niet werken als zelfstandige. Hoe je het verlof spreidt, of je het opneemt in hele of halve dagen, en aaneensluitend of niet: dat bepaal je helemaal zelf, zolang je je verlof maar opneemt binnen de vier maanden na de geboorte.

Blijf je liever zoveel mogelijk werken, dan kun je kiezen voor acht volle dagen of zestien halve dagen vaderschaps- of geboorteverlof, met daarbovenop een eenmalige premie van € 135 in dienstencheques.

Op welk bedrag heb ik recht als zelfstandige?

Als zelfstandige krijg je tijdens je meeouderschaps- of vaderschapsverlof een uitkering van € 99,51 per verlofdag, of maximaal € 1.990,20 in totaal.

Hoe vraag ik als zelfstandige vaderschapsverlof aan?

Je doet je aanvraag per aangetekende brief bij je sociaal verzekeringsfonds, uiterlijk op de laatste dag van het kwartaal volgend op het kwartaal waarin je kind geboren is. Kwam je kindje ter wereld in de laatste maand van een kwartaal, dan krijg je een maand extra om je aanvraag te doen.

Meer lezen over ouderschapsverlof?

Vond je dit een nuttig artikel? Wil je graag meer informatie over het ouderschapsverlof, over moederschapsrust voor zelfstandigen of andere relevante onderwerpen? Neem dan zeker een kijkje op de Parentia-blog!

Bronnen:

 • liantis.be
 • rsvz.be
 • unizo.be

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!