FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Een eerste schooldag zonder traantjes: de tijdstips van Eline

Eline Bylemans is de mama van spring-in-’t-veld Léonie. Dit jaar ging de vrolijke kleuter naar de tweede kleuterklas. Die eerste schooldag was spannend voor zowel Léonie, als voor haar mama en papa. Eline geeft enkele tijdstips voor 1 september, zodat ook jij die dag stressvrij kunt houden en je extra kunt genieten van deze grote stap in het leven van je kleintje.

Een succesvolle 1 september vraagt voorbereiding

“Léonie is ondertussen 4,5 jaar oud en zit in de tweede kleuterklas”, vertelt mama Eline. ‘Bij juf Hilde!’ roept de guitige Léonie op de achtergrond. “Omdat ik zelf in het onderwijs sta, kan ik Léonie niet naar school brengen op 1 september. Natuurlijk vind ik dat jammer, maar misschien is het ook beter zo. Ik ben een redelijk emotioneel persoon”, lacht Eline.

Elines ultieme tijdstips voor de eerste schooldag

“Haar papa heeft haar op de grote dag naar school gebracht, maar ik was er wel tijdens de voorbereiding. Dat is zeker zo belangrijk om die eerste schooldag zonder traantjes te overleven.” Dit zijn de handige tijdstips van mama Eline. 

  • Maak de boekentas klaar. Het is een goed idee om dat enkele keer samen met je kindje te oefenen. Het voelt bijna als een spelletje, maar zo breng je je kindje wel al volledig in de juiste sfeer.
  • Vermijd geknoei: “Leer je kind op voorhand om de brooddoos en drinkbus te gebruiken. Zo verklein je de kans op een doorweekte boekentas of kruimels in alle hoeken en spleten.” En zoon- of dochterlief is alwéér dat tikkeltje zelfstandiger!
  • Werk aan een vast ritme.Vervroeg de bedtijd de week voor de eerste schooldag al. Zo is de overgang minder groot.
  • Een goede voorbereiding: “Leg de avond ervoor kleren klaar. Als je kindje is zoals Léonie en goed weet wat ze wil en absoluut niet wil ( ;) ), bespaart deze tip je heel wat tijd en ochtendstress.
  • Ga naar een wendag. Die vindt meestal plaats een week voor de eerste schooldag. Je kind kan zo kennismaken met de juf of meester, de andere kindjes, en de nieuwe omgeving. Ook voor de ouders is dat een goed moment, om vragen te stellen en de juf of meester eventueel de nodige extra informatie te geven.

Maak kinderspel van je gezinsadministratie

De jaren vliegen voorbij. Voor je het goed beseft, gaat je kindje naar de lagere school. Kun je wat extra hulp gebruiken? Onze gids ‘Op naar de lagere school’vertelt je in een-twee-drie alles wat je moet weten over die fase in ’t leven van je bengel. Zo maak jij tijd voor wat écht telt: qualitytime met je lieve spruit.  

De Tijdstips van Parentia

De ochtendrush, meetings die uitlopen en in ‘t weekend je bengels van de ene hobby naar de andere brengen: als mama of papa loop je jezelf wel eens voorbij. Vraag je je soms af hoe andere ouders het voor mekaar krijgen? Parentia verzamelde bij twaalf bekende en minder bekende mama’s en papa’s handige tijdstips voor meer tijd voor wat écht telt. 

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!