Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Alles wat je moet weten over de eerste lach van je baby

Zet je schrap voor een van de meest magische mijlpalen in de babytijd: de allereerste lach van je kleintje. Niet zomaar een lachje, het is dé lach die elke vermoeidheid doet vergeten en je hart sneller doet slaan. Wedden we? Klaar om er alles over te weten te komen? 

Wat maakt die eerste lach zo bijzonder?

Rond de leeftijd van 6 tot 12 weken na de geboorte begint je baby je terug te betalen voor al die slapeloze nachten, met iets dat oneindig veel waard is – hun allereerste, bewuste lach. Ja, je hebt het goed gehoord: dat is het moment waarop jouw baby voor het eerst echt sociaal lacht als reactie op iets, meestal als jij gekke bekken trekt of schattig begint te praten.

Wat betekent die eerste lach?

De eerste lach van je baby is een teken van gezonde sociale en emotionele ontwikkeling. Het betekent dat je baby begint te begrijpen hoe hij of zij met jou kan communiceren en plezier kan delen. Het is ook een teken dat je baby zich veilig en comfortabel voelt bij jou – een resultaat van al je harde werk en liefdevolle zorg. Je baby gebruikt zijn lach om contact met je te maken. Van nature weet je kleine dat hij aandacht zal krijgen met zijn lach. Je baby ontwikkelt na ruim een half jaar gevoel voor humor. Hij lacht bijvoorbeeld als iets anders gaat dan hij had gedacht. 

Is je baby nog niet geboren? Elk kind heeft recht op een financieel duwtje in de rug. Vraag nu je startbedrag (in Vlaanderen) of kraamgeld (in Brussel of Wallonië) alvast aan!

Hoe stimuleer je die eerste lach?

  • Praten en zingen: Babbel erop los! Je baby houdt van het geluid van je stem en dit kan die prachtige lachjes echt uitlokken.
  • Kiekeboe spelen: Dit klassieke spelletje is niet alleen leuk, maar het helpt ook de sociale vaardigheden van je baby te ontwikkelen en, ja hoor, het werkt bijna altijd om een lach te ontlokken.
  • Grappige geluidjes: Of het nu een gek piepje is of een zacht gezoem, experimenteer met verschillende geluiden om te zien wat jouw kleintje grappig vindt.

Dit moment moet je gewoon vastleggen! Enkele tips: 

  • Houd je camera of smartphone altijd bij de hand. Je weet nooit wanneer die gulle lach zich voordoet.
  • Schrijf op wanneer je baby voor het eerst lachte, wat de lach veroorzaakte, en hoe het voelde. Dit zijn prachtige herinneringen voor later!
  • Overweeg naast foto's ook een video-opname te maken. Het geluid van de lach van een baby is iets heel bijzonders en leuk om later terug te horen.
Laat ons weten hoe jij die eerste lach beleefde! Was het tijdens een kiekeboe-spelletje, of misschien wel tijdens een luierverschoning? Wij horen graag jouw verhaal!

Nog meer leuke weetjes ? Surf dan doorheen onze Parentia-blog!
Of word klant bij Parentia Vlaanderen, Parentia Brussel of Parentia Wallonië, wij helpen je je gezinsadministratie op orde te krijgen, zodat jij meer tijd hebt voor wat écht belangrijk is.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!