FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Een meter en peter kiezen: hoe begin je er aan?

Ben je zwanger? Proficiat! Er komen heel wat keuzes op je af: een naam voor het kindje, hoe je doopsuiker uitdeelt en wat je allemaal op je geboortelijst zet. Maar ook de keuze van de meter en peter is soms niet evident. We geven je enkele tips om de knoop door te hakken. De meter of peter is immers iemand op wie je altijd kunt rekenen en die je nauw aan het hart ligt.

Wat is de rol van een meter of peter?

De rol van de meter en peter is een christelijke traditie. De meter en peter werden gekozen om de ouders bij te staan in de christelijke opvoeding. Dat is ook de reden waarom de meters en peters nog een rol hebben in het doopritueel en wanneer kinderen hun vormsel of plechtige communie vieren. Bij het doopsel leggen de meter en peter de belangrijkste belofte af: als een of beide ouders vroeg zouden sterven, nemen zij de zorg voor het kind op zich. Daarom werd vaak voor dichte familieleden gekozen als meter of peter, denk maar aan een zus, een broer of een van de ouders van de mama of papa.

Moet je een familielid kiezen?

Tegenwoordig kiezen jonge ouders vaak voor vrienden. De christelijke betekenis is wat op de achtergrond geraakt. Nu draait meter- of peterschap veel vaker om een hechte band met het kind. Het is natuurlijk belangrijk om te weten of de vriend(in) die je op het oog hebt het meter- of peterschap ziet zitten. Het gaat om een zeker engagement tegenover het kindje – denk dan vooral aan leuke uitstapjes maken of af en toe op het kindje passen. Maar … niets houdt je tegen om voor meerdere peters en meters te kiezen! Je omringt je zoon of dochter immers met lieve, betrouwbare mensen die een rol van betekenis in zijn of haar leven kunnen spelen. En wat zegt dat spreekwoord? Hoe meer zielen, hoe meer vreugd? 😉

Heeft een meter of peter wettelijke verplichtingen?

Nee, het peter- of meterschap heeft geen wettelijke betekenis. De doopbelofte is ook niet bindend. Je bespreekt zelf met de meter of peter to be wat je precies van hen verwacht. Vergeet zeker niet te vragen hoe ze zélf hun meter- of peterschap zien. Vaak hangt er rond meters en peters een verwachting van financiële steun. Bespreek dit heel duidelijk. Een omslagje met geld bij Nieuwjaar is leuk, maar daar draait het meter- of peter-zijn in se niet om.

Weet je wanneer het wel om geld draait? Bij je startbedrag of kraamgeld (Brussel, Wallonië)! Dat is een aardig bedrag dat je al vanaf twee maanden voor je uitgerekende bevallingsdatum kunt ontvangen. Vraag het zeker op tijd aan!

Peter en meter gekozen? Super! Dan kun je nu op zoek gaan naar kinderopvang en hier begin je aan met Kidly, een praktische online kinderopvangzoeker!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!