FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Is borstvoeding geven nog een taboe?

Een tijdje geleden paradeerde een bekend model nog over de catwalk terwijl ze haar baby de borst gaf. Ook bekende sterren laten zich graag glamoureus fotograferen terwijl ze hun kind borstvoeding geven. Toch lijkt borstvoeding geven in het dagelijkse leven niet altijd evident. Veel mama’s durven hun kind niet de borst te geven in het openbaar omdat ze bang zijn voor de reacties. Is deze angst terecht? Rust er inderdaad nog steeds een taboe op het geven van borstvoeding? Volg even mee.

Borstvoeding geven: een taboe in het westen

In onze westerse samenleving worden borsten meestal in een seksuele context gezien, terwijl het in andere landen doodnormaal is om je kind borstvoeding te geven in het openbaar. Hier lijkt het bovendien alsof borstvoeding alleen aanvaard wordt bij kleine baby’s, maar elders is het ook gangbaar om peuters de borst te geven.

Verandering op komst

Op sociale media zien we de hashtag #normalizebreastfeeding al een tijdje verschijnen, een trend die is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Ook in België zien we dat mensen steeds minder aanstoot nemen aan een kind dat borstvoeding krijgt in het openbaar. Toch geven veel vrouwen aan dat ze hun baby nog steeds alleen thuis en in besloten kring de borst durven geven.

Doorbreek het taboe!

Borstvoeding geven is een natuurlijke handeling en is even normaal als flessenvoeding geven. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Zo moet je nooit flesjes meesleuren wanneer je voor borstvoeding kiest, maar kan je partner de voeding eens overnemen wanneer je kind de fles krijgt. Hoe kun jij mee ervoor zorgen dat we borstvoeding weer als iets normaals zien? Reageer zo normaal mogelijk wanneer iemand in het openbaar de borst geeft en maak geen onderscheid tussen borstvoeding en flessenvoeding. Geef je zelf borstvoeding en voel je je toch nog niet overal op je gemak? Een handige tetradoek die je over je schouder hangt tijdens het voeden zorgt voor de nodige privacy.

Borstvoedingsvriendelijke horecazaken

Heel wat horecazaken geven trouwens zelf aan dat mama’s die borstvoeding willen geven meer dan welkom zijn. Op deze interactieve kaart vind je een handig overzicht van zulke gezellige plekjes. In Gent hebben de zaken waar mama's en papa's hun baby kunnen voeden en verschonen zelfs een speciale BabySpot-sticker uithangen. Handig!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!