Ik ben...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Wat is de leeftijdsbijslag?

Heeft elk kind recht?

Naarmate je kind groeit, brengt de opvoeding meer kosten met zich mee. Ontdek hier of je recht hebt op een leeftijdsbijslag bovenop je kinderbijslag.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verjaren de kinderen geboren tot 31 december 2019 niet langer voor de leeftijdsbijslag. De laatste leeftijdstoeslag die in het vorige kinderbijslagsysteem is verworven, blijft van toepassing zolang deze bedragen worden uitbetaald.

Voor kinderen geboren vanaf 1 december 2019, zal het maandelijkse bedrag niet meer dan twee of drie keer veranderen, afhankelijk van de leeftijd van het kind en hun opleiding.

Wanneer heb je recht op een leeftijdsbijslag?

Woont je kind in Brussel en is hij of zij geboren voor 1 december 2019? Dan ontvang je automatisch een leeftijdsbijslag bovenop je kinderbijslag. Dit bedrag verandert vanaf 2020 niet langer met de leeftijd van je kind:

  • vanaf zes jaar
  • vanaf twaalf jaar
  • vanaf achttien jaar

Wanneer je kind in Brussel woont en geboren is op of na 1 jdecember 2019, ontvang je geen leeftijdsbijslag. Het basisbedrag van de kinderbijslag wijzigt op 12 jaar en op 18 jaar als de jongere les volgt in het hoger onderwijs.

Hoeveel bedraagt de leeftijdstoeslag?

Het bedrag van de leeftijdsbijslag verschilt naargelang je de gewone of de verhoogde kinderbijslag ontvangt.

Wanneer ontvang je de leeftijdsbijslag?

Je ontvangt de leeftijdsbijslag automatisch vanaf de maand die volgt op de zesde, de twaalfde en de achttiende verjaardag van je kind en dit tot 31 december 2019.

Een voorbeeld:

Je kind viert zijn 6de verjaardag op 15 augustus 2019 : vanaf de maand september 2019, betaald op 8 oktober 2019, blijf je maandelijks de leeftijdsbijslag ontvangen voor een kind van 6 jaar.

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!