Ik ga alleen wonen, krijg ik dan nog kinderbijslag?

Je wilt alleen gaan wonen, je bent volop aan het verhuizen en alle zaken in orde aan het brengen. Maar heb je nog recht op je kinderbijslag eens je in je eigen stekje woont?

Alleen wonen

Welke invloed heeft dit op de uitbetalingen van de kinderbijslag?

Beslis je om zelfstandig te gaan wonen, dan wordt het Groeipakket aan jou uitbetaald als je minstens 16 jaar oud bent, een officiële woonplaats hebt en nog voldoet aan de voorwaarden.

Breng dus zo snel mogelijk je adreswijziging in orde bij de gemeente waar je gaat wonen. Je krijgt zelf het kindergeld pas vanaf de maand die volgt op je adresverandering.

Ga je op kot, dan betekent dit niet dat jij de kinderbijslag zal ontvangen. Je verandert immers niet van domicilie.

Je blijft de kinderbijslag ontvangen tot de maand waarin je 25 jaar wordt, op voorwaarde dat je student bent of aanzien wordt als schoolverlater. Ben je geen van beiden, dan voldoe je niet meer aan de voorwaarden om de kinderbijslag te ontvangen. Deze regel geldt  zowel als je alleen gaat wonen als wanneer je thuis blijft wonen.

Ga je huwen of heb je zelf kinderen waarvoor je de kinderbijslag ontvangt, dan ontvang je voor jezelf ook de kinderbijslag als je voldoet aan de voorwaarden.  

geld

Hoeveel kindergeld ga ik ontvangen?

Ga je alleen wonen en blijf jein de regio Wallonië, dan blijf je de Waalse bedragen ontvangen.

Het bedrag dat je gaat ontvangen hangt af van je wanneer je geboren bent.

Ben je geboren tot 31 december 2019, dan ontvang je het basisbedrag voor een enig kind uit het betalingssysteem tot 31 december 2019.

Jongeren geboren na 1 januari 2020 die in de toekomst alleen gaan wonen, blijven het basisbedrag ontvangen van het nieuwe systeem.

Je hebt ook vanaf 1 januari 2020 recht op een sociale toeslag als je jaarlijks bruto belastbaar gezinsinkomen lager ligt dan € 31.603,68.

Op onze pagina ‘Jongere met een eigen adres' vind je alle uitgebreide info over je rechten op het Groeipakket als je alleen gaat wonen.

Ga je verhuizen naar een andere regio, dan moet je in dit geval wel nog een aansluitingsformulier indienen om de kinderbijslag van je nieuwe regio te ontvangen. Ook dan betaalt Parentia je kinderbijslag nog graag uit.

Verhuis je naar Vlaanderen? Dan zul je in dit geval de oude bedragen ontvangen als je geboren bent tot 31 december 2018. Jongeren geboren vanaf 1 januari 2019 die in de toekomst alleen gaan wonen, ontvangen de nieuwe bedragen van Vlaanderen. Doe je aanvraag online of stuur ons zo snel mogelijk het aansluitingsformulier van je nieuwe regio op.

Verhuis je naar Brussel? Dan zul je in dit geval de nieuwe Brusselse bedragen ontvangen. Doe je aanvraag online of stuur ons zo snel mogelijk het aansluitingsformulier van je nieuwe regio op.