Het startbedrag en het Groeipakket, wat is het en hoe vraag ik het aan?

Voor elk geboren kind voorziet de Belgische overheid per regio een vast startbedrag/kraamgeld  dat ze éénmalig per kind uitkeert. Je startbedrag kan je aanvragen vanaf het begin van je zesde maand zwangerschap en dit tot 5 jaar na de bevalling. Je ontvangt je startbedrag ten vroegste 2 maanden voor de voorziene geboortedatum.  

Aanvraag startbedrag en Groeipakket

Vanaf de maand volgend op de geboorte heb je daarenboven recht op een vast maandelijks basisbedrag Groeipakket/kinderbijslag afhankelijk van je woonplaats,  persoonlijke gezinssituatie en financiële situatie.  Hier kom je te weten hoeveel je basisbedrag is.

Hoe vraag je het startbedrag aan?

Je kan bij ons je startbedrag op verschillende manieren aanvragen

  1. Op deze website kan je stap voor stap  je startbedrag aanvragen. Met een paar simpele klikken op de muis, wordt je startbedrag helemaal voor jou in orde gebracht. Hou alvast je identiteitskaart bij de hand. Om je startbedrag online aan te vragen dien je ook te beschikken over een digitaal bewijs van je zwangerschap (foto, pdf, ...) en de vermoedelijke bevallingsdatum. 
  2. Download het document en bezorg het ons volledig ingevuld en ondertekend terug via email of via post (Parentia Vlaanderen , PB 80030, 1070 Anderlecht). Eén van onze consulenten verwerkt zo snel mogelijk je aanvraag. 
  3. Geeft ons een telefoontje, of stuur ons een mailtje met je adres gegevens en wij bezorgen je persoonlijk de nodige documenten, die je  ons op jouw beurt dan weer via email of post kan terugbezorgen. Hier vind je onze contactgegevens.

 

Hoe vraag je je Groeipakket aan?

Je hebt al een actief dossier bij onze diensten

Je hebt al een actief dossier voor andere kinderen of voor het startbedrag dat je al voor de geboorte van je eerste kind aanvroeg. 
Je moet in dit geval niets doen. Via elektronische fluxen die wij via het kadaster ontvangen, worden wij op de hoogte gesteld van de geboorte van je kindje zodra je de pasgeborene laat inschrijven op je gemeente. Aan de hand van dit elektronisch bericht voegen wij je pasgeboren kindje toe aan je dossier kinderbijslag en starten wij de betaling Groeipakket op de maand volgend op de geboorte van het kind.  

Je hebt nog geen actief dossier. 

Net zoals bij het startbedrag kan je het nodige document downloaden. Of je kan ons via email, telefoon of post contacteren en wij bezorgen je de nodige documenten die je ons via de gewenste weg kan terugbezorgen. Eens wij je aanvraagformulier ontvangen hebben, zullen wij aan de hand van je rijksregisternummer de nodige gegevens aangaande je professionele situatie en je gezinssituatie opvragen. Aan de hand van deze gegevens zullen wij het correcte bedrag van je Groeipakket kunnen berekenen. Zodra het onderzoek afgerond is, beginnen wij de betalingen en worden eventuele achterstallige bedragen Groeipakket (met een maximum van 5 jaar terugwerkende kracht) uitbetaald.

Bronnen: