Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Wanneer moet je je als student inschrijven bij het ziekenfonds?

Als je kind studeert of stage loopt en jonger is dan 25 jaar, dan is hij of zij bij een ziekenfonds ingeschreven via jou of de andere ouder. Als je kind bij de VDAB, Actiris of Forem is ingeschreven als werkzoekende en de beroepsinschakelingstijd loopt, dan is je zoon of dochter eveneens ingeschreven via een van de ouders. Maar wanneer moet je kind zich dan wél inschrijven bij het ziekenfonds?

Inschrijven bij het ziekenfonds: vanaf 25 jaar

Of je kind nu nog studeert of stage loopt: vanaf 25 jaar moet iedereen zich onder de eigen naam inschrijven bij het ziekenfonds. Kinderen die al werken – in loondienst of als zelfstandige – moeten zich eveneens onder hun eigen naam inschrijven. Schreef je kind zich in als werkzoekende bij de VDAB, Actiris of de Forem en liep de beroepsinschakelingstijd af? Ook dan moet je kind zich onder zijn of haar eigen naam aansluiten bij een ziekenfonds.

In dit artikel lees je alles over hoe je je aansluit bij het ziekenfonds.

Opgelet: elke Vlaming ouder dan 25 jaar moet een jaarlijkse bijdrage betalen aan de Vlaamse sociale bescherming. Als inwoner van Brussel kies je zelf of je je hierbij aansluit. Als je niet in het Vlaamse of Brusselse Gewest woont, maar er wel werkt, kun je je eventueel ook aansluiten. In sommige gevallen is dat zelfs verplicht. Je leest er meer over op de website van de Vlaamse sociale bescherming.

Bronnen:
Student.be
Vlaamsesocialebescherming.be
Watwat.be
Allesovercenten.be 

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!