Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Speelplezier voor groot en klein, waarom is spelen zo belangrijk?

De speelgoedmarkt is een van de gezondste markten in dit coronajaar. Of het nu gaat om een bestelling bij Sinterklaas, de Kerstman of gewoon om plezier te hebben tijdens deze moeilijke maanden, speelgoed is momenteel een topper!
Talrijke gezinnen hebben de laatste maanden, tijdens de lockdown, het plezier van samen spelen of van speelse activiteiten (her)ontdekt.
Is dit voor jou nog niet het geval? Lees dan snel wat de voordelen zijn van spelen voor jong en oud...

Waarom is spelen zo belangrijk voor de ontwikkeling?

Van kleins af aan ontdekken kinderen de wereld door te spelen. Een kind gaat van de ene ontdekking naar de andere., Dit stimuleert de ontwikkeling, zowel motorisch, intellectueel, sociaal als emotioneel.

Al spelend leert je oogappel nadenken, plannen en het ongelooflijke vermogen van “actie en reactie” ontdekken. Afhankelijk van de spelkeuze ontwikkelt je kind verschillende vaardigheden. Zo zal knutselen de fijne motoriek beïnvloeden, terwijl tikkertje eerder invloed zal hebben op de grove motoriek. Een rollenspel zal er voor zorgen dat kinderen zich inleven in bepaalde situaties en op die manier hun eigen en andermans emoties leren onderscheiden en begrijpen.Al spelend zullen de jongsten leren delen, hun beurt afwachten en ja, soms ook leren verliezen.

Elk spel heeft zijn positieve kanten en stimuleert je kleine spruit in zijn ontdekking van de wereld die hem omringt, maar spelen moet natuurlijk vooral een synoniem blijven voor plezier en ontspanning.

Tijd en speeltijd?

Alle kinderen zijn dol op spelen, maar er is niets zo frustrerend als een onderbroken spel. Elk gezin heeft zijn organisatie, zijn timing die moet worden gerespecteerd, maar tijd is voor de jongsten heel abstract. Het kan soms moeilijk te begrijpen zijn wanneer je als ouder vraagt om te komen eten of naar de badkamer te gaan, terwijl je oogappel net zijn personages heeft klaargelegd om aan zijn verhaal te beginnen. “Maar ik heb nog niet gespeeld?” Herken je deze situatie ?
Om frustratie te voorkomen, kan het handig zijn om je kroost te waarschuwen en duidelijk te maken hoelang hij of zij kan spelen. Misschien kunnen een aantal spelletjes ook wel in een hoekje van de kamer blijven liggen tot de volgende dag. Op die manier krijgt je kleine spruit niet het gevoel dat de voorbereiding, waar hij of zij zoveel tijd in gestoken heeft, tot niets heeft gediend.
Wikken, wegen en vooral spelen natuurlijk !

Hoe kies ik het juiste speelgoed?

Heb jij ook wel eens een kleine bezorgdheid gehad over de keuze van het perfecte geschenk?
Brengt de Sint het langverwachte speelgoed mee?
Heeft de Kerstman een plaatsje gemaakt op zijn slee voor het ideale spelletje?
Zal het verjaardagscadeau het juiste zijn?

De keuze aan speelgoed is enorm, zowel qua type als qua budget. Soms zie je door het bos de bomen niet meer. Het ideale speelgoed past bij het temperament van je kind, bij zijn ontwikkelingsgraad en uiteraard bij zijn verlangens. Een baby bijvoorbeeld, ontdekt de wereld via zijn mond, een ouder kind experimenteert graag met zijn handen, een levendig kind vindt het misschien leuker om een spelletje te krijgen waar hij of zij mag roepen en bewegen, terwijl een rustiger kind geniet van een puzzel.

Kinderen moeten ook de gelegenheid krijgen om op ontdekking te gaan en niet vastgepind te worden in categorieën. Een meisje mag met auto's spelen en een jongen kan plezier hebben bij het maken van armbandjes. Het ene kind heeft misschien meer fantasie of is misschien wat handiger en dit gaat vaak gepaard met andere voorkeuren.  

Kortom, het ideale speelgoed vinden, betekent niet noodzakelijk trendy en duur. Kinderen kunnen zich soms uren lang bezighouden met lege rolletjes toiletpapier. Zolang er maar plezier en amusement bij komen kijken. Het ervaren van plezier verschilt van kind tot kind, van de tijd van de dag en van de periode. Je kent het waarschijnlijk: die rode auto blijft al weken in de speelgoedkoffer liggen en plots wordt net die auto opnieuw de favoriet van je kind.
Volg je gevoel, je krijgt die oogjes vast aan het blinken!

Kleine tip: vergeet ook niet om een kijkje te nemen op tweedehands sites of bij de kringwinkel. Je kunt er misschien een leuk koopje doen. En als dan, ondanks de goede ideeën, blijkt dat de Sint een foute bestelling heeft geleverd, dan heb je hier ook een goede oplossing voor. Misschien maak je een ander kindje wel gelukkig. Geef dat speelgoed een tweede kans!

En de grote kinderen onder ons dan? Is spelen enkel voor kinderen bestemd?

Het antwoord is neen! Steeds meer volwassenen spelen en genieten van creatieve activiteiten.
Het leven van een volwassene wordt vaak geleid door taken, deadlines, productiviteit en allerlei soorten verplichtingen, maar het is belangrijk om voor een adempauze te zorgen, bijvoorbeeld door te spelen, te lezen of te zingen.
De afgelopen jaren en zeker de laatste maanden zijn heel wat volwassenen opnieuw beginnen spelen! Of het nu met familie, alleen of tegen een virtuele tegenstander is, spelletjes zijn populair!

Hoewel de voordelen van spelen voor kinderen meestal gekend zijn, zijn de voordelen voor volwassenen in de huidige maatschappij minder vanzelfsprekend. Spelletjes kunnen een echte uitlaatklep zijn en afhankelijk van de gekozen spelletjes kun je er als volwassene van leren, creatiever van worden, je geest onderhouden en nieuwe relaties ontwikkelen.

Jong en oud, breng de dobbelsteen aan het rollen en laat je meeslepen in de wereld van de spelletjes en het familieplezier!

Wens je nog meer handige info? Neem dan zeker een kijkje op onze blog!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!