Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Schermtijd van mijn kind verminderen, hoe begin ik eraan?

Tegenwoordig nemen het tv-toestel en de talloze schermen toch wel een belangrijke plaats in in ons gezinsleven. Heb je soms ook de indruk dat jouw kroost uren voor die tv doorbrengt of uren aan het swipen is op zijn smartphone? Is die tv of die tablet misschien toch de beste vriend van jouw kind en zie je dit liever anders? Lees dan zeker onze tips!

Maak duidelijke afspraken

Laat de tv niet de hele dag aanstaan.

Zorg voor duidelijke afspraken en geef aan hoe lang je kind naar tv mag kijken of zijn favoriete spelletje mag spelen op de smartphone. De tijd is voor kinderen vaak nog een vaag begrip. Misschien kun je op de klok duidelijk de stand van de wijzers tonen; een visueel steuntje kan altijd helpen. Spreek af welk programma hij tot het einde mag bekijken alvorens de TV uit moet. Formuleer de regels eenvoudig en positief zodat het voor je kind ook makkelijker is om ze te onthouden. Wanneer je kind zich flink aan de gemaakte afspraken houdt, kun je hem of haar hierover een complimentje geven! Dit zal je kind aansporen om het volgende keer opnieuw te proberen.

Uiteraard kun je de afspraken aanpassen naargelang de leeftijd of de situatie. Hoe ouder je kind, hoe meer inspraak je hem of haar kunt geven. Misschien wordt het dan wel een beetje wikken en wegen tussen tablet en tv. Hoe dan ook, je kind zal leren om keuzes te maken, zijn tijd te beheren en zelfstandiger te worden.  

Schermen in de slaapkamer... best niet

Plaats de verschillende schermen bij voorkeur niet in de slaapkamer van je kind, maar in de gezamenlijke leefruimtes. Zo kun je ook meer toezicht houden op welke programma’s of beelden je kind te zien krijgt en bovendien kun je af en toe wat met elkaar spreken. Kinderen kijken best ook naar programma’s die bij hun leeftijd passen. Hou zeker rekening met de leeftijdsclassificaties die vermeld worden op tv-programma’s of spelletjes. Dit zijn uiteraard adviezen; als ouder ken je je kind en als je denkt dat hij of zij toch niet rijp is voor bepaalde beelden, volg je gevoel.

Het is uiteraard niet altijd mogelijk om naast je kinderen te gaan zitten en in de gaten te houden wat ze te zien krijgen. Ondertussen bestaan er wel al tal van mogelijkheden om zenders, programma’s, app’s te blokkeren. De verschillende providers bieden hun diensten aan, aarzel niet om ze te raadplegen.

Zorg voor alternatieven

Je kunt ook samen met je kind andere bezigheden vinden zoals buiten spelen, een gezelschapsspelletje spelen, een wandeling maken met het gezin, de hond uitlaten, …

Een ander alternatief is dat je wekelijks een avond of moment zonder schermen inplant. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om geen tv te kijken of om de smartphone op te bergen, tijdens die zeldzame momenten samen aan tafel. Als ouder ben je de ideale persoon om hier zelf ook het voorbeeld te geven.

Ook vlak voor het slapengaan kun je met je kinderen afspreken om de verschillende schermen te vermijden. Een goed slaapritueel zorgt voor een goede nachtrust.

Als het ondanks je goede voornemens toch moeilijk is om de TV en de moderne technologieën te missen, denk er dan aan om af en toe een pauze in te lassen: sta eens recht, stap even rond, ga een glas water halen, het zal je deugd doen.

Hou vooral in gedachte dat elke wijziging reacties teweegbrengt, positief of negatief. Laat jouw gezin even de tijd om te wennen aan de nieuwe leefgewoontes en beschouw tv kijken, app’s en spelletjes niet als een hoofdbezigheid, maar als een extra! Ze hebben niet enkel slechte kantjes, er moet enkel een evenwicht gevonden worden tussen deze hippe bezigheden enerzijds, sociale interacties, sport, hobby’s en klassieke spelletjes anderzijds. 

Ga ervoor, het komt in orde!

Hou je van blogs en sociale media? Dan ben je bij Parentia aan het juiste adres. Neem snel een kijkje op Facebook en Instagram en geniet van onze talrijke tips op de Parentia-blog!

Bronnen:

  • Kind en Gezin
  • Gezond Opvoeden

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!