Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Zo verminder je de schermtijd van je kind

Mét tips en tricks van expert Herman Maes

Tegenwoordig nemen het tv-toestel en de talloze schermen toch wel een belangrijke plaats in in ons gezinsleven. Heb je soms ook de indruk dat jouw kroost uren voor die tv doorbrengt of uren aan het swipen is op zijn smartphone? Is die tv of die tablet misschien toch de beste vriend van jouw kind en zie je dit liever anders? Samen met expert Herman Maes, Kind en Gezin en Gezond Opvoeden, stelden wij enkele toptips op om de schermtijd drastisch te verminderen. 
Of download onze leuke en overzichtelijke infographic.

Pas de 20-20-2 regel toe (20 minuten schermtijd - 20 seconden pauze - 2u buitenlucht)

Motiveer je kind om na elke 20 minuten schermtijd, 20 seconden ergens anders op te focussen en zorg voor minstens 2 uur buitenlucht, want dat is gezond voor het zicht van je kind.

Zorg voor een dag of avond zonder schermen

Een ander alternatief is dat je wekelijks een avond of moment zonder schermen inplant. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om geen tv te kijken of om de smartphone op te bergen, tijdens die zeldzame momenten samen aan tafel. Als ouder ben je de ideale persoon om hier zelf ook het voorbeeld te geven.
Ook vlak voor het slapengaan kun je met je kinderen afspreken om de verschillende schermen te vermijden. Een goed slaapritueel zorgt voor een goede nachtrust.

Installeer de Pokémon Go app

Met deze app kan je kind in de buurt op zoek gaan naar Pokémons. Kinderen gebruiken dan wel de tablet of smartphone, maar ze zijn wel in de buitenlucht en kijken voldoende weg van het scherm. Dat is veel beter dan in een donkere kamer te zitten gamen.

Motiveer leerrijke apps zoals DuoLingo

Gebruik educatieve apps zoals Duolingo om spelenderwijs nieuwe vaardigheden te leren. Dit type schermtijd is veel waardevoller dan spelletjes bijvoorbeeld.

Gebruik apps en tools om de schermen van je kind te controleren

Het is uiteraard niet altijd mogelijk om naast je kinderen te gaan zitten en in de gaten te houden wat ze te zien krijgen. Ondertussen bestaan er wel al tal van tools en apps om zenders, programma’s en bepaalde apps te blokkeren. De verschillende providers bieden hun diensten aan, aarzel niet om ze te raadplegen.
Google's Family Link is er bijvoorbeeld zo eentje om de schermtijd van je kinderen op afstand te beheren en hun app-gebruik in de gaten te houden. Ook met Apple kan je de smartphone en tablet van je de schermtijd van je kind controleren en instellen.
Of de populaire Nintento Switch heeft een aparte app voor ouderlijk toezicht op de schermtijd. Zeker eens proberen! 

Check de Instellingen van sociale media

Zorg dat de accounts van kinderen correct zijn ingesteld voor hun leeftijd, zodat ze passende content te zien krijgen. Veel socialemediaplatformen laten gebruikers pas toe vanaf 13 jaar. Veel ouders maken goedbedoeld een account aan voor hun kind en vullen dan hun eigen geboortedatum in. Maar TikTok past automatisch de content aan voor minderjarigen, ter bescherming. Als je jouw leeftijd instelt als ouder, gebeurt dat niet. Check de instellingen van alle accounts maar goed.

Vermijd schermen in de slaapkamer

Plaats de verschillende schermen bij voorkeur niet in de slaapkamer van je kind, maar in de gezamenlijke leefruimtes. Zo kun je ook meer toezicht houden op welke programma’s of beelden je kind te zien krijgt en bovendien kun je af en toe wat met elkaar spreken. Kinderen kijken best ook naar programma’s die bij hun leeftijd passen. Hou zeker rekening met de leeftijdsclassificaties die vermeld worden op tv-programma’s of spelletjes. Dit zijn uiteraard adviezen. Als ouder ken je je kind en als je denkt dat hij of zij toch niet rijp is voor bepaalde beelden, volg je gevoel.

Zorg voor structuur en maak duidelijke afspraken

Geef kinderen een duidelijke structuur en regels omtrent schermtijd. Begin hiermee op jonge leeftijd om latere discussies te vermijden. Integreer technologie geleidelijk aan.
Zorg ook voor duidelijke afspraken en geef aan hoe lang je kind naar tv mag kijken of zijn favoriete spelletje mag spelen op de smartphone. De tijd is voor kinderen vaak nog een vaag begrip.

Misschien kun je op de klok duidelijk de stand van de wijzers tonen; een visueel steuntje kan altijd helpen. Spreek af welk programma hij tot het einde mag bekijken alvorens de TV uit moet. Formuleer de regels eenvoudig en positief zodat het voor je kind ook makkelijker is om ze te onthouden. Wanneer je kind zich flink aan de gemaakte afspraken houdt, kun je hem of haar hierover een complimentje geven. Dit zal je kind aansporen om het volgende keer opnieuw te proberen.

Toon interesse in wat je kind doet

Weet wat je kinderen online doen. Maak zelf accounts aan op de platforms die ze gebruiken, toon interesse in hun activiteiten en praat erover.

Ga ervoor, het komt in orde!

Hou je van blogs en sociale media? Dan ben je bij Parentia aan het juiste adres. Neem snel een kijkje op Facebook en Instagram en geniet van onze talrijke tips op onze Parentia-blog.

Bronnen:
Kind en Gezin
Gezond Opvoeden
Herman Maes

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!