Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Koken met kinderen in je keuken? Dat hoeft niet altijd chaos te zijn!

Hahaaaa, denk jij aan koken met kinderen ook aan een recept voor rampspoed? Beslag overal, eieren op de grond en een grote berg afwas! Geen paniek! Met wat planning en geduld kan koken met je kinderen juist heel plezant én een leerrijke ervaring zijn. Speciaal voor jou verzamelden wij enkele toptips om je keuken niet te laten ontploffen maar er een mooi qualitytimemomentje van te maken.

Een goede voorbereiding is alles

Het geheim van een kooksessie zonder stress met je kinderen? Voorbereiding! Voordat je de keuken induikt, bedenk wat je gaat maken. Kies enkele recepten die kindvriendelijk zijn. Denk aan gerechten waarbij ze kunnen helpen met roeren, kneden, of ingrediënten toevoegen. Zorg dat alle ingrediënten en keukengerei klaarstaan, zodat je niet tijdens het koken alles bij elkaar moet zoeken. 

Onder dit artikel delen wij 3 kindvriendelijke recepten met jou.

Zorg voor een eigen werkplek voor je kleine kok of kokkin

Geef je kinderen hun eigen stekje in de keuken. Afhankelijk van hun leeftijd en vaardigheden kunnen ze op een veilige plek snijden, mengen of kneden. Dit geeft ze een gevoel van verantwoordelijkheid en houdt ze gefocust. Wj vonden trouwens supercoole parenthack voor jou! De Ikea-learning tower. Op de blog van Jessica vind je een tutorial om hem zelf te maken.

Veiligheid eerst

Veiligheid is cruciaal. Gebruik kindvriendelijk keukengerei en zorg ervoor dat scherpe messen, hete pannen en elektrische apparaten buiten bereik blijven. Leg uit waarom bepaalde dingen gevaarlijk zijn en hoe ze veilig kunnen koken.

Zet een opruimliedje op

Betrek je mini-koks bij het schoonmaken en opruimen. Dat helpt niet alleen de chaos te verminderen maar je leert ze meteen ook de waarde van organisatie en netheid in je keuken. Maak het opruimen eens zo leuk door een opruimliedje op te zetten. Laat je inspireren door YouTube.

Geef ze een live lesje voedingsleer

Koken is een fantastische manier om te leren. Praat met je kind over voedingswaarden, maten en gewichten. En leer ze waar ons voedsel vandaan komt. Dit maakt koken niet alleen leuk maar ook educatief. Moedig hen terwijl je kookt aan om te proeven. Worteltjes proeven gaat toch veel gemakkelijker terwijl je ze zelf snijdt?

Maak er een spelletje van

Oh ja, kinderen houden van spelletjes. Wie maakt de mooiste pannenkoek? Wie kan de langste sliert spaghetti maken? Wedden dat ze enthousiast blijven tijdens jullie kooknamiddag? Voila! Vergeet ten slotte niet om samen van het eindresultaat te genieten. Geef je kinderen complimenten voor hun harde werk en maak er een feestje van!

3 x supersimpele recepten die je kinderen mee kunnen maken

  1. Pizzaparty met pita
    Super eenvoudig en enorm leuk voor de kids! Gebruik pitabroodjes als pizzabodem. Laat je kinderen hun eigen pizza beleggen met tomatensaus, geraspte kaas, en hun favoriete toppings zoals plakjes ham, paprika, champignons of ananas. Even in de oven tot de kaas gesmolten is, en voilà, hun eigen mini-pizza's zijn klaar!
  2. Regenboogjes van yoghurt
    Een gezond en kleurrijk toetje dat geen oven of fornuis nodig heeft? Pak wat glazen of kommetjes en laat je kinderen laagjes maken met yoghurt, hun favoriete fruit (zoals bessen, bananen of stukjes appel) en granola of muesli. Ze kunnen zelf de volgorde en combinaties bepalen. Dit is niet alleen lekker, maar ook een feestje voor het oog.
  3. Zelfgemaakte kipnuggets
    Snijd kipfilet in stukjes. Laat de kinderen helpen met het paneren van de kip. Eerst dippen ze de kip in bloem, dan in geklutst ei, en tot slot in paneermeel voor een knapperige buitenkant. Bak de nuggets vervolgens in de oven of airfryer tot ze goudbruin en gaar zijn. Perfect met wat ketchup of hun favoriete dipsaus. Serveer met wat extra groentjes zoals komkommer, tomaatjes of wortels en je hebt een perfecte lunch.

Heb je nood aan meer recepten? Parentia to the rescue! Check snel onze blog en ontdek al onze kindvriendelijke recepten.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!