FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Hoe je kinderen bezighouden tijdens de krokusvakantie?

De kerstvakantie ligt intussen achter ons en een vakantieperiode meldt zich alweer aan. De krokusvakantie staat voor vele gezinnen in het teken van de skivakantie of een ander tripje, maar talrijke gezinnen genieten ook gewoon van wat rust of carnavalsfeesten in eigen land. Maak met Parentia van deze vakantie een leuk tijd! 

Als ouder is het soms moeilijk je kinderen bezig te houden. Zeker als je liever niet hebt dat je kinderen al hun vrije tijd achter een scherm doorbrengen. Om je wat verder te helpen, geven wij je hier al een aantal ideetjes mee. We sommen wat activiteiten op, zowel voor binnen als buiten, om die momenten van verveling tegen te gaan.   

Het regent! Hoe houd ik mijn kinderen bezig?

 • Ga naar de bioscoop of naar het ANIMA filmfestival in het Brusselse of in Wallonië. De prijs van een kaartje op het festival draait rond de € 9. Filmplezier voor groot en klein!
 • Kleine Picasso’s : als je het netjes wil houden, haal wat kleurpotloden en kleurboeken/tekeningen boven. Als het wat viezer mag, dek dan je keukentafel goed af met een oud tafellakenhaal wat goedkope canvassen, wat waterverf en penselen en laat je kinderen hun ding maar doen. Verzin eventueel een thema waar ze mee van start kunnen. Een ideaal thema is nu natuurlijk carnaval! Kleurrijke confetti en slingers maken zeker deel uit van het tafereel. Zijn je kindjes nog te klein om met penseel te schilderen? Geen probleem, haal vingerverf in huis. Plezier verzekerd! 
 • Zoek wat oude kleren van jezelf en eventueel van je partner bij elkaar, en houd een verkleedpartijtje. Maak eventueel een hoekje in huis vrij waar ze een zelfgemaakt toneelstukje brengen. Liefst nog op een geïmproviseerd podium. 
 • Heb je legoblokken in huis?. Laat je kinderen hun fantasie de vrije loop en ga bijvoorbeeld voor het origineelste bouwwerkje. 
 • Ga samen met je kinderen door al hun oude speelgoed en sorteer hier de dingen uit waarmee ze niet meer spelen. Nadien kun je deze dan samen met je kinderen doneren aan een goed doel.
 • Houd kooksessies. Op internet vind je tal van receptjes voor koekjes, cup cakes, soep of andere dingen die je samen met de kinderen op een veilige manier klaarmaakt. Afhankelijk van de leeftijd kan elk kind dan andere taakjes krijgen zodat iedereen kan meedoen. Kinderen zijn vaak ook supertrots wanneer bij het eten iets geserveerd wordt dat zijzelf hebben klaargemaakt. 
 • Ook bordspellen kunnen voor urenlange bezigheid zorgen. Trek je kast open, kies een spel en vooral, speel zelf ook mee. 

Het is gestopt met regenen! Hup naar buiten!

Geniet bij droog weer van outdoor activiteiten. In deze tijd van het jaar is er eigenlijk ook heel wat te doen. Kleed je kids lekker warm aan en trek er mee naar buiten: 

 • Geniet van carnaval: een stoet, een kermis, slingers en confetti… voor ieder wat wils! Er zijn een aantal steden die bekend staan voor hun activiteiten: Aalst, Stavelot, Ninove, Blankenberge, Malmedy, … Ga op zoek naar de Gilles de Binche, de Harlekijnen, de Aalsterse stadsreuzen of nog Pat’Carnaval in Bastenaken! 
 • Ga op ontdekkingstocht. Ga op zoek naar voorwerpen in de tuin of neem je kinderen mee naar het bos of park waar je ze kunt laten zoeken naar bepaalde insecten, vogels of andere dieren, bomen, paddenstoelen of bladen. Sluit je activiteit bij het thuiskomen af met een lekkere tas zelfgemaakte warme chocolademelk. 
 • Al eens gehoord van Geocaching? Geocaching is een schattenzoektocht waar het digitale en de realiteit elkaar ontmoeten. Overal ter wereld liggen schatten verborgen. Op basis van gps coördinaten die je makkelijk in een wandel-GPS of je smartphone (in een geocaching app) kan invoeren, ga je op zoek naar deze schatten. Wat je zoekt, is steeds een raadsel. Dat maakt dit net zo spannend. Het leuke eraan is, dat wat je vindt, je ook effectief mag houden. Wel laat je op de cache een andere schat achter, zodat de volgende die de schat ontdekt, ook iets leuk mee naar huis kan nemen. Wil je graag meer weten over Geocaching en hoe het precies werkt, neem dan zeker een kijkje geocaching.com
 • In de maand februari hebben we vaak nog te maken met een winterprik. Is er sneeuw gevallen? Super, hét moment om een sneeuwman te maken of er met de slede op uit te trekken. Of wat dacht je van een sneeuwballen gevecht? Vaak haal je uit de kleine dingen het meeste voldoening. 

Niets doen is ook ok!

Wees tot slot ook niet bang om eens gewoonweg niets te doen. Geef je kinderen ook de ruimte om zich te vervelen. Verveling bevordert de creativiteit en kan een reden zijn waardoor ze zelf hun verbeelding gaan laten spreken. De activiteiten hierboven meegegeven, zijn maar een fractie van de dingen waarmee je je kinderen (en ook zeker jezelf) in de vakantieperiode kan bezighouden. Heb je in ons lijstje iets gevonden dat je wel wat lijkt, wacht dan niet te lang meer om het uit te proberen. We hopen dat je aan de hand van deze activiteiten wat “Quality Time” met elkaar kunt door brengen en dat je ondanks de abnormale situatie toch ten volle van je gezin kunt genieten.

Wens jij nog meer leuke tips? Raadpleeg dan onze talrijke blogartikels!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!