Groeipakket

Alles wat je moet weten over de eerste maaltijd van je baby

Heb je de slabbetjes en zachte lepeltjes al bij de hand voor de eerste echte maaltijd van je baby? Een mijlpaal om nooit te vergeten! Om je 100% voor te bereiden op deze grote stap, maakten wij samen met Vicky, kinderdiëtiste bij Snuggles & Dreams een handig stappenplan voor jou om de overgang van borst-of flesvoeding naar vast voedsel zo vlot mogelijk te laten verlopen.

STAP 1: Kies het juiste moment

Vicky: “De overstap naar vaste voeding begint meestal **rond de leeftijd van 6 maanden**, dit is ook de leeftijd waarop veel nationale en internationale gezondheidsorganisaties, zoals de WHO en UNICEF, aanbevelen om te starten met vaste voeding. Toch is het al mogelijk is **vanaf 4 maanden.** maar het is zeker belangrijk om te kijken naar de individuele ontwikkeling van je baby.”

Signalen die aangeven dat je baby klaar is voor vaste voeding zijn onder andere:

  • Controle van hoofd en nek.
  • Zelfstandig kunnen zitten met minimale ondersteuning.
  • Interesse tonen in voedsel, bijvoorbeeld door te kijken naar wat jij eet.
  • Je baby is al in staat om voedsel naar de mond te brengen

STAP 2: Selecteer de juiste voeding

Vicky: “Ik vind het belangrijk om je eerst het inzicht mee te geven dat vaste voeding tot en met de leeftijd van 1 jaar “aanvullend” is. Borst- en/of flesvoeding blijft dus dé basis en belangrijkste bron van energie en voedingsstoffen voor je kindje. Wanneer jij vertrekt van deze mindset van “aanvullende hapjes” lukt het je vast beter om je geen zorgen te maken om de hoeveelheid hapjes die binnengaan. De kans is namelijk klein dat je baby van 1 of enkele oefenhapjes meteen evolueert naar een portie van ongeveer 150g – 200g in deze voedingsfase. Het kàn, maar overkomt weinigen.”

Volgens Vicky begin je dus best met zachte, gemakkelijk te verteren voedingsmiddelen. Wanneer je opstart rond de leeftijd van 6 maanden, start je best met groentepap omwille van de ijzervoorraad, die op dat moment opgebruikt is bij je kindje. Groenten leveren nu eenmaal in het algemeen meer ijzer aan dan fruit.

Purees van één enkel ingrediënt zijn ideaal, zoals:

  • Gepureerde zoete aardappel
  • Gepureerde avocado

Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan voedingsstoffen en zacht genoeg voor het spijsverteringssysteem van je baby. Introduceer nieuwe voedingsmiddelen één voor één, met een paar dagen ertussen, om mogelijke allergische reacties te kunnen opsporen.

STAP 3: Zorg voor een zachte overgang

Combineer borst- of flesvoeding met vaste voeding tijdens de overgangsperiode. Als je baby erg hongerig is, begin dan met de melkvoeding om frustratie te voorkomen. Bied dagelijks vaste voeding aan, idealiter tijdens één voedingsmoment per dag, maar voel je vrij om dit op te voeren naar meerdere keren per dag zodat ze er sneller aan kunnen wennen.

STAP 4: Voeg stelselmatig textuur toe aan de babyvoeding

Begin bij voorkeur met gladde purees. Naarmate je baby gewend raakt aan het slikken van vaste voeding, kun je geleidelijk de textuur aanpassen door over te gaan op dikkere purees, zachte stukjes en uiteindelijk kleine, zachte brokjes. Dit helpt bij de ontwikkeling van hun kauwvaardigheden.

Overweeg je de BLW-methode of Rapley-methode? 
De 'baby-led weaning' (BLW) methode is een plan om je baby vanaf het begin zelf zachte stukjes te laten knabbelen. Denk hierbij aan zelfontdekking pur sang! Jouw kleine eter gebruikt zijn eigen zintuigen om eten te verkennen en beslist zelf wat en hoeveel er op het menu staat. Van het herkennen van honger tot het signaleren van 'ik zit vol', alles draait om het stimuleren van de motoriek. Deze methode tapt in op de natuurlijke nieuwsgierigheid van je baby om alles te onderzoeken, experimenteren en de kunst van het eten af te kijken. Het wordt ook wel de Rapley-methode genoemd. 

Voedingsmiddelen met verstikkingsgevaar moet je vermijden of in de juiste vorm aanbieden. Zo bied je bijvoorbeeld geen hele noten aan, maar smeer je notenpasta op een korstje brood of roer je een koffielepel notenpasta onder een granenpapje, of snij je tomaatjes of druiven in 2 of 4 en overlangs.

Bron: Kind & Gezin

🌟 Tijd met je baby is kostbaar! 🌟 Ontdek in onze gids alles over ouderschapsverlof en hoe je het kunt aanvragen. Gebruik deze tijd om geen enkel speciaal moment, zoals het eerste hapje van je baby, te missen. 

STAP 5: Introduceer allergenen

”Voor de introductie van allergenen zoals pinda’s en eieren, wacht je beter niet tot de leeftijd van 1 jaar, maar start je best vóór 6 maanden en bied je ze met regelmaat aan,” legt Vicky uit. “Dit zou voedselallergenen op latere leeftijd voorkomen. Heb je een kindje met een verhoogd risico op allergieën en wil je graag aan de slag met de introductie van allergenen? Bespreek dit dan met een specialist (je huisarts, pediater, kinderdiëtist of allergie-diëtist) met kennis van zake.

STAP 6: Vermijd deze verboden voedingsmiddelen

  • Ultra-bewerkte voeding (ongezond, risico ontwikkelen chronische ziekten op lange termijn)
  • Bewerkt rood vlees (ongezond, risico ontwikkelen chronische ziekten op lange termijn)
  • Bewerkte vleesvervangers (teveel zout, afgeraden onder de 4 jaar)
  • Honing (risico op botulisme)
  • Gesuikerde dranken (risico tandcariës, peuterdiarree, risico ontwikkelen overgewicht en chronische ziekten op lange termijn)
  • Hele noten (verstikkingsgevaar)
  • Harde rauwe groenten, fruit (verstikkingsgevaar)

Onthoud vooral: geduld is key dus volg het tempo van je baby. Genieten staat centraal bij die eerste hapjes. Is er iets grappiger dan je baby bedekt met wortelpuree? Die momenten zijn niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook perfect om later op foto of film terug te zien. Dus houd je camera in de aanslag voor die onbetaalbare eerste maaltijden en bijhorende smeerboel, haha! Perfect voor het familiealbum!

Merci Vicky, kinderdiëtiste bij Snuggles & Dreams voor je tips over de eerste maaltijd van je baby!

Op zoek naar meer leuke weetjes over de eerste keren van je baby? Surf dan doorheen onze Parentia-blog!

Heb je hulp nodig bij je gezinsadministratie? Parentia to the rescue!*

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!