Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Een autostoeltje kiezen? Zo vervoer je je baby veilig!

Een kindje vervoeren vraagt wat meer aandacht dan enkel de gordel vastklikken. Er zijn heel wat autostoeltjes op de markt. De meeste daarvan groeien mee met je kindje. In dit artikel vind je een overzicht van autostoeltjes om je baby veilig te kunnen vervoeren in je wagen.

Autostoeltjes in allerlei maten en gewichten

Autostoeltjes worden opgedeeld in groepen, die corresponderen met het gewicht van je kindje.
GroepGewichtLeeftijdLengte

groep 0

groep 0+

tot 10 kg

tot 13 kg

tot ongeveer 1 jaar

tot 12 à 15 maanden

40 - 85cm
groep 19-18 kg12 maanden tot 4 jaar80 – 105 cm
groep 1/2/39-36 kg12 maanden tot 12 jaar80 - 135/150 cm
groep 2/315-36 kgvan 3,5 tot 12 jaar105 - 135/150 cm

Autostoeltjes uit groep 0: tegen de rijrichting

Idealiter kies je voor groep 0+ wanneer je kindje nog erg jong is. Die stoeltjes zijn immers veiliger, omdat je baby er langer in vervoerd kan worden.  Je kunt dit autostoeltje zowel voorin als achterin je wagen plaatsen, tenzij je vooraan een actieve airbag hebt. Als je die airbag niet kunt uitschakelen, moet je het autostoeltje absoluut op de achterbank installeren. Als de airbag geactiveerd wordt, is dat immers levensgevaarlijk voor je kindje. Je kunt deze zitjes gebruiken tot je kindje 13 kilogram weegt of tot dat zijn of haar hoofdje boven de leuning uitkomt. Deze stoeltjes zet je steeds tegen de rijrichting in. Wil je toch volgen wat je kleine deugniet op de achterbank uitspookt, dan kun je een extra spiegeltje monteren om je kindje in de gaten te houden.

Autostoeltjes van groep 1: in of tegen de rijrichting

In autostoeltjes van groep 1 worden de kinderen met riempjes vastgeklikt. Sommige modellen zijn ontworpen om tegen de rijrichting in te installeren, anderen net met de rijrichting mee. Deze zitjes zijn geschikt tot je kindje 18 kg weegt of het hoofdje boven de leuning uitkomt.

Autozitjes uit groep 2 en 3:

Vanaf dat je kindje 110 centimeter groot is en minstens 15 kilogram weegt, is hij of zij klaar voor een stoeltje uit groep 2. In stoeltjes uit die groep wordt het kindje vastgemaakt met de autogordel tegen de rugleuning van het stoeltje. Deze categorie stoeltjes hebben meestal een hoofdsteun en zijsteunen, die een goede bescherming bieden bij een aanrijding in de flank van je wagen.

De stoeltjes uit groep 3 zijn eerder een verhoogkussen. Ze hebben dus geen rugleuning. Net zoals in groep 2, maak je je kindje vast met de autogordel. Deze stoeltjes zijn gemaakt voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, die tussen de 22 en 36 kilogram wegen. Opgelet: stoeltjes zonder rugleuning zijn enkel geschikt voor kinderen groter dan 125 centimeter en zwaarder dan 22 kilogram. Je kunt het verhoogkussen gerust gebruiken tot je kindje groter is dan 150 centimeter!

Deze video toont je hoe je je kindje correct vastmaakt in de auto.


Ben je nog op zoek naar andere babyspullen? In dit artikel lees je welke babyspullen je écht nodig hebt! Check ook onze andere blogs voor nog meer nuttige tips!


Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!