Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

De vroedvrouwen van de CSD: “Babyzen”

In september 2015 lanceerde Maggie De Block haar project van vroegtijdige terugkeer naar huis. Daarop besloot CSD (Centrale de Soins & services à domicile)  om het vroedvrouwenteam “Babyzen” op te richten.
Dit team legt huisbezoeken af in heel Brussel en in de randgemeentes (zij zijn niet afhankelijk van de COCOF en mogen zich zelfs een beetje buiten Brussel begeven). Ze bieden dezelfde zorgen aan als in de materniteit en werken volgens dezelfde nauwgezette methodes.

Wat doen de vroedvrouwen van de CSD?

  • Ze gaan na of de mama goed herstelt (de staat van het perineum, de genezing van de keizersnede, hoe het verloopt met de (borst)voeding).
  • Ze observeren de baby (kleur, navelstreng, gewicht, bloedafname,...) en beantwoorden allerlei vragen die de ouders stellen.
  • Tijdens de eerste twee dagen na de thuiskomst van mama en baby komen ze sowieso langs. Afhankelijk van de situatie, wordt het derde bezoek later of meteen ingepland.
  • Ze tonen hoe je op een systematische wijze een massage bij krampjes uitvoert. Nadien evalueren ze, samen met de ouders, eventuele wensen voor de toekomst. 10 bezoeken worden namelijk terugbetaald door de mutualiteit. Iedereen kan van deze dienstverlening gebruik maken. Voor moeders die een OCMW uitkering genieten, wordt de terugbetaling beperkt tot 5 bezoeken.

En wat naast de bezoeken?

  • 24u/24 verzekeren ze een telefonische permanentie, zodat alle mama’s gerustgesteld kunnen worden.
  • Wekelijks komen ze samen  met de CSD en delen ze hun ervaringen of eventuele problematische situaties (een wonde die moeilijk geneest, baby’s waarbij het gewicht niet toeneemt, huiselijk geweld, het rouwproces wanneer de baby is overleden).
  •  Zij verwijzen ook door naar het ziekenhuis indien nodig (in geval van geelzucht bij pasgeborenen, verhoogde bloeddruk bij de mama, wanneer de baby apathisch gedrag vertoont, baby-blues).
  • Ze kunnen rekenen op een netwerk en staan in contact met ziekenhuizen en professionele dienstverleners (kinderarts, gynaecoloog, psycholoog, osteopaat, ONE, huisarts).
  • Dankzij monitoring kunnen ze eveneens risicozwangerschappen opvolgen.

Elke nieuwe aangeworvene krijgt een opleiding, zodat deze met een goed gevoel van start kan gaan met de bezoeken.
Bij CSD willen ze alle nodige zorgen aanbieden om de terugkeer naar huis vlot te laten verlopen (maaltijden, gezins- en poetshulpen, verpleegsters, kinesitherapie, kapper, pedicure, massage).  

Bron:

  • CSD

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!