Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

De feestdagen komen eraan! Hoe geniet je van deze tijd met je gezin?

Voor veel gezinnen is december een feestmaand. Of je nu een fan bent van de feestdagen of niet, het is moeilijk om niet te genieten van de versieringen die onze koude winteravonden verlichten en onze straten een sprookjesachtige sfeer geven. 


Hoe vaak hoor je de komende dagen  "Wanneer is het feest?”, "Wanneer is het Kerstmis?", "Wanneer komt de Kerstman?".  Zo'n tiental keer? De laatste paar dagen voor de feesten lijken vaak eindeloos voor je kroost.
Waarom zouden we onze geliefde elfjes niet wat betrekken bij de voorbereidingen op het feest en er samen een leuke tijd van maken?

Laten we er een leuke tijd van maken !

Op welke manier je ook viert, voor de kinderen wordt het lang wachten tot de grote dag. Maak het wachten alvast wat aangenamer en organiseer wat activiteiten om samen te genieten van de kerst- en eindejaarssfeer.

Parentia geeft je een paar ideeën om je nestje in de feeststemming te brengen en je kinderen te plezieren.

Creatieve activiteiten, waar jong en oud mateloos mag van genieten!

De creatieve kant uitgaan, is een rustgevende activiteit voor jong en oud! Ga samen met de jongsten aan de slag en beleef samen een leuke tijd. Heb je inspiratie nodig? Neem dan een kijkje naar onze creatieve toppers. 
Kerstkaarten versieren
De laatste jaren zijn traditionele kaarten uit de mode geraakt. De meesten onder ons kiezen voor een elektronisch bericht, dat meestal gelijktijdig naar verschillende personen wordt gestuurd. Wensen en groeten zijn niet meer zo persoonlijk als vroeger. Waarom kies je niet voor een zelfgemaakte kaart met een iets persoonlijker bericht? Licht gekartonneerd papier (rood, groen, wit,…), wat glitter, schaar en lijm en jullie zijn vertrokken. Een beetje watten zorgt voor een perfecte kerstbaard of mooie sneeuwvlokken. De jongsten kunnen hier zeker bij helpen, de ene met wat meer hulp dan de andere.
Slingers maken
Het maken van een slinger kan niet eenvoudiger en is geschikt voor zowel kleine als grote kinderen. Knip gewoon stroken van verschillende kleuren en bevestig ze aan elkaar zoals schakels in een ketting. De slinger kan naar wens worden versierd met stickers, glitters of tekeningen. 
Tafelversieringen knutselen

Een mooie feesttafel geeft wat charme aan de avond. Betrek de kinderen bij de versieringen en laat hun creativiteit spreken. Of jullie nu versieringen maken in zoutdeeg of polymeerklei (FIMO of andere), aan de hand van een creatieve set uit de winkel of wc-rolletjes versiert in het kerstthema, deze creatieve toets maakt jullie tafel uniek. Heb je er ooit aan gedacht dat je versierde wc-rol een unieke servethouder op je feesttafel zou kunnen worden?

​​​​​​​​​​​​​​Goed om weten: Als je voor zoutdeeg of polymeerklei kiest, is de hulp van een volwassene nodig om de creaties te bakken. Is jouw elfje een "proevertje"? Hou hem of haar in de gaten zodat hij of zij niet van de versieringen gaat proeven 😊

Heeft je kerstboom nog wat versiering nodig?
Ziet je boom er een beetje triestig uit en heb je weinig versiering? Met behulp van een dun touwtje en door je kinderen versierde vormen, geef je je boom een uniek vleugje vrolijkheid. De allerkleinsten kunnen hier zeker bij helpen en je hebt thuis zeker wat papier en kleurmateriaal liggen om je kinderen hun creativiteit de vrije loop te laten. Kleef het touwtje vast en versier je boom. Je kroost wordt er vast heel trots van.
Als je je boom nog niet versierd hebt, wordt het hoog tijd! Haal je versieringen tevoorschijn en deel dit moment met je gezin. Pppsssttt, heb jij oog voor detail en alles graag op zijn plaats? Laat de kinderen maar even doen en verplaats indien nodig een aantal versieringen eens je kinderen slapen zijn.

Laat het smaken !

Ben je een fijnproever en ga je liever de culinaire tour op? Geen enkel probleem, jouw kroost wordt alvast de perfecte helper of... proever! :-)
Warme chocolademelk, een klassieker
Het is tijd voor warme chocolademelk! Heb je nog wat chocolade over? Smelt het gerust met een portie melk en deel met je gezin een heerlijke warme chocolademelk. Waarom geen extra vleugje slagroom en wat chocolade vermicelli toevoegen voor extra verwennerij
Cupcakes of kerstkoekjes met kerstversiering bakken

Cupcakes en zandkoekjes zijn het hele jaar door populair. Recepten zijn er in overvloed en verheugen de smaakpapillen van groot en klein. Maak je eigen versieringen met de kinderen of koop ze in de winkel. Aarzel niet om je kleine koks te vragen om een handje te helpen bij het roeren van het deeg of het toevoegen van een ingrediënt. Jouw kleine assistentjes kunnen van jongs af aan zeer efficiënt zijn, mits wat toezicht:

  • Rond 3 jaar: een ingrediënt toevoegen, de cupcake papiertjes in de vorm spreiden,...
  • Rond 4 jaar: ingrediënten mixen of pletten, een inhoud in een andere kom gieten, eieren tellen,...
  • Rond 5 tot 7 jaar: eieren breken, ingrediënten opkloppen,...
  • Rond 7 à 8 jaar: je kinderen worden echte keukenhulpen en kunnen ingrediënten afmeten, garnituur snijden met een rond mes, helpen de keuken schoon te maken, enz.
Pizza maken in de vorm van een laars of kerstmuts
Koop of maak je eigen pizzadeeg en snijd het in de vorm van een laars of kerstmuts. Beleg de mini-pizza's met je kinderen. Van jongs af aan kunnen mini-koks je helpen of inspireren bij het kiezen van de ingrediënten voor de speciale kerstpizza.
Een "hapjesrepetitie" voorzien
Genieten jullie ook zoveel van toastjes en hapjes? Breng je smaakpapillen in feeststemming en test je eigen creaties of ideeën eens uit samen met je gezin. Misschien is dit het ideale moment om de kinderen nieuwe smaken bij te brengen. 

De Kerstklassiekers

Geniet jij ook van een aantal klassiekers zoals de sneeuwman of het perperkoeken huisje? Dan zijn volgende activieteiten iets voor jou
Een peperkoeken huisje bouwen

​​​​​​​Dit kleine huisje is een kersttraditie die jong en oud zal bekoren, op voorwaarde dat het rechtop staat natuurlijk 😊. In de winkels vind je "kant-en-klare" sets om met je gezin aan deze smakelijke constructie te beginnen, maar bedenk wel dat in deze tijd van het jaar het internet, maar ook tijdschriften of kookboeken vol staan met recepten om je te helpen je project te voltooien.
Deze klassiekers heb je alvast nodig: bloem, eieren, boter, speculaaskruiden en bloemsuiker. 

Je kinderen zullen met veel plezier beginnen met het versieren van het huisje, terwijl ze ondertussen een paar gekleurde chocoladesnoepjes oppeuzelen.

Kerstmis wordt wit? Speel dan in de sneeuw!
Haal de slee, wanten en dikke sokken tevoorschijn en ga op avontuur als de sneeuw er ligt. Maar pas op, je bent nooit veilig voor een verrassingsaanval, daar komt de sneeuwbal! 
De rustigsten onder ons geven misschien de voorkeur aan de goede oude sneeuwman, die de ogen van de kinderen zeker zal doen glinsteren. Rollen maar!
Genieten van de verlichting
Sinds eind november verwarmt de kerstverlichting onze straten. Ga na zonsondergang met uw kinderen op stap en ontdek de rendieren, kerstbomen, sneeuwpoppen en sterren die onze straten een magisch tintje geven. 
Speelgoed sorteren voor een goed doel
In deze tijd van cadeaus geven en krijgen, is het goed om aan de minder bedeelden te denken. Sorteer samen met je kinderen het speelgoed en schenk het speelgoed waar je kinderen niet meer mee spelen. Je maakt thuis plaats voor wat er nog moet komen en je maakt talrijke mensen gelukkig dankzij je giften. 
Magische verhalen vertellen of naar een kerstfilm kijken
Deel een knus en gezellig moment door een verhaal te vertellen of een kerstfilm te bekijken bij het haardvuur of gewoon met het gezin op de bank. Je vindt wel iets voor elke leeftijd: Mickey's Christmas, the Grinch,... Laat je verleiden en kom in kerstemming terecht!

Het is zover, het is D-Day !

Op D-Day is het niet makkelijk om de kinderen bezig te houden. Als volwassenen hebben wij meestal veel te doen vooraleer de gasten toekomen, maar betrek de kinderen bij de verschillende taken, het houdt hen bezig en geeft hen een verantwoordelijkheid. Zo gaat de dag veel sneller voorbij. Kijk naar je eigen dag, die gaat meestal heel snel voorbij, nietwaar? En als de avond valt, zullen je kinderen zo trots zijn op zichzelf dat ze hebben geholpen om het feest te organiseren.
Het huis opruimen
Een feest thuis organiseren betekent meestal een beetje opruimen vooraleer de gasten toekomen (en vooral na afloop). Betrek je kinderen van jongs af aan bij het opruimen. Kinderen kunnen veel dingen opruimen, te beginnen met hun speelgoed en het opbergen van favoriet of breekbaar speelgoed, zodat kleine neefjes en nichtjes het niet beschadigen.
Een speciaal dutje voor "elfjes die mee willen feesten“
Hoewel kinderen "nooit moe" zijn, kan een dutje op deze feestelijke dag toch deugd doen. Niet alleen zullen de kinderen langer aan het feest kunnen deelnemen, maar het geeft de ouders ook de kans om uit te rusten of om de allerlaatste dingen rustig klaar te stomen. 
De feesttafel of de tafel van de kinderen versieren

Heb je zelfgemaakte versieringen of andere dingen om op de tafels te plaatsen? Geef je kinderen deze taak, maar geef ze een paar richtlijnen, want jongere kinderen hebben soms de neiging om alle versieringen op één plaats te leggen.

Vertrouw je kinderen hun eigen tafel toe. Ze zullen het leuk vinden om voor hun eigen tafel te zorgen. Potloden, spelletjes,... je kinderen hebben alvast alles wat ze nodig hebben voor een leuke avond 😊

Veilig meehelpen in de keuken, afhankelijk van de leeftijd van de kookelfjes
Je zal ongetwijfeld veel te doen hebben in de keuken. Denk eraan, afhankelijk van de leeftijd, kun je sommige taakjes toevertrouwen aan de kinderen. 
Met een afgerond mes kunnen kinderen bijvoorbeeld helpen bij het toastjes maken. Voorzie een aantal toastjes extra, moesten er enkele sneuvelen aan een onweerstaanbare bijtdrang of onhandige manipulatie 😊. Vanaf de leeftijd van 4 à 5 jaar kunnen kinderen kleine potjes vullen of chips vanuit het zakje in een kommetje gieten. Maar pas op voor de kleine lekkerbekken die zich laten verleiden alvorens de gasten toekomen.
​​​​​​​
Ervoor zorgen dat elke gast een traktatie krijgt
Als de tijd lang wordt voor je kroost, kun je voorstellen om voor elke gast een tekening te maken. De vrienden of familie zullen vast zeer blij zijn met een beetje persoonlijke aandacht.
Een onweerstaanbare Kerstshow plannen
Draaien je kinderen in het rond? Ze zitten vol spanning en dat is niet meer dan normaal op deze feestelijke dag. Vraag hen om een kleine show voor te bereiden. Dit zal ze een tijdje bezig houden en wat amusement toevoegen aan je avond.
De "kerstschattenjacht" organiseren

Wil je je feest een minder conventioneel tintje geven? Vraag je kind om de cadeautjes te verstoppen en organiseer een schattenjacht. Hou een kerstmuts klaar om de tips op te bergen die de gasten straks moeten trekken. Baken wel een omtrek af, zodat je elfje onthoudt waar hij de cadeautjes heeft verstopt.

Je kunt natuurlijk ook zelf de cadeautjes verstoppen en een speurtocht organiseren voor de kinderen. Gegarandeerd plezier voor jong en oud. ​

Parentia wenst jou en je gezin veel plezier! Houd onze blog in de gaten, het nieuwe jaar heeft wat interessants in petto!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!