Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

“Baby’s huilen minder in een draagzak!” – Zwangerschapsmythe of niet?

“Oei, weent hij veel? Stop ‘m in een draagzak, dan is dat meteen gedaan!” Ouders van baby’s die regelmatig huilen, hebben dit advies ongetwijfeld al eens gekregen van familieleden, kennissen of een goedbedoelende voorbijganger. Maar is het echt zo dat baby’s minder huilen in een draagdoek? Parentia vroeg het aan professor Christine, neonatologe aan het UZ Leuven. Welkom bij onze Factcheck!

Huilen is een vraag, nabijheid een antwoord

“Of een draagzak dé oplossing is voor ouders, kunnen we moeilijk stellen”, zegt professor Christine. “Maar de nabijheid van een ouder kan zeker een geruststellend effect op het kindje hebben. In de eerste levensfase hebben baby’s weinig opties om zich te uiten: ze kunnen enkel huilen. Het is de kunst van de ouders om dat huilen juist te interpreteren en hier goed op in te gaan. In het begin weent een kindje bijna uitsluitend omdat het honger of pijn heeft of omdat het zich alleen voelt. Een draagdoek kan dus een zeer goeie manier zijn om dat huilen te stoppen.”

Geborgenheid in een draagzak 

“Een draagzak kan voor de baby dezelfde warme, koesterende omgeving zijn als de baarmoeder voor hem of haar was vóór de geboorte. Sommige baby’s hebben erge huidhonger na de geboorte, bij andere baby’s is dat minder uitgesproken. In elk geval speelt de nabijheid van de moeder of vader een belangrijke rol in de vertrouwensband die ontstaat tussen het kindje en de ouder. En die band is heel belangrijk voor later: kinderen die een veilige thuishaven kenden, vinden het gemakkelijker om te exploreren en experimenteren en durven stap voor stap los te komen van de ouders.”

Parentia helpt kersverse ouders

Ben jij ook nog volop aan het exploreren in Ouderschapsland? Dan staan wij graag voor je klaar! Op onze blog publiceren we interessante artikels over opvoeden en ezinsadministratie. In onze dossiers vind je uitgebreide informatie over de grote stappen in het leven van je kindje, terwijl we er met onze checklists voor zorgen dat jij geen administratieve to-do’s meer vergeet!
Professor Christine Vanhole is neonatologe aan het UZ Leuven. Ze werkte eerder al mee aan onze podcast ‘Tussen was en plas’ met Tatyana Beloy en schreef ook een boek over slaap bij kleine kinderen, uitgegeven bij Mama Baas.
Mythe of niet – factcheck met professor Christine
Je zus, je schoonmoeder, de buurvrouw … Als zwangere mama word je overladen met goedbedoeld advies. En hoewel dat heel leuke, intieme gesprekken van mama tot mama oplevert, doen toch ook heel wat fabeltjes de ronde. Parentia schept duidelijkheid voor jonge ouders en legt bekende zwangerschapsmythes voor aan professor Christine (neonatologe), professor Willem (fertiliteitsdeskundige) en professor Wilfried Gyselaers (gynaecoloog). Zo kun jij fabeltjes links laten liggen en hou je tijd over voor wat écht telt. Mythe of niet? We vragen het aan onze professoren!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!