FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Alles wat je moet weten over "geschikte kinderschoenen"

Wellicht herinner je je nog het moment dat jouw hartendief zijn of haar eerste pasjes zette? Dolenthousiast om de wijde wereld in te trekken. Als ouder wil je alleen maar het beste voor je kind. Misschien vraag ook jij je af wat de nu meest geschikte kinderschoentjes zijn en wanneer je die het best koopt?
Wij vroegen het aan Helene Jacob. Zij is zelfstandig podoloog en daarnaast ook diabetes educator. Vanuit haar gedrevenheid om mensen te helpen en direct resultaat te willen zien, koos zij voor dit beroep.
(Podologiepraktijk Jacob)

Kies voor een soepel eerste schoentje

Helene raadt aan om baby’s en peuters zolang mogelijk op blote voetjes te laten lopen zodat hun  voetspieren zich verder optimaal kunnen ontwikkelen. Schoenen dienen enkel ter bescherming van de voetjes. Pas wanneer de baby echt begint te lopen, is de aankoop van eerste schoentjes aan te raden. Vele ouders denken echter dat een stevige schoen al nodig is van zodra zoon-of dochterlief zijn of haar eerste stapjes zet. Rond de leeftijd van 1 jaar is het evenwicht van de baby immers nog niet volledig ontwikkeld en doet baby het volgende:

 • zet zijn voetjes uit elkaar;
 • kantelt hij de voetjes naar binnen;
 • zet hij de knieën in x-stand. 

Dit is echter volledig normaal en is volgens podoloog Jacob geen reden om een hulpmiddel, lees stevige schoen, aan te schaffen. Wat veel beter is, is het kopen van een soepel schoentje met maximale bewegingsruimte.

Vanaf de kleuterleeftijd mag een iets stevigere schoen

Helene adviseert om vanaf de kleuterleeftijd een iets stevigere schoen aan te schaffen. Zorg er echter voor dat zowel de neus en het midden van de schoen soepel is zodat de voet makkelijk afrolbaar blijft. Heeft jouw kind maat 33 als schoenmaat?
Dan is het ongeveer 5 à 6 jaar en heeft het pas een echte stevige schoen nodig. Wat is een stevige schoen? Bij een stevige schoen kan je noch de hiel noch de voorvoet indrukken. Aan de tenen mag de schoen wel soepel zijn.

Wanneer voor het eerst een podoloog consulteren?

Ten vroegste vanaf het moment dat jouw kind 5 à 6 jaar oud is, kunnen podologische zolen ideale correctiemiddelen zijn. De botten zijn dan immers nog weke delen en mits correctie kunnen ze in de juiste richting groeien. Sommige kinderen dienen podologische zolen te dragen tot de leeftijd van 12 jaar, anderen tot ze 18 jaar zijn geworden en nog anderen levenslang. De meeste voorkomende voetafwijkingen waarbij zolen nodig kunnen zijn: 

 • platvoeten;
 • holvoeten;
 • als het kind teveel naar binnen stapt;
 • als het kind teveel naar buiten stapt.

Weet dat bepaalde ziekenfondsen een terugbetaling voorzien voor de terugbetaling van podologische zolen. Raadpleeg hiervoor zeker je mutualiteit.

Zijn sneakers geschikte kinderschoenen en bieden de duurdere merken de beste kwaliteit?

Helene Jacob geeft mee dat “stoffen” sneakers meestal geen stevige schoenen zijn. Het merk en de prijs van de sneakers zijn niet gerelateerd aan hun kwaliteit. 

Stevige sneakers zijn geschikte schoenen mits ze voldoen aan volgende criteria:

 • beschikken over een stevige “contrefort” (hielstuk );
 • bevatten een niet -indrukbaar middendeel;
 • bevatten een soepel teengedeelte.

Bron:

 • Podologiepraktijk Helene Jacob

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!