Ik ben...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Wie heeft recht op de kleutertoeslag?

Wat is het?

Om je kind alle kansen te geven, start hij of zij het best zo vroeg mogelijk met de kleuterschool. De Vlaamse overheid stimuleert de ontwikkeling van je schoolgaande kind met een kleutertoeslag boven op de kinderbijslag.

Wie heeft recht en wat zijn de voorwaarden?

Wie heeft recht op de kleutertoeslag?

Om je kind alle kansen te geven, start hij of zij het best zo vroeg mogelijk met de kleuterschool. De Vlaamse overheid stimuleert de ontwikkeling van je schoolgaande kind met een kleutertoeslag boven op je kinderbijslag.

Wat zijn de voorwaarden?

Om de kleutertoeslag te ontvangen, moet je kind voldoen aan volgende voorwaarden:

Voorwaarden voor een driejarige kleuter

  • Je kind is ingeschreven in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende gefinancierde of gesubsidieerde onderwijsinstelling voor gewone of buitengewone kleuteronderwijs.
  • Je kind heeft de Belgische nationaliteit, of, als het de Belgische nationaliteit niet bezit, is je kind toegelaten of gemachtigd om in België te verblijven. Is je kind gedomicilieerd buiten België, dan is deze voorwaarde niet van toepassing.
  • Je kind is al twee jaar oud vóór het kalenderjaar begint waarin het de toeslag kan krijgen.
  • Je kind is ten laatste twee maanden na zijn derde verjaardag ingeschreven in de kleuterschool.

Hoeveel en wanneer betaald?

Hoeveel bedraagt de kleutertoeslag?

De kleutertoeslag bedraagt € 140,72 in 2023 en € 143,53 in 2024 per volledig schooljaar en wordt in één keer uitbetaald. Je kunt deze toeslag tweemaal ontvangen: wanneer je kind drie jaar is en wanneer je kind vier jaar is.

Wanneer wordt de kleutertoeslag uitbetaald?

De kleutertoeslag wordt uitbetaald samen met de gezinsbijslag rond de achtste van de maand. Je krijgt de toeslag een maand na de verjaardag van je kind. Om de uitbetaling van de kleutertoeslag te ontvangen, gelden volgende voorwaarden:

Een driejarige kleuter

  • Je kind moet in de maand van zijn derde verjaardag reeds ingeschreven zijn in een kleuterschool. Dan betaalt Parentia de kleutertoeslag de maand na zij derde verjaardag.
  • Is je kleuter pas binnen de twee maanden na zijn derde verjaardag ingeschreven in de kleuterschool? Dan betaalt Parentia de kleutertoeslag in de maand die volgt op diegene waarin we de bevestiging van de inschrijving ontvingen.
  • Krijgt Parentia geen gegevens van een inschrijving in de kleuterschool door? Dan betalen we de kleutertoeslag in de maand die volgt op diegene waarin we uiteindelijk een bevestiging van de inschrijving kregen.

Hoe je kleutertoeslag aanvragen?

Woon je in Brussel, Wallonië of in één van onze buurlanden en gaat je kind naar een door de Vlaamse Gemeenschap erkende gefinancierde of gesubsidieerd kleuterschool voor gewoon of buitengewoon onderwijs in Vlaanderen of Brussel? Voldoe je bovendien aan alle voorwaarden voor de kleutertoeslag? Dan moet je ons enkel je aansluitingsformulier 'Aanvraag kleutertoeslag Groeipakket' opsturen. Parentia regelt de rest.

Je schoolgaande kinderen kunnen ook nog recht hebben op een schoolpremie en een schooltoeslag, als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!