Hoeveel uren mag je kind werken als jobstudent?

Een jobstudent mag maximaal 475 uren per jaar werken, en dat vanaf de leeftijd van vijftien jaar. Als je zoon of dochter vijftien is, moet hij of zij de eerste twee studiejaren van het secundair onderwijs hebben gevolgd. Hij of zij kan dan een centje bijverdienen zonder daarop sociale zekerheidsbijdragen te moeten betalen. Er gelden wel wat regels en beperkingen voor jobstudenten. Volg even mee.

uren jobstudent

Jobstudent? Maximaal 475 uren werken

We zeiden het al: elke jobstudent mag in een kalenderjaar 475 uren werken. Dat zijn ongeveer 62,5 volledige werkdagen van 7,6 uur. Maar deze regel verschilt per regio. Woon je in Wallonië of Brussel? Dan mag je per kwartaal niet meer dan 240 uren werken, anders verlies je je Groeipakket. In de zomermaanden geldt deze regel niet, behalve in het jaar waarin je finaal afstudeert. In Vlaanderen geldt deze beperking per kwartaal niet. Je kunt dus onbeperkt werken, op voorwaarde dat je het maximum van 475 uren op een jaar niet overschrijdt.

Je kind kan elk moment checken hoeveel uren hij of zij nog mag werken via Student@Work, op de website van de sociale zekerheid of via de Student@Work-app.

Let op: er is een belangrijke uitzondering op die 475 uren door de coronacrisis.

Als je kind in Wallonië of Brussel woont, dan hebben zijn of haar gewerkte uren als jobstudent tussen januari en september geen invloed op het Groeipakket. De gewerkte uren in deze periode tellen dus niet mee in het eindtotaal. In Vlaanderen tellen enkel de uren van het tweede kwartaal niet mee – dat zijn dus de uren die je kind werkte tussen 1 april en 30 juni.

Studentenjob = geen sociale zekerheidsbijdrage betalen

Extra leuk voor je zoon of dochter die een studentenjob doet: hij of zij moet geen sociale bijdrage betalen. Er wordt enkel een solidariteitsbijdrage van 2,71% op het brutoloon afgehouden. Bovendien staat er geen beperking op het bedrag dat je kind mag verdienen tijdens zijn studentenjob. Pas vanaf het moment waarop de 475 uren overschreden worden, zal je kind zijn recht op het Groeipakket verliezen.

Ook jobstudenten vullen een belastingaangifte in

Je kind moet ook een belastingaangifte invullen als zij of hij als jobstudent heeft gewerkt. In die aangifte komen alle belastbare inkomsten, dus ook onderhoudsuitkeringen en bezoldigingen die niet als bestaansmiddelen worden beschouwd. Je kunt de aangifte eventueel samen met je kind online invullen.

Zie je soms door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen, wij helpen je graag bij je gezinsadministratie. Lees onze blogs voor nuttige tips en advies.

Bronnen:

  • Student@Work 
  • Vlaanderen.be 
  • Mysocialsecurity.be