Welke geboortevoordelen of geboortegeschenken krijg je van je ziekenfonds?

Er komen wel wat administratieve regelingen op je af wanneer je een kindje verwacht. Gelukkig word je ook beloond voor al je administratieve werk. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste ziekenfondsen een mooi geboortegeschenk of andere geboortevoordelen voor kersverse mama’s en papa’s aanbieden? Volg even mee!

geboortegeschenken geboortevoordelen

Vrije keuze van ziekenfonds

In België ben je verplicht om je aan te sluiten bij een erkend ziekenfonds  naar keuze. Als je geen lid wilt worden van een ziekenfonds, kun je ervoor kiezen om je aan te sluiten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Al heeft je lidmaatschap bij een ziekenfonds wel heel wat voordelen: ziekenfondsen betalen in de eerste plaats (een deel van je) medische kosten terug, maar bieden daarbovenop eigen aanvullende verzekeringen en andere voordelen aan hun leden. In ruil betaal je als lid een jaarlijkse bijdrage. Dat bedrag verschilt van fonds tot fonds, net zoals de geboortevoordelen en bijkomende premies. 

Wat is precies het geboortegeschenk?

Het geboortegeschenk is niet hetzelfde als het startbedrag van de overheid. Het gaat wel degelijk om een premie van het ziekenfonds zelf. Het geboortegeschenk is een extraatje dat je ziekenfonds je biedt wanneer je een kindje krijgt. Dat extraatje bestaat meestal uit een financieel steuntje in de rug: een borstvoedingspremie, een (gedeeltelijke) terugbetaling van luiers of een bepaald bedrag aan babyspullen.

Ook kraamzorg hoort bij de geboortevoordelen van een ziekenfonds

Tot die geboortevoordelen van de ziekenfondsen hoort niet alleen het financiële geboortegeschenk. De meeste mutualiteiten bieden ook kraamzorg aan als geboortevoordeel. Dat houdt in dat er een deel van de prijs per uur wordt terugbetaald. Er geldt wel een maximumbedrag. 

Extra: remgeld voor medische behandelingen van je kindje

Je ziekenfonds staat ook in voor de terugbetaling van het remgeld van medische behandelingen en consultaties voor je kindje. Het remgeld is het bedrag dat overblijft nadat je ziekenfonds het grootste deel voor zijn rekening heeft genomen. Je ziekenfonds betaalt dit remgeld voor je zoon of dochter terug tot hij of zij een bepaalde leeftijd bereikt. Informeer bij je ziekenfonds welke leeftijdsgrens ze hanteren.

Parentia betaalt je startbedrag

Ben je in verwachting? Dan is het belangrijk dat je je startbedrag of geboortepremie op tijd aanvraagt. Dat kan gemakkelijk online bij Parentia. Je kunt je kraamgeld al vanaf twee maanden voor de uitgerekende datum uitbetaald krijgen. Vraag het hier  aan!

Bronnen: 

  • HLN
  • Spaargids