FR
NL

Ik ben...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Wat is de kinderopvangtoeslag in Vlaanderen?

Een duwtje in de rug om de kosten van de opvang te betalen

Je kinderen naar een kinderopvang sturen, kost een aardige duit. Daarom krijg je maandelijks een kinderopvangtoeslag boven op je Groeipakket als je kind naar een door de Vlaamse Gemeenschap erkende kinderopvang gaat waar je niet betaalt op basis van je inkomen. Kom hier alles te weten over de kinderopvangtoeslag!

Wie heeft er recht op?

Alleen kinderen die aan de volgende vier criteria voldoen, hebben recht op de kinderopvangtoeslag:

  • Je kind heeft de Belgische nationaliteit, of, als het de Belgische nationaliteit niet bezit, dat je kind toegelaten of gemachtigd is om in België te verblijven
  • Je kindje gaat nog niet naar de kleuterschool.
  • Je kindje gaat naar een kinderopvang die vergund is door de Vlaamse Gemeenschap (lijst terug te vinden op de website van Kind en Gezin).
  • Je betaalt een vast tarief bij de kinderopvang dat niet gebaseerd is op je gezinsinkomen.

Woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of Wallonië? Ook dan heb je recht op de kinderopvangtoeslag, boven op je Brusselse of Waalse kinderbijslag, als je kindje voldoet aan bovenstaande voorwaarden.
Woon je in één van onze buurlanden? Dan heb je recht op de kinderopvangtoeslag als je kindje naar een door de Vlaamse Gemeenschap erkende kinderopvang gaat.
Stuur ons gewoon je aanvraag kinderopvangtoeslag Groeipakket op en Parentia regelt de rest!

Tot wanneer heb je er recht op?

Is je kind jonger dan 2,5 jaar en voldoe je aan de voorwaarden, dan heb je altijd recht op de kinderopvangtoeslag. Is je kind ouder dan 2,5 jaar, dan krijg je kinderopvangtoeslag tot de dag die voorafgaat aan de effectieve eerste schooldag in de kleuterschool. Buitenschoolse opvang komt niet in aanmerking voor deze toeslag.

Hoe wordt het berekend?

Hoeveel je ontvangt, hangt af van het aantal dagen dat je kind in de opvang verblijft.

  • Een volledige opvangdag = je kind verblijft minstens 5 uur in de opvang
  • Een halve opvangdag = je kind verblijft minstens 3 uur in de opvang
  • Twee halve opvangdagen = een volledige opvangdag

Per volledige opvangdag krijg je € 3,50. Een halve dag opvang (van 3 tot 5 uur per dag) geeft recht op de helft van het bedrag.

Een concreet voorbeeld:

Lore wordt 10 volle dagen en 7 halve dagen opgevangen. De 7 halve dagen zijn gelijk aan 3,5 volle dagen. In totaal is Lore dus 13,5 dagen (10 + 3,5) opgevangen.
De ouders van Lore hebben recht op 13,5 dagen X € 3,50 = € 47,25 kinderopvangtoeslag. Dat bedrag wordt naar boven afgerond, en dus krijgen haar ouders € 47,25.

Wanneer betalen we?

Parentia betaalt de kinderopvangtoeslag automatisch boven op je Groeipakket aan de begunstigde en volgens de betalingsmodaliteit die gekend is voor de gezinsbijslag.

De kinderopvangtoeslag wordt op een andere datum betaald dan het Groeipakket. Maandelijks krijgt Parentia van jouw kinderopvang het aantal dagen door dat je kindje aanwezig was. Afhankelijk van wanneer we die informatie krijgen, wordt je kinderopvangtoeslag iets vroeger of later uitbetaald.

Krijgt Parentia de gegevens van jouw kinderopvang vóór de 15de van de maand, dan betalen we je de kinderopvangtoeslag op de 20ste van de maand of op de eerstvolgende werkdag als de 20ste geen werkdag is.

Krijgt Parentia de gegevens van je kinderopvang na de 15de van de maand, dan krijg je de kinderopvangtoeslag op de vroegst mogelijke uitbetalingsdatum die volgt op de datum dat we de opvangdagen binnenkregen.

Woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Wallonië of een buurland en voldoe je aan alle voorwaarden? Stuur ons gewoon je aanvraag kinderopvangtoeslag Groeipakket op en Parentia regelt de rest!

Ben je nog op zoek naar kinderopvang? Neem snel een kijkje op Kidly, de nieuwe kinderopvangzoeker!

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!